• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prośba o pomoc - dekoder dźwiękowy

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Kolega zwrócił się do mnie z problemem - kupił BR44 w której po jakimś czasie zaczęła się ciągle świecić przednia lampka (oświetlenie z przodu) - bez względu na kierunek jazdy czy włączenie funkcji F0 - wystarczy by było zasilanie w torach. Model ma dekoder dźwiękowy (z pewnością Zimo) i stwierdziłem już, że to z pewnością jego wina. Po założeniu zaślepki - w analogu światła działają poprawnie. Po założeniu dekodera do innego modelu problem jest taki sam. Dodam, że sprawdzałem czy wtyczka jest wpięta prawidłowo.
Poza tym dziwnym zachowaniem dekoder działa w pełni prawidłowo - dźwięki i tylne światła działają jak powinny, dekoder nie powoduje zwarcia.
Podejrzewam, że na samym dekoderze, albo wtyczce zrobiło się jakieś dodatkowe połączenie, ale sam na pierwszy rzut oka niczego nie znalazłem. Może któryś z Kolegów coś wypatrzy i nie trzeba będzie go reklamować :)
Z góry dziękuję w imieniu Kolegi i swoim!
IMG_3052.jpg
IMG_3059 3.jpg
IMG_3053.jpg
IMG_3058 2.jpg
IMG_3060 2.jpg
IMG_3054.jpg
IMG_3055.jpg
IMG_3056.jpg
IMG_3057 2.jpg
IMG_3061 2.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Na jednym zdjęciu wtyczki widać skrzywioną nóżkę właśnie od białego przewodu przednich świateł - czy to ma jakiś związek z problemem, nie wiem. Może to wyłamanie nóżki zrobiło zwarcie w płytce, do której są wlutowane nóżki? Ale to tylko spekulacje...

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 0 2
Jeden układ sot-363 pod takim samym z napisem k21 piekł, To prawdopodobne powoduje problem. Proszę uważnie sprawdzić czy to na pewno tak, bo może to jest tylko jakiś bród.