• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Próbny pulpit

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Witam. Mam pytanie do kolegow fachowców w tej dziedzinie. Szkic który przedstawiam pokazuje podłączenie napędu firmy tillig. Są tam kabelki czerwony, stały, żółty i różowy do zmiany pozycji zwrotnicy. Do zmiany użyłem przełącznika dźwigowego on,off,on. Chce obok przełącznika wstawić diody abym patrząc na pulpit widział w jakiej pozycji jest ustawiona dźwigienka w przełączniku. Do napedu płynie prąd przemienny AC z transformatora a ledy chyba podłącza sie do prądu stałego. Na rysunku widać diody i uklad w jakim podłącze naped i proźba do znających sie w tej materii jak podłączyc te diody. Czy wogóle mogę je podłączyc do AC i czy moge to podłaczyc równolegle.Dziękuje z góry.
DSC_0151.JPG
DSC_0150.JPG

OP
OP
Arti55

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Mam pytanie odnosnie tego podswietlanego przycisku. Czy on swieci caly czas bez wzgledu na jego polozenie czy zle podlaczylem. Czy powinien swiecic tylko w pozycji ON?

OP
OP
Arti55

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Kombinuje i kombinuje z tym podswietleniem i nic. Albo swieci albo nie swieci wogole przy kazdej z pozycji wlacznika. Skonczy sie tak, ze odlacze go od masy i wbuduje w uklad wlacznika diode zielona i wtedy gdy wlacznik wlacze na pozycje I to zapali sie dioda. Po cholere taki wlacznik ktory swieci przy wlaczonym lub wylaczonym. Teraz walcze z podlaczeniem semaforu dwu komorowego. Jesli uda sie zaczne twozyc juz docelowy modul. Bedzie wykonany ze sklejki i plexi. Troche sporo kostek bedzie w tym pulpicie i kabelkow.

Hajo

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
83 2 0
Z tego co widzę to masz tam przełącznik bistabilny, po naciśnięciu pozostaje w tym stanie, a jest to przełącznik zatwierdzający. Więc jeśli dobrze rozumiem to jak zatwierdzasz to zmieniasz położenie jeden raz. A jak chcesz zmienić ustawienia na makiecie to wracasz przełącznikiem do pierwotnego położenia, zmieniasz ustawienia usrk i ponownie zatwierdzasz?

Może to pomoże, bo na specjalnie wiem jaki chcesz mieć efekt. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2120083.html

OP
OP
Arti55

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Sprawdzilem schematy, ktore sam wymyslilem i w realu dziala jak nalezy. Musze tylko zmienic przelacznik ktory zatwierdza na chwilowy i chyba w uklad wbuduje diody prostownicze bo na zmiennym mi troszke te diody migocza. Nie jest to tak widoczne ale poprawie. Na fotkach widac tylko to co steruje jedna zwrotnica i jednym dwu komorowym semaforem. Co to bedzie za kabelkologia jesli mam do podlaczenia 9 zwrotnic i kilkanascie semaforow no i jeszcze magistrale i oswietlenia roznego rodzaju.
DSC_0156.JPG
DSC_0157.JPG
DSC_0158.JPG

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
476 8 0
Temat podłączenia był opisany tutaj.
Tu na forum też to było.
Przy napięciu AC diody LED należy podłączyć równolegle przeciwsobnie diodę prostowniczą dowolnego typu.
A żeby nie było widać efektu stroboskopu - 25Hz możesz zastosować jedną diodę prostowniczą i kondensator elektrolityczny.
Diody.jpg
A resztę podłączyć jak wcześniej.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Kombinuje i kombinuje z tym podswietleniem i nic. (...) Po cholere taki wlacznik ktory swieci przy wlaczonym lub wylaczonym.
To nie włącznik na klatce schodowej. Jak myślisz, producent wie jak będzie włączony? Jakie będą tam napięcia i prądy? Nie wie. Ponadto jeśli włącznik miałby migać i to różnym rytmie, to jak to miał by być zrealizowane. A tak masz osobne wyprowadzenia do podświetlenia i osobne włacznika.

