• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Prośba o pomoc w projekcie torów

MajO

Nowy użytkownik
Reakcje
1 1 0
Dzień dobry,
po całkowitej porażce z rozplanowaniem torowiska w SCARM postanowiłem poszukać pomocy u profesjonalistów. Wiem, że SCARM, to podobno najłatwiejszy program, aczkolwiek zdecydowanie nam nie jest po drodze. Dlatego mam serdeczną prośbę o pomoc przy zaplanowaniu torowiska. Do postu załączam grafikę stołu z wymiarami.
Nie wiem na ile jest to wykonalne, ale chciałbym zbudować:
  • Dwie (zamknięte) linie ekspresowe przebiegające po obrzeżach stołu na torach bez nasypu z 2-3 zjazdami na peron.
  • Dwie (zamknięte) linie wewnątrz kolei podmiejskich na torach na nasypie.
  • Dwie (zamknięte) linie towarowe.
Całość chciałbym zbudować na torach PIKO ze sterowaniem cyfrowym, ale do tego potrzebuję planu torowiska i rozpiski, jakich konkretnie torów potrzebuję.
Będę zobowiązany za Waszą pomoc.
Makieta stół.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
postanowiłem poszukać pomocy u profesjonalistów
Nikt za kolegę @MajO tego nie zrobi, bo tylko kolega wie, czego chce i jak to miałoby wyglądać. A na forum nie ma profesjonalistów, którzy zawodowo zajmują się projektowaniem makiet. Poza tym, w wielkości H0 (1:87) to wszystko, co kolega @MajO wypisał (w sumie, jak rozumiem, sześć torów dookoła makiety). nie ma szans zmieścić się na takiej powierzchni. W N (1:160) byłoby trudno, żeby to jakoś sensownie wyglądało, ale w H0 to po prostu niemożliwe.

OP
OP
M

MajO

Nowy użytkownik
Reakcje
1 1 0
Nikt za kolegę @MajO tego nie zrobi, bo tylko kolega wie, czego chce i jak to miałoby wyglądać. A na forum nie ma profesjonalistów, którzy zawodowo zajmują się projektowaniem makiet. Poza tym, w wielkości H0 (1:87) to wszystko, co kolega @MajO wypisał (w sumie, jak rozumiem, sześć torów dookoła makiety). nie ma szans zmieścić się na takiej powierzchni. W N (1:160) byłoby trudno, żeby to jakoś sensownie wyglądało, ale w H0 to po prostu niemożliwe.
Chodziło mi bardziej o ludzi, którzy już mają budowę makiety za sobą i nie są w temacie tak zieloni, jak ja, dlatego każda informacja jest dla mnie niezwykle cenna. Dzięki.

Reakcje
6 0 0
Hej,

Zerknij sobie na mój wątek budowy makiety na strychu. Dysponujemy wielce podobną ilością miejsca, może któreś z pomysłów tam Ci przypadnie do gustu.
Ale tak jak Andrzej mówił, na tej powierzchni nie utworzysz az tylu linii, nie ma na to najmniejszych szans.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Kolega jest nowy, więc cierpliwie wytłumaczę, że to jest TYLKO RYSUNEK - a co za tym idzie, trzeba sobie tory samemu poukładać, wg uznania i tego, co się zmieści. A jak wiadomo: jak się popieści, to się zmieści ;)

Do dzieła :)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.057 24 8
Poszukam w wolnej chwili książki z projektami makiet i spróbuję coś podrzucić. Patrząc na podane wymiary i ogólny kształt makiety proszę w międzyczasie zerknąć na relacje z prac nad moją makietą, która jest prawie taka sama, jeżeli chodzi o ksztalt i wymiary ;)

OP
OP
M

MajO

Nowy użytkownik
Reakcje
1 1 0
Poszukam w wolnej chwili książki z projektami makiet i spróbuję coś podrzucić. Patrząc na podane wymiary i ogólny kształt makiety proszę w międzyczasie zerknąć na relacje z prac nad moją makietą, która jest prawie taka sama, jeżeli chodzi o ksztalt i wymiary ;)
Dzięki, analizuję, dużo pracy włożyłeś w ten projekt

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.057 24 8
Tak, robilem to kilka lat w wolnym czasie wieczorami, ale to byla bardzo przyjemna praca. Jakis czas temu makietę jeszcze rozbudowaem i dołożyłem 2 dodatkowe tory dookola jej obrysu. Niestety skonczyl mi się pokój i nie bardzo już się moglem dalej rozwijać ;). W moim przypadku - jak zapewne widziałeś - są 2 poziomy co ma swoje plusy i minusy, zwlaszcza w przypadku kiedy jakaś lokomotywa niespodziewanie ma zamiar się zatrzymać gdzieś w tunelu :eek:. Od pewnego czasu zastanawiam się nad makietą na modułach, gdzie wszystko jest na wierzchu i łatwo dostępne, ale szkoda mi tej mojej poprzedniej pracy, o inwestycji nie wspominając.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.057 24 8
Byłoby pewnie ciężko, bo ze wzgledu na nakladające się na siebie poziomy jej rozbiórka spowodowalaby w kilku miejscach zniszczenia, a po drugie jej glowna część jest w systemie Maerklina. W sumie jest się czym bawić, bo kilka pociagów i to w 2 systemach, może śmigać bez problemu.;)

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
452 5 2
Dzień dobry,
po całkowitej porażce z rozplanowaniem torowiska w SCARM postanowiłem poszukać pomocy u profesjonalistów. Wiem, że SCARM, to podobno najłatwiejszy program, aczkolwiek zdecydowanie nam nie jest po drodze. Dlatego mam serdeczną prośbę o pomoc przy zaplanowaniu torowiska. Do postu załączam grafikę stołu z wymiarami.
Nie wiem na ile jest to wykonalne, ale chciałbym zbudować:
  • Dwie (zamknięte) linie ekspresowe przebiegające po obrzeżach stołu na torach bez nasypu z 2-3 zjazdami na peron.
  • Dwie (zamknięte) linie wewnątrz kolei podmiejskich na torach na nasypie.
  • Dwie (zamknięte) linie towarowe.
Całość chciałbym zbudować na torach PIKO ze sterowaniem cyfrowym, ale do tego potrzebuję planu torowiska i rozpiski, jakich konkretnie torów potrzebuję.
Będę zobowiązany za Waszą pomoc. Zobacz załącznik 1098390
Miły kolego weź sobie pobierz Plany połączeń szynowych z naszego forum. Może coś przypadnie do gustu, coś dopasujesz do swoich potrzeb.
Trochę się dowiesz o budowie makiety. Ta książka "Modele i Makiety Kolejek" droga jest na rynku wtórnym ale może się przydać na początek.

Ostatnio edytowane:

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
475 38 0
Tradycyjnie przypomnę dwa adresy z dużą zawartością planów i pomysłów:
Od siebie dodam taką modyfikację Twojego szkicu...
0145.jpg

...z uwagą, że jeżeli nie planujesz gdzieś w środku jakiegoś wyłazu, to nie masz szans na wykończenie wnętrza makiety, ani podjęcie energicznych kroków zaradczych gdy gdzieś w jej środku dojdzie do katastrofy kolejkowej.

Pozdrawiam,