• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prawidłowa kolejowa nomenklatura techniczna

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.865 179 15
Chciałbym założyć nowy temat dotyczący prawidłowego nazywania pewnych elementów konstrukcji lokomotyw , wagonów i innych rzeczy związanych z koleją. Często o czymś piszemy tu na forum , a nie koniecznie wiemy jak to dokładnie nazwać, więc nazywamy to tak jak nam najbardziej pasuje bądź piszemy slangiem. Przykładów jest wiele chociażby kwestia nazywania pługów odśnieżnych zgarniaczami czy lemieszem. Wydaję się być , że wszystkie formy są poprawne ale czy na pewno tak jest w technicznym nazewnictwie kolejowym?
Zatem zachęcam Was wszystkich do wrzucania tu poprawnego nazewnictwa części i elementów kolejowych w wydaniu nazw technicznych :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.399 453 99
Ja zawsze na zderzaki mówiłem "bufory" i tyle, ale odkąd zostałem upomniany odtąd zauważam że w skład ich budowy wchodzi trochę elementów które warto znać. Odtąd używam sprecyzowania do określania jego budowy pod kątem zewnętrznych elementów, w tym nazw takich jak tarcza zderzaka, tuleja zderzakowa, pochwa zderzaka, czy płyta zderzaka :)
Forum uczy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.065 579 30
Dobry pomysł, ale od razu proponuję przenieść ten temat do działu "Prawdziwa kolej", bo po pierwsze, dotyczy prawdziwej kolei, a po drugie, nie tylko taboru. A prawidłowa nazwa to zderzak, nie bufor. :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Zdaje mi się, że podobny temat już kiedyś na forum powstał, po jakiejś zażartej dyskusji na temat prawidłowego nazewnictwa.

Od siebie mogę dodać, że często spotykamy się ze "zwrotnicą", podczas gdy zwrotnica jest tylko częścią rozjazdu, a zatem prawidłowa nazwa to rozjazd.

A z innych rzeczy, może nie technicznych, to mnie straszliwie irytuje nazywanie maszynisty mechanikiem. Jak dla mnie mechanik to jest na hali czy warsztacie, może być w kanale. A ten co prowadzi pojazd trakcyjny to maszynista. Ale to jest taka zaszłość wielka i stara, że tak mówią nie tylko sympatycy kolejnictwa, ale i sami pracownicy kolei, więc jest to raczej nie do odwrócenia.
Na szczęście w metrze warszawskim nikt takiego określenia nie używa. Za to, ze względów na pewne przepisy, maszynista w metrze to w nomenklaturze jest nie maszynista, a prowadzący pojazd metra.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.564 390 20
To ja od razu przypomnę słowo torowisko. Nagminnie i właściwie wszędzie i prawie przez wszystkich, łącznie z użytkownikami naszego forum torowisko używane jest jako synonim toru. A przecież torowisko jest elementem podtorza i konkretnie jest to górna powierzchnia podtorza, której zadaniem jest przyjmowanie obciążeń z nawierzchni kolejowej. Torowisko jest elementem niewidocznym. Na torowisku leżą elementy widoczne czyli nawierzchnia kolejowa, której jednym ze składników są tory.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.826 13 2
Coś co mnie wnerwia, to często używane określenie lub wiadomość: zerwana trakcja kolejowa. Szlag mnie trafia jak to słyszę. Nie ma czegoś takiego. Jest zerwana kolejowa sieć trakcyjna.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.031 85 11
Do kompletu "wkurzczy"dołożę nagminne "skracanie" lokomotywy do "lok" czy "loka".Moim zdaniem o lokach powinno się pisać na forum fryzjerskim a nie kolejowym.