Na fotkach widac tylko to co steruje jedna zwrotnica i jednym dwu komorowym semaforem. Co to bedzie za kabelkologia jesli mam do podlaczenia 9 zwrotnic i kilkanascie semaforow no i jeszcze magistrale i oswietlenia roznego rodzaju.
Przejdź na sterowanie DCC. Połączenia pomiędzy modułami i pulpitem będą proste (4 przewody, a nawet jak sie zaprzeć to 2).
Dzięki darmowemu, spolszczonemu programowi Rocrail można zrobić automatyczne przejazdy, no i nie jest potrzebny pulpit (taniej, bo kompa czy tablet masz, łatwo wprowadza sie zmiany).

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Ja Ci powiem tak. Moja makieta ogranicza się do tego, co widziałeś w Piotrkowie. Zawsze byłem przciwnikiem komputerowych pulpitów. Odkąd pobawiłem się trochę GBB kolejką oraz dekoderami i czujkami Lenza, to powiem Ci, że w dzisiejszej dobie nie widzę nic innego. Zawsze można rozbudować, przebudować, uprościć i ochraniasz przyrodę, bo kolejna decha nie ląduje w śmietniku. NIe mówiąc już o estetyce.

PIKOL

Ostrzeżony
Reakcje
0 0 0
Mim zdaniem tylko analogowy pulpit , jakbym chciał oglądać wszystko na monitorze to bym nie kupował modeli i nie budował makiety tylko obejrzał film o modelach.

Załączniki

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
A dlaczego nie zrobić pulpitu DCC. Okablowanie znacznie się uprości, a nadal będą przyciski, lampki sygnalizujące stan semarowa od biedy też da sie zrobić.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Można przypisać funkcje do klawiszy na klawiaturze. I będzie pulpit kostkowy. Można odkryć jeszcze wiele innych rozwiązań.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Mim zdaniem tylko analogowy pulpit , jakbym chciał oglądać wszystko na monitorze to bym nie kupował modeli i nie budował makiety tylko obejrzał film o modelach.
Prezentowany przez Ciebie pulpit jest akurat kostkowym pulpitem cyfrowym uhlenbrocka, choć steruje się nim jak analogiem. Całkiem niedawno brał ode mnie takie kostki sam Corwin.
A czas na budowanie pulpitu można przeznaczyć na zabawę modelami. Sterując czy to z pulpitu analogowego, czy z wyświetlanego na monitoże patrzymy na niego tak samo długo.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arti55

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Prezentowany przez Ciebie pulpit jest akurat kostkowym pulpitem cyfrowym uhlenbrocka, choć steruje się nim jak analogiem.
A czas na budowanie pulpitu można przeznaczyć na zabawę modelami. Sterując czy to z pulpitu analogowego, czy z wyświetlanego na monitoże patrzymy na niego tak samo długo.
Masz racje Elvis, tylko ja nie przygotowalem makiety aby moc sterowac komputerem. Nie mam odcinków izolowanych bo takie chyba sa potrzebne przy semaforach.

OP
OP
Arti55

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Z tego co widzę to masz tam przełącznik bistabilny, po naciśnięciu pozostaje w tym stanie, a jest to przełącznik zatwierdzający. Więc jeśli dobrze rozumiem to jak zatwierdzasz to zmieniasz położenie jeden raz. A jak chcesz zmienić ustawienia na makiecie to wracasz przełącznikiem do pierwotnego położenia, zmieniasz ustawienia usrk i ponownie zatwierdzasz?

Może to pomoże, bo na specjalnie wiem jaki chcesz mieć efekt. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2120083.html
Dzieki Darku. Dziala jak nalezy.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Masz racje Elvis, tylko ja nie przygotowalem makiety aby moc sterowac komputerem. Nie mam odcinków izolowanych bo takie chyba sa potrzebne przy semaforach.
Potrzebne jeśli chcesz automatycznie zatrzymywać loko przed semaforem, gdy chcesz automatyczne przejazdy, albo obrazować położenie składu na kompie, w przeciwnym razie nie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 13
Elektryka 2
Elektryka 4
Elektryka 10
Elektryka 36