• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prośba o pomoc dla kolekcjonera.

longo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam kolejową brać!

Mam tu znajomego dziadka-kolekcjonera. Zbiera kolejki we wszelkich możliwych wydaniach i trafił na cos takiego:

http://www.comp-sale.de/bilder/kolejka/

Proszę fachowców o zerknięcie i podzielenie się informacjami. Dziadzio podejrzewa, że to twór majsterkowicza. Ma jednak dodatkowo parę pytan:

Cytat :
"1. Czy są to modele zbudowane przez majsterkowicza? Rama i dach są z metalu, karoseria z drewna.
2. podejrzewam, że wagoniki pochodzą z czasu przed rokiem 1945
3. Czy w Polsce przed rokiem 45 były budowane kolejki skali H0 i H1
4. Czy są Państwu znane firmy produkujące modele kolejek w polsce?" - chyba chodzi mu o przedwojenne, ale jeśli są i jakies z czasów PRL i terażniejsze, też prosił bym o info.

Dzieki z góry za pomoc

Andrzej

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.605 8 0
Specem nie jestem, jednak skłaniam się do stwierdzenia, że jest to przedwojenny Marklin. Malaturę wykonano jednak samodzielnie (nie jest oryginalną), umieszczając oznaczenie PKP. Przed wojną, wspomniany producent raczej nie wykonywał modeli PKP.

Czy przed wojną był w Polsce producent modeli kolejowych w wilkości HO - chyba nie, osobiście nie słyszałem o żadnej firmie. Mogę się jednak mylić.
W chwili obecnej, dalej nie ma dużego producenta modeli kolejowych. Oprócz małych firm, modele budują również indywidualni modelarze. Są to jednak krótkie serie w małych ilościach, co skutkuje - że są poszukiwane przez kolekcjonerów.
Pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 5
Tabor 0
Tabor 6
Tabor 4