• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poręcze z drutu

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Witam,

pytanie być może banalne, ale drut z jakiego materiału najlepiej będzie poddawał się lutowaniu? Muszę wykonać poręcze i miejscami trzeba by je lutować. Myślałem nad drutem miedzianym, ale czy np. mosiężny nie będzie lepszy?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.169 33 1
Kamil mosiężny na pewno będzie lepszy,bo jest sztywniejszy-miedziany jest "wiotki". Problem z tym,że mosiężny np. w miejscach zagięcia lubi pękać (druciki rzędu 0,3-0,5 mm ) ale i na to jest sposób.
Ja miejsca w których mam zamiar zagiąć podgrzewam nad płomieniem np. zapalniczki wówczas drucik staje się mniej sprężysty i daje się go swobodnie wyginać.:)

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Dzięki wielkie, to się nazywają konkretne informacje :) niebawem efekty prac przy poręczach zainstalowanych już na modelu ;)

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.668 5 0
Zapraszam kolegów do działu Warsztat w czerwcowym numerze Świata kolei. Napisałem tam mały artykuł w którym zaproponowałem użycie strun gitarowych do wykonania poręczy. Został też zaproponowany prosty, ale skuteczny przyrząd do ich powtarzalnego wyginania.

Na marginesie, struny gitarowe można lutować.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
popowe, niestety nie widzę drutu stalowego fi 0,4. Zapewne gdzieś dostanę, ale chyba raczej skłonię się w kierunku patentu, który podsunął Tomek. Kiedy ukaże się czerwcowy Świat kolei? Mam nadzieję, że na dniach. Dzięki Panowie za bezcenną pomoc.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2
O faktycznie :( a jak ostatni kupowałem jeszcze był. :eek:
Nie wiem Czy 0,4mm nie będzie za gruby. Jak pokazałem kiedyś tamare z poręczami 0,4mm to mnie zjechali;)
I robiłem z 0,3mm

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.668 5 0
Drut 0,4 będzie za gruby na poręcze w 1:87. Bardziej kierowałbym się w stronę 0,3 i niżej. W przypadku strun gitarowych średnice schodzą jeszcze poniżej 0,3. Najcieńsza z dostępnych ma grubość 0,2mm, wg. mnie najlepiej nadaje się na poręcze np. do wagonów (po przeliczeniu otrzymujemy pręt fi 17,4mm plus warstwa farby dałoby powiedzmy 18,5mm, całkiem realna grubość poręczy). Kolejna struna ma grubość 0,23mm, też ujdzie. Tak cienkich strun nie mają wszystkie sklepy muzyczne od ręki. Trzeba pytać. Cena standardowej struny około 5zł za sztukę, gdzie dostajemy coś około metr dobrej klasy drutu.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
kurcze, poręcz w Tamarze ma 35 mm grubości. Przeliczając na H0 wychodzi 0,4 jak byk... Jak dam cieńszy drut to znowu nie będą mi pasowały uchwyty kulowe Kluby, które są na fi 0,4. Chyba że Kluba ma w ofercie uchwyty na mniejsze średnice. Orientuje się ktoś?

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.976 32 2
W tej skali warto jednak uwzględniac warstwę farby, jak pisał już kolega Flotoma. Jeżeli na drut 0,3 dasz podkład i farbę nawet aerografem to zrobi się z tego 0,4

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Rozumiem, teraz tylko pytanie czy dostanę u Kluby uchwyty kulowe na mniejsze fi. No nic, jutro zadzwonię i dopytam. Dzięki Panowie.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.668 5 0
Rozumiem, teraz tylko pytanie czy dostanę u Kluby uchwyty kulowe na mniejsze fi. No nic, jutro zadzwonię i dopytam. Dzięki Panowie.
Kluba raczej nie będzie miał uchwytów z mniejszym otworem. Wiercenie uchwytów wiertłem 0,3 kosztowałoby zbyt dużo połamanych wierteł :) Nie robiłbym problemu tym lekko za dużym otworem w uchwycie. Odrobina kleju cyjanoakrylowego w miejscu przechodzenia poręczy przez uchwyt wypełni lukę. Przed klejeniem drut warto jest przetrzeć symbolicznie drobnym papierem ściernym, otrzymamy lepsze połączenie.

Jak Piotr wyