• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Praha Hlavní Nádraží - oryginał i model LEGO

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
Zaprezentowany poniżej model stacji jest jak mi się wydaje w skali 0 a może w 1, nie chciało mi się liczyć i mierzyć wypustków w klockach LEGO ale na oko to nie jest H0 ;)

Uległem przemocy domowej i trzydniowy urlop z ukochaną małżonką spędziliśmy w czeskiej Pradze, codziennie 20km przemierzyliśmy "na butach" i już zacząłem się czuć prażaninem kiedy okazało się, że czas wracać do domu.

eXkursję do czeskiej stolicy odbyliśmy - oczywiście - kolejami České dráhy z Katowic, koniec podróży na dworcu kolejowym Praha Hlavní Nádraží i dopiero podczas powrotu do kraju rodzinnego natknąłem się na makietę kolejową tego - naprawdę dużego dworca (7 peronów) - zbudowaną z klocków LEGO.

Najsamprzód jedno zdjęcie oryginału pstryknięte z peronu

Praga_LEGO_01.jpg

W przejściu na perony na jednej ze ścian zaprezentowana jest - na podświetlanych ekranach przypominających maski do sitodruku jak mi się wydaje - historia tego dworca

Praga_LEGO_02.jpg

Praga_LEGO_03.jpg

Praga_LEGO_04.jpg

Praga_LEGO_05.jpg

Praga_LEGO_06.jpg

Praga_LEGO_07.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tempest

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
No i sama makieta. Trudna do sfotografowania z powody plexiglasowej gabloty odbijającej wszelkie lampy oraz facjaty podróżnych, które mam nadzieję udało mi się za pomocą prostego narzędzia do obróbki grafiki czyli MS Paint'a ( którego od dwudziestu-kilku lat używam ) jakoś zamaskować aby nie żywili urazy.

Praga_LEGO_08.jpg

Praga_LEGO_10.jpg

Praga_LEGO_11.jpg

Praga_LEGO_12.jpg

Praga_LEGO_13.jpg

Praga_LEGO_14.jpg

Praga_LEGO_15.jpg

Praga_LEGO_16.jpg

Praga_LEGO_17.jpg

Praga_LEGO_18.jpg

Praga_LEGO_19.jpg

Praga_LEGO_20.jpg