• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prace tokarskie.

Z

Zv

Gość
Dostałem piękny prezent na Gwiazdkę. Więc jakby ktoś chciał aby mu coś wytoczyć zapraszam na prv. Nie przyjmuję tylko masowej produkcji. Pomogę przy detalach modelarskich. W wkrótce będę również dysponował frezarką.

Załączniki

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
O no to teraz prace przy taborze wąskotorowym ruszą pełną parę .
A jak kółeczka zębate plastik czy stalowe .?
Swego czasu nabyłem małą frezarkę i pierwsze co poszło kółko zębate , oraz walnął regulator obrotów .:mad:
Wywaliłem te chińskie dziadowstwa i teraz jest na paski klinowe i działa, że hej .
Tak, że z tymi małymi tokarkami i frezarkami trza trochę delikatnie .;)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
Kółeczka to jedno ale mi na tym zdjęciu brakuje pewnej istotnej części, mianowicie precyzyjnego posuwu wzdłużnego. Domyślam sie że jest to wersja uproszczone, ale pewnie można ja doposażyć. Bez tego posuwu trudno będzie uzyskać dokładności wymagane w skali H0. Ja używam Hobbymata prod. DDR, solidna maszynka z czasow przedazjatyckich;).

OP
OP
Z

Zv

Gość
posuw oczywiście jest, kola do gwintów metrycznych tez już mam, bez tego maszynka była by zabawką. Czekam jeszcze na sanie obrotowe i trzpienie do uchwytu wiertarskiego bo mam ale Mk2. W sumie kiedyś pracowałem sporo na obrabiarkach więc trzeba sobie tylko trochę przypomnieć.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
posuw oczywiście jest, kola do gwintów metrycznych tez już mam, bez tego maszynka była by zabawką. Czekam jeszcze na sanie obrotowe i trzpienie do uchwytu wiertarskiego bo mam ale Mk2. W sumie kiedyś pracowałem sporo na obrabiarkach więc trzeba sobie tylko trochę przypomnieć.
Nie zrozumieliśmy się, nie chodziło mi o posuw mechaniczny tylko ręczny, który powinien być w miejscu gdzie masz zamontowany ten wysoki imak nożowy, czyli jego pokretło byłoby prostopadłe do pokretła posuwu poprzecznego.

OP
OP
Z

Zv

Gość
Posuw wzdłużny jest i mechaniczny i ręczny - pokrętło pod konikiem. Precyzyjny np. do stożków będzie na obrotowych saniach tych na foto.

Załączniki

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
Właśnie to miałem na myśli. A tak z ciekawości też zapytam, czy sprawdzałeś już jaka jest dokładność - centryczność uchwytu?

OP
OP
Z

Zv

Gość
Zabawa dopiero po Świętach i Nowym Roku, od dziś mam pełny pensjonat ludzi.. właśnie usiadłem do obiadu :D Przysłali mi jedynie precyzyjny uchwyt wiertarski z zakresem 0,4 - 4mm - przyznam że jest wykonany super. Pobawię się jednak dopiero za kilka dni.

jomako

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobrze jest uczyć młode pokolenie, żeby nabywali umiejętności nie tylko w grach. A nigdy nie wiadomo co może się przydać.
Mi tokarki nie są dziwne no i nie tylko ogólnie obrabiarki i.......:) Trzeba co nieco wiedzieć;)
Ładna. Pozdrawiam