• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

posypka na makiete

Reakcje
9 5 5
witam serdecznie drogich modelarzy mam pytanie odnośnie substrykatu kokosowego czy się nadaje na imitacje ziemi ? jeśli tak czy muszę go jakoś wcześniej wyprażyć w piekarniku??czy bezpośrednio z paczki można go sypać z góry dziękuje za pomoc

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie i Panie (swoją drogą - jest tu jakaś dama? :))

rozwinę pytanie posypek. Jak dobieracie posypki - są różne odcienie/faktury? "Na oko" czy są jakieś "wzorce"?
Mam problem z doborem odpowiednich. Np. mam piasek, który sypnąłem na plaży wokół jeziora. Ale to samo jako ścieżka dojazdowa wygląda dość słabo

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kolor ma być podobny do oryginału, a rozmiar - jak w oryginale po podzieleniu przez podziałkę.
Więc piasek:87 to pył a nie piasek, myślałem że to oczywiste.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Panowie i Panie (swoją drogą - jest tu jakaś dama? :))

rozwinę pytanie posypek. Jak dobieracie posypki - są różne odcienie/faktury? "Na oko" czy są jakieś "wzorce"?
Mam problem z doborem odpowiednich. Np. mam piasek, który sypnąłem na plaży wokół jeziora. Ale to samo jako ścieżka dojazdowa wygląda dość słabo
Polecam te pyłki Polaka, niektóre są drobne jak mąka http://www.swiatmodeli.com/szuter-pyl-grubosci-025-mm-c-42_152.html

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za szybką odpowiedź :)
Jak to kleić do makiety? Na wikol? Często na relacjach widzę, że ten pył wygląda jakby leżał "luzem" - nie wygląda na przyklejony. Co daje mu realizmu. Może więc nie warto kleić tylko sypnąć i tyle...

rafdol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za szybką odpowiedź :)
Jak to kleić do makiety? Na wikol? Często na relacjach widzę, że ten pył wygląda jakby leżał "luzem" - nie wygląda na przyklejony. Co daje mu realizmu. Może więc nie warto kleić tylko sypnąć i tyle...
Ja używam pyłów Polak'a i stosuję 2 sposoby:
1. Sypię te pyły na rozsmarowany na powierzchni wikol (pył zmienia barwę) - zdjęcie poniżej (za torami)
efekt1.jpg
2. Sypię pył luzem. Spryskuję mgiełką wodną, a następnie polewam mocno rozcieńczonym wodom wilokem z odrobiną płynu do mycia naczyń - zdjęcia poniżej - górka i piasek za drogą.
efekt21.jpg efekt22.jpg

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki.

1. Jaki byłby efekt, gdybyś nie spryskał mgiełką?
2. Jak polewasz wikolem, żeby się to wszystko nie "rozpływało"
3. Co daje płyn do mycia naczyń?

rafdol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki.

1. Jaki byłby efekt, gdybyś nie spryskał mgiełką?
2. Jak polewasz wikolem, żeby się to wszystko nie "rozpływało"
3. Co daje płyn do mycia naczyń?
@1. Lejąc wikol na pyłek robiłyby Ci się "kratery". Podobny efekt masz na suchym piasku jak pada deszcz.
@2. Nie rozpływa się. Wikol wlewa się we wszystkie szczeliny pyłku, ale nie zmienia jego ułożenia.
@3. Zmniejsza napięcie powierzchniowe. Pomaga niwelować efekt z pkt 1 - nie tworzą się kratery (podobnie jak przy zalewaniu zaszutrowanego torowiska).

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Prawie wszystko jasne, bo zrozumiałem to tak, że mgiełka i płyn do mycia naczyń są w tym samym celu - uniknięcie kraterów :)

Ale i tak ogromnie dziękuję :)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Ja używam pyłów Polak'a i stosuję 2 sposoby:
1. Sypię te pyły na rozsmarowany na powierzchni wikol (pył zmienia barwę) - zdjęcie poniżej (za torami)
Zobacz załącznik 110004
2. Sypię pył luzem. Spryskuję mgiełką wodną, a następnie polewam mocno rozcieńczonym wodom wilokem z odrobiną płynu do mycia naczyń - zdjęcia poniżej - górka i piasek za drogą.
Zobacz załącznik 110005 Zobacz załącznik 110006
Rafdol, pochwal się makietą w relacjach, bo chętnie bym zobaczył ;)

rafdol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zbieram się w sobie, żeby zrobić temat z relacją. Makieta cały czas, powoli, acz sukcesywnie powstaje. Dziękuję za zainteresowanie :)