• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Potrzebne zdjęcia: wagon Y/B Gorlitz 78

Gryf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poszukuję zdjęć wagonu typu Y/B produkcji Gorlitz '78. W szczególności zależy mi na zdjęciach dachu po modernizacji, na których byłoby dokładnie widać umiejscowienie wywietrzników nad przedziałami. Trafiłem na informacje, iż takowe nie były montowane idealnie w osi symetrii dachu, tylko przesunięte bardziej na stronę przedziałów i chciałbym to zweryfikować. Jeśli ktoś posiadałby jakieś schematy, ryciny, z których dałoby się to wywnioskować lub pokierował do odpowiednich źródeł - także będę niezmiernie wdzięczny.

OP
OP
Gryf

Gryf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nadal szukam zdjęć dokładnie pokazujących pod jakim kątem umieszczone są wywietrzniki - wyżej widać tylko, że na pewno nie są ułożone równo w osi symetrii. Najlepsze byłoby zdjęcie zrobione z perspektywy nad wagonem, np jakiegoś wiaduktu czy kładki nad torami.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Co prawda nie jest to wagon w polskiego przewoźnika, aczkolwiek pod kątem rozmieszczenia wywietrzników nie stanowi to różnicy.
:eek:
No to ja już nie wiem, o co tobie właściwie chodzi, kolego!? Jeśli Ci nie zależy, na znajomości właściwego rozmieszczenia wywietrzników na polskich wagonach Goerlitz78, to o.k., ale jest ono inne. Na naszych wagonach te wywietrzniki są niemal na samym szczycie dachu, tylko lekko przesunięte w dół, a ślady widoczne na dachach tych wagonów ze zdjęcia, są wyraźnie niżej. Wagon Goerlitz78 jeździ/jeździł w ostatnich tygodniach w TLK Zefir i zrobiłem kilka fotek, jak tylko się uporam z fochami mojego kompa, to je wrzucę.

OP
OP
Gryf

Gryf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodziło mi o zdjęcie, które pozwoliłoby określić właściwe umieszczenie wywietrzników w wagonach eksploatowanych na PKP. Dlatego szukałem takiego po sieci, pytałem o takowe m.in. tutaj. Jedyne zdjęcie jakie namierzyłem, to te w/w - czeskich wagonów. Nie mając nic bardziej wiarygodnego porównałem tę fotografie ze zdjęciami PKP'owskich wagonów. Doszedłem do wniosku, może błędnego, że prawdopodobnie wywietrzniki umieszczono pod tym samym kątem i w tych, i w tych wagonach. Oczywiście - mogłem się pomylić i byłbym rad, gdyby w końcu znalazło się zdjęcie zrobione, które pokaże jak być powinno.

OP
OP
Gryf

Gryf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I takiego zdjęcia szukałem ;) . Wychodzi na to, że jednak wyszedłem z dobrego założenia, że w czeskich wagonach rozwiązano to niemalże identycznie. ;)

OP
OP
Gryf

Gryf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję bardzo, w końcu widać na na dłoni jak to było. Faktycznie wygląda na to, że w polskim wagonie wywietrzniki są nieco bliżej osi symetrii wagonu, aniżeli w czeskim ;) .