• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Powrót pociągów pasażerskich do Jastrzębia Zdroju ?

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
Już to widzę jak ludzie jeżdżą pociągiem np. do Katowic :) jak czasem, a to było prawie ze trzydzieści lat temu, zdarzało mi się jeździć pociągiem do i z Katowic, podróż trwała 2h... + pół godziny na dojście do stacji w Zdroju. Najczęściej wsiadałem do pociągu jako jedyny i wysiadałem też samotnie.
Teraz autobaną to 40 min., specjalnie się nawet nie śpiesząc. Autobus jeździ trochę dłużej, niecałą godzinę, i to z "centrum" tego tzw. miasta.

A do Czech? Linia do Zebrzydowic praktycznie nie istnieje, tzn. zostały tylko konstrukcje niektórych wiaduktów. Przejazd autobaną do Ostravy to jakieś dwadzieścia kilka minut. Jest połączenie do Bohumina i Ostravy z Wodzisławia Śl. ale ztcw prawie nikt nie jeździ. Zwłaszcza że jeżdżą tam jakieś stare porozp* kible... jeszcze przesiadka w Chałupkach.
Przez Pawłowice Śl. to też jakaś pomyłka, budując obwodnicę tej wsi :ROFL: zlikwidowali zjazd z linii z JZ na południe, tzn. w kierunku do Strumienia. Tak przy okazji, teraz to nawet pociągi z węglem (ze stacji Pawłowice Górnicze) mają przechlapane ;)

W kierunku do Wodzisławia? Linia nie istnieje, praktycznie wszystko zlikwidowane, zaorane i wyrównane. Jeszcze też niedawno rozebrali wiadukt PKP nad ulicą Moszczeńską i obok most nad rozlewiskiem.

Wychodzi, że ci "dyskutujący" z tekstów powyżej nie za bardzo wiedzą o czym mówią, a ich argumenty są zwyczajnie tylko emocjonalne, zwyczajnie pod publiczkę. Przecież trzeba zbudować od podstaw całą infrastrukturę kolejową, w sporej części na terenach szkód górniczych, a ich jedynym argumentem jest to, że "duże miasto nie ma połączenia kolejowego". Wydawać kilkadziesiąt milionów żeby pociągiem przejechało się kilka osób dziennie? Lepiej niech wydadzą kasię na parkingi na osiedlach i wyremontują co poniektóre drogi, basen, itp., (ale to są oczywiście mniej spektakularne do władz obiekty niż linia kolejowa) będzie choć pożytek z tego "Urzędu Miasta"... Kiedyś czytałem jak ktoś gdzieś napisał, że "fajnie byłoby przejechać się z dziećmi w łikend pociągiem do Wisły". To niech UM dopłaci do luksusowego autobusu, będzie przyjemniej a na pewno szybciej. No i taniej.

Były też pomysły przystosowania linii piaskowej do przewozów pasażerskich, ale to raczej spowodowane było podchodami pewnej firmy, aby ją wyremontować za cudze pieniądze... ale to tylko moje zdanie ;)

Ja wiem, że te moje przemyślenia, są niezgodne z duchem forum i tak w ogóle :D ale opisuję realia, a z faktami się nie dyskutuje ;)

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
I to wszystko dla udziału w tych 100k złotych?
A zeszłego lata przystanek w Szotkowicach wyglądał (może lepiej będzie napisać, że nie wyglądał ;) ) tak:
DSC_5388.JPG

I nijak się ma do tekstu, bo co prawda jest na starej linii 159 ale na zaoranym odcinku Moszczenica -Wodzisław ;)

A "jastrzębskiemu magistratowi" pewnie umknęło, że czas przejazdu 54 minuty jest dla pociągów IC, z 1 przesiadką IC/TLK czas jest 1h43min. do 2h , a kible KS jadą (z jedną przesiadką) jakieś 2h43min. :D Można też jechać z Zebrzydowic przez Cieszyn, potem 30min. piechotką do Czeskiego Cieszyna, dalej przez Bohumin, razem ~4,5 godziny :) Oczywiście jeszcze trzeba dodać jakieś 30 min. na dojazd do Zebrzydowic...

No i to, że władze JZ niech nie p* że poważnie myślą o kolei, np. już kilka lat temu zlikwidowali połączenie autobusem miejskim ze stacji w Zebrzydowicach. Tzn. może nie tak do końca zlikwidowali, coś tam czasem jeździ, szkoda tylko, że nie w godzinach przyjazdów pociągów z południa. Kiedyś optymistycznie wysiadłem w Zebrzydowicach wracając z wycieczki do Wiednia i d... autobus odjechał pół godziny temu a następny za dwie. Pozostał "telefon do przyjaciela", tzn. po taryfę :)

A tak w ogóle to jestem za uruchomieniem w JZ lotniska, to dopiero byłby prestiż dla tego "miasta" :D W wersji budżetowej można by na razie wykorzystać lądowisko dla helikopterów za Szpitalem Górniczym :D

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
Linia JZ-Moszczenica fizycznie nie istnieje.
Linia JZ-Zebrzydowice w większości jest rozebrana a co jeszcze zostało jest zwyczajnie zrujnowane.

Przykro to mówić i pisać, ale wszyscy tutejsi tzw. "decydenci" doskonale wiedzą, że kolej w JZ już nigdy nie pojedzie, po prostu jest nikomu niepotrzebna. To tylko szum medialny aby stworzyć pozory, że coś robią w kierunku jakiegoś rozwoju tego "miasta", cokolwiek to znaczy... A przy okazji odwrócić uwagę od swojej nieudolności... i obiecanek wyborczych... itp...