• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prośba o pomoc w identyfikacji wózka wagonowego

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Wszedłem dzisiaj w posiadanie modelu wagonu Roco 64841 (Y Bme kolei DR). Spodziewałem się standardowego wózka Görlitz V a tymczasem jest coś, co wygląda jak Görlitz VI a więc wózek znany głównie z wagonów piętrowych. Czy nie jest to pomyłka producenta?

IMAG0702-1.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
To z pewnością nie jest Görlitz V, ale czy takie wózki były stosowane na DR w wagonach Y nie potrafię powiedzieć. Ja się z takimi nie spotkałem, ale nie badałem tego tematu bliżej. Teoretycznie jest to możliwe, np. w omawianym na forum wagonie konferencyjnym BBJ, przerobionym z polskiego Y zastosowano wózki GP200.

OP
OP
Michał_P

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Wszystko wskazuje na to, że jest to Görlitz VI, mimo że kształt ramy wózka nieco odbiega wyglądem od oryginału. Przemawia też za tym fakt, iż dopuszczalna prędkość wagonu to 160km/h, podczas gdy dla Görlitz V jest to 140km/h. Wózki Görlitz VI fabrycznie montowano również w części wagonów sypialnych produkowanych dla PKP a więc występowanie w typie "igrek" jest potwierdzone.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Uwagę zwracają natomiast dość nietypowe okna.
Wszystkie wagony drugiej klasy Y/B-70 wyprodukowane dla DR (pierwsza połowa lat 70.) posiadały pierwotnie ten typ okien. W odróżnieniu od zwyczajnej konstrukcji, górna część zsuwała się do środka po wewnętrznej stronie dolnej części. M.in. było je łatwiej myć, ponieważ na zewnątrz całe okno tworzyło jedną płaszczyznę. Jednak takie rozwiązanie się nie przyjęło i w czasie napraw tych wagonów montowano normalny typ okien. Dlatego Roco wypuściło dwie dwójki beżowo-zielone z różnymi oknami: 64840 i 64841 (ta także w secie sprzedawanym obecnie na części na allegro). Natomiast obie dwójki ciemnozielone 64802 i 64803 (niedawno była wyprzedaż) mają ten sam eksperymentalny typ okien i różnią się tylko numerami.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 1
Tabor 6
Tabor 4