• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Prośba o sugestie

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 53 2
Witam forumowiczów,
planuję zrobienie dioramy/ekspozytora. Posiadam dwa odcinki flexa 890mm i cztery proste 228mm., w zamyśle chcę zrobić z tego dwa tory po ok 1,3m ( wchodzi loko i cztery wagony osobowe ) i tutaj kompletnie nie mam pomysłu czy szlak dwutorowy, czy dwa poziomy może wiadukt, mur oporowy- totalny brak koncepcji. Jedyny pomysł to przy jednym z torów sieć trakcyjna a przy drugim bez sieci.
Proszę o sugestie.
Pozdrawiam

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Jeśli ma być ekspozycja to dwa poziomy lepsze - będzie widać oba składy. Mur oporowym albo nasyp to dobry pomysł. Dla urozmaicenia możesz dodatkowo mieć w nasypie wiadukt. Taka ciekawa sytuacja do wykorzystania jest np. w Poznaniu - przy ul. Góreckiej (zrzut z Google maps).

1722886070403.png

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 53 2
Bardzo ciekawa propozycja - dziękuję (y).
Moje umiejętności są jakie są i nie uda mi się przenieść tego w skali H0 ale sam schemat jest super!
Postaram się chociaż trochę zbliżyć do oryginału!
Pozdrawiam.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0
Tu chodzi bardziej o koncepcję - wiadukt może być inny, droga może przebiegać po skosie, mogą być dwa wiadukty - jednym słowem: kombinuj.

Tutaj podobny przykład (to po prawej to nie jest tunel:

Cb1.jpg

Cb2.jpg

Zobacz też przy okazji dworzec w Kępnie - to też jest ciekawe miejsce, żeby się zainspirować.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Jeśli ma być ekspozycja to dwa poziomy lepsze - będzie widać oba składy. Mur oporowym albo nasyp to dobry pomysł. Dla urozmaicenia możesz dodatkowo mieć w nasypie wiadukt. Taka ciekawa sytuacja do wykorzystania jest np. w Poznaniu - przy ul. Góreckiej (zrzut z Google maps).

Zobacz załącznik 1068329
Dobra propozycja, kawałek za nasypem jest kolejny przejazd.
Sam chciałem zrobić diorame, opierając się na tym, w końcu często do pracy przejeżdżam tędy, ale psychika wysiada, jadąc autem tędy.
Tu pasuje powiedzenie, że się coś lubi i jednocześnie nienawidzi:ROFL:
Mimo to fajne miejsce do odwzorowania;)

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.624 120 86
W Google Maps masz skalówkę (prawy dolny róg) - także możesz sobie to wszystko co na "zdjęciach" przekształcić w odpowiednia skalę.
Wchodzisz: Warstwy -> Więcej -> Satelita (zaznacz "widok kuli ziemskiej'). Umiejętnie manewrując prawym klawiszem myszy + "Shift" możesz sobie dowolnie obrócić pole obrazu.

Można tez inaczej skalować.

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Panowie - serdecznie dziękuję za pomoc.
Zdecydowałem się na wariant z Poznania. Jak rozpocznę projekt to zamieszczę relację.
Pozdrawiam!

(y)Pół żartem, pół serio, kolega od tego momentu już lepiej nie wchodzi na forum i działała...
Kibicuje projektowi i czekam na postępy przy :kawa:;)
Jakby były potrzebne jakieś fotki na "świeżo" mogę zrobić, żaden problem:cool:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 53 2
(y)Pół żartem, pół serio, kolega od tego momentu już lepiej nie wchodzi na forum i działała...
Kibicuje projektowi i czekam na postępy przy :kawa:;)
Jakby były potrzebne jakieś fotki na "świeżo" mogę zrobić, żaden problem:cool:
Dziękuję na pewno się odezwę.
Mam jeszcze mały dylemat co zrobić z tym łukiem, po którym przebiega szlak. Jak na ekspozytor lepiej chyba zrobić prosty odcinek aby zniwelować odstępy między wagonami. Nie wiem....

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Jak na ekspozytor lepiej chyba zrobić prosty odcinek
Popieram, to była moja pierwsza myśl, jak się do tego przymierzałem.
Na takim małym odcinku łuk będzie marginalny, więc nie ma co się w to bawić (moim skromnym zdaniem).
A i tabor będzie lepiej się prezentował.
Chyba że kolega chce budować, odwzorowując wszystko 1:1 no to w tedy łuk musi być, obowiązkowo;)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.560 443 99
Na takim małym odcinku łuk będzie marginalny, więc nie ma co się w to bawić (moim skromnym zdaniem).
A i tabor będzie lepiej się prezentował.
Chyba że kolega chce budować, odwzorowując wszystko 1:1 no to w tedy łuk musi być, obowiązkowo;)
Słyszałem od starych wyjadaczy, że i przechyłka 0,5mm na łuku jest dostrzegalna w modelu ... Zawsze warto spróbować.

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 53 2
Witam,
zrobiłem pomiary i przeniosłem na skalę, ten projekt w wersji dwutorowej u góry plus tor na dole daje 40 cm szerokości. Takiego giganta nie chcę robić, zrobię jeden tor na górze i jeden na dole.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 0 1
Jest jeszcze alternatywa dla kolegi, kawałek dalej w kierunku na zachód, znajduję się takie o to miejsce:
20240825_181836.jpg
20240825_181918.jpg
20240825_181921.jpg

Trochę mniej miejsca potrzebne i układ torów biegnie na wprost.
A zmierzając jeszcze dalej, dojedzie kolega na stację Górczyn, a tam znajduje się bocznia lotosu, nad którą pracuje ;)
Może kiedyś się połączymy:)

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 53 2
Jest jeszcze alternatywa dla kolegi, kawałek dalej w kierunku na zachód, znajduję się takie o to miejsce: Zobacz załącznik 1073042 Zobacz załącznik 1073045 Zobacz załącznik 1073046
Trochę mniej miejsca potrzebne i układ torów biegnie na wprost.
A zmierzając jeszcze dalej, dojedzie kolega na stację Górczyn, a tam znajduje się bocznia lotosu, nad którą pracuje ;)
Może kiedyś się połączymy:)
Według jakich norm trzeba to zrobić? Tory już mam, tillig 100

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
289 35 1
Witam forumowiczów,
planuję zrobienie dioramy/ekspozytora.
To na początek tor odstawczy. Przykładem może być parowozownia Wolsztyn gdzie na jej terenie stoi skład a tłem są duże drzewa. Idealne na dioramę. Ewentualnie Ścinawka Średnia gdzie parowozy stały wiele lat. Na torze szlakowym pociągi raczej jeżdżą niż stoją miesiącami jako ekspozycja.