• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poszukuję cienkich rurek metalowych.

refik500

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Poszukuję rurek metalowych, możliwie najbardziej sztywnych, z dowolnego metalu.
Rurki cienkie, średnica wewnętrzna 1,2mm i 1,5mm, średnica zewnętrzna odpowiednio =<1,4mm i =<1,7mm.
Chodzi mi o rurki (puste w środku), nie pręty.
Wie ktoś może gdzie szukać?
Dziękuję i pozdrawiam.

Reakcje
0 0 0
refik500 napisał(a):
Witam,
Rurki cienkie, średnica wewnętrzna 1,2mm i 1,5mm, średnica zewnętrzna odpowiednio =<1,4mm i =<1,7mm.
Dziękuję i pozdrawiam.
Kłopot z takimi wymiarami jak potrzebujesz, ale lepszy rydz niż nic:
http://www.litomysky.cz/mat/mso.htm
http://www.artol.sk/showpage.php?name=k-trubky
http://www.griffonmodel.com/product.asp?classid=70

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
342 14 1
refik500 napisał(a):
Witam,
Dziękuję i pozdrawiam.
Igły do strzykawek. W zależnosci do jakiego roztworu mają być użyte, taką mają grubość. Nie wiem tylko czy długość Ci przypadnie do gustu, jest to około 5mm. Mozesz ewentualnie podejść do jakiegokolwiek weterynarza, dla zwierząt są często stosowane tak grube przekroje jak podałeś, no i długość widziałem około 12 cm

nieumialek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!

Za dzieciaka budowalem miniaturowe dzialka strzelaly az sasiedzi z calego domu wychodzili - do budowy posluzyly wypisane wklady od dlugopisow
Typ. pozostalosci dobrze jest usunac za pomoca rozgrzwania np. nad swieczka

pzd.
nieumialek

benek

Ostrzeżony
Reakcje
60 0 1
michal-c74 napisał(a):
http://k3nski.prv.pl/
Link raczej poglądowy, właściciel strony tylko prezentuję co jest do nabycia na rynku.
Sam nie zajmuje się sprzedażą, przynajmniej taką kiedyś dostałem odpowiedź. 8)

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.836 235 3
Info z innego forum sprzed dwóch dni :)
Sprzedam:
Cienkoscienne rurki stalowe ( stal nierdzewna chirurgiczna )oznaczenie kat. 1.4305 DIN. Dla zainteresowanych - można je oglądać na mojej stronie www.k3nski.prv.pl
Dane techniczne:
Średnica zew. rurki (mm) / średnica wew. rurki (mm) - cena ( zł ) za 1 metr rurki.
a) 0,41 mm / 0,21mm - 2,50 zł / m
b) 0,51 mm / 0,31 mm- 2,50 zł /m
c) 0,63 mm / 0,37 mm- 3,00 zł / m
d) 0,71 mm / 0,45 mm -3,00 zł / m
e) 0,81 mm / 0,55 mm – 3,50 zł / m
f) 0,90 mm / 0,64 mm - 3,50 zł / m
g)1,06 mm / 0,80 mm – 4,50 zł / m
h) 1,20 mm / 0,85 mm - 4,50 zł/m
i) 1,27 mm / 0,98 mm – 4,50 zł /m
j) 1,50 mm / 1,1 mm -5,50 zł / m
k) 1,60 mm / 1,1 mm- 6,50 zł / m
l) 1,65 mm / 1,35 mm - 6,50 zł / m
m) 1,8 mm / 1,3 mm – 8,00 zł /m
n) 2,00 mm / 1,6 mm – 8,00 zł / m
o) 2,53 mm / 1,85 mm – 11,00 zł / m
p) 3,00 mm / 2,30 mm -14,00 zł / m
Ze względu na dużą rozpiętość średnic rurki mogą mieć zastosowanie np. w modelarstwie lotniczym, okrętowym, pancernym, itp. ( praktycznie dowolna skala ). Można z nich wykonywać lufy karabinków, działek, maszty antenowe, wały śrub napędowych, kardanów, osie kół, golenie kół samolotów, siłowniki hydrauliczne maszyn, amortyzatory, rury wydechowe, lampy uliczne, rynny, wywietrzniki, kominy, itd., itd. Rurki mogą też pracować suwliwie jedna w drugiej ( fotka). Można także wykorzystać powyższe rurki do budowy orurowania miniaturowych maszyn parowych czy układów paliwowych modeli spalinowych, itp. Rurki mogą mieć minimalne odchyłki średnic ( tolerancja) rzędu kilku setnych po przecinku, jest to normalne zjawisko występujące w procesie technologicznym. Oczywiście rurki można dowolnie polerować lub matowić, wyginać w łuk i bez problemu lutować. Do w/w rurek posiadam topnik w płynie ( dedykowany do lutowania stali nierdzewnych ), który pozwala lutować rurki zwykłą lutownicą transformatorową ( pistoletową ) lub grotową. Uwaga - lutowanie samą cyną i kalafonią ( bez pomocy topnika ) nie jest możliwe !!!
Aby nie generować niepotrzebnie kosztów, rurki wysyłam listem poleconym na tekturowej formatce w kopercie formatu B4. Do koperty formatu B4 wchodzą rurki (po przekątnej) o długości około 42 cm i na takie odcinki tnę rurki przed wysyłką !!!
Wyjaśnienie :
Ponieważ posiadam rurki o różnych „ przypadkowych” długościach od około - 60 cm do -100 cm więc przykładowo - osoba zamawiającej 2 metry rurki o średnicy zew. 2,53 mm dostanie 2,10 m rurki ponieważ rurki o tej średnicy posiadam w tylko odcinkach 70 centymetrowych ( 3 x 70 cm = 210 cm ). Proszę wtedy kupującego o przelanie pieniędzy za 2,1m a nie za 2 metry. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na prv: k3nski@poczta.fm