• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem odbierakami prądu w Tp4

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Ponieważ jestem nowy na forum na wstępie chciałem wsystkich powitać.

Kupiłem niedawno Fleischmanna Tp4 w której zainstalowałem dekoder i mam z nią pewien problem. Przy przejeżdżanu przez zwrotnicę na torach GeoLine lokomotywa dosyć często zatrzymuje się. Myślę że przyczyną są odbieraki prądu które zamontowane są nie od góry tylko od strony ostoi i wygląda to jakby w pewnym momencie koła były za bardzo wychylone na boki i odbieraki nie stykały się z nimi. Próbowałem odgiąć trochę blaszki ale to jednak nie zdaje zbytnio rezultatu. Wydaje mi się trochę dziwne żeby na tyle osi w żadnej nie było styku. Myślę o założeniu jakichś blasek na koła w tendrze ale może problem jest gdzie indziej.

Czy ktoś miał może podobny problem z tym lokiem i jak ewentualnie sobie z tym poradził?

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
396 5 1
Powodem jest raczej niewłaściwy wymiar pomiędzy wewnetrznymi powierzchniami obrzeży kół. Winien on wynosić minimum 14,3 mm a w modelach Fl jest mniej. Pozwala to na przejeżdżanie przez łuki o małych promieniach ale na rozjazdach ROCO powoduje krótkotrwałe zwarcia na krzyżownicach rozjazdów. W analogu tego nie czuć, ale w DCC jest niestety odczuwalne.

Reakcje
3 0 0
A ja stawiam na (miałem to samo) że obręcze są za wysokie. Tak jest w TP4 Fleishmanna. Na torze 2.5 mm będzie jeździło dobrze a na geoline gdzie jest wysokość główki szyny 2.1 mm na rozjazdach koła podnoszą się do góry przez co tracą zasilanie.
Jedyne rozwiązanie to przetoczenie lub przeszlifowanie obręczy kół

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
zytom napisał(a):
A ja stawiam na (miałem to samo) że obręcze są za wysokie. Tak jest w TP4 Fleishmanna. Na torze 2.5 mm będzie jeździło dobrze a na geoline gdzie jest wysokość główki szyny 2.1 mm na rozjazdach koła podnoszą się do góry przez co tracą zasilanie.
Jedyne rozwiązanie to przetoczenie lub przeszlifowanie obręczy kół
Tak miałeś rację, rzeczywiście powodem było podnoszenie się kół na plastikowych elementach zwrotnicy i wszystkie koła parowozu po jednej stronie nie dotykały szyny. A przy okazji nalazłem gdzie tkwił problem. Prąd był pobierany z jednej z szyn również przez metalową ostoję w tendrze. Przy montowaniu dekodera oczywiście odizolowałem biegun silnika od masy ale umknęło mi żeby wykorzystać to jako dodatkowy odbierak prądu i podłaczyć to do elektryki w parowozie. Teraz wszystko działa jak należy. Dzięki za podpowiedź.