• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Poszukuję zdjęć Tw1

Reakcje
159 6 0
Witam Forumowiczów,

Poszukuję zdjęć parowozów serii Tw1 (ex BR57) ze schyłkowego okresu ich eksploatacji.
Szczególnie szukam fotografii przedstawiających wariant tych lokomotyw z dwoma piasecznicami i jednym zbieralnikiem pary pomiędzy nimi. Posiadam model BR57 Roco i chciałbym go "spolszczyć" wspomagając się zdjęciami konkretnego egzemplarza Tw1 ;)
20251117_182028~2.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.730 615 30
Dwa zbieralniki, jedna piasecznica
No, Tw1-138 mógłby być dobrym kandydatem na wzór. Zdjęcie zrobione w Zajączkowie Tczewskim w 1976 roku, a ja mam jeszcze dwa, jedno kolorowe i drugie, czarno-białe. Ti drugie jest kiepskie, ale widać na nim parowóz z drugiej strony, w dodatku z tyłu.

Tw1-138 Zajączkowo Tcz 1976 (1).jpg

Tw1-138 Tczew 1972.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.730 615 30
Tyle, że kolega @Lxd2-465 ma model z odwrotną konfiguracją - 2 piasecznice, 1 zbieralnik. ;)
Ups, faktycznie. :oops: No to mam tylko jedną fotkę właściwej wersji, ale raczej nie z końcowego okresu eksploatacji... :(

Tw1-51.jpg

Edycja: Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie Tw1 w tej wersji, o tyle lepsze, że nowsze, a dach budki ma wysoki wywietrznik, jak w modelu Roco.

Tw1-67a.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.730 615 30
Czy dobrze odczytałem numer: 67?
Tak, to numer 67, jest w nazwie pliku. Zdjęcie ściągnąłem kiedyś z internetu, ale to było dawno i nie zapisałem źródła. Z moich informacji wynika, że parowóz po II wojnie światowej stacjonował w Bydgoszczy, a od 1967 roku w Pile. Nie mam dokładnych danych, kiedy był skreślony ze stanu. To wszystko, co wiem o tym parowozie i o tym zdjęciu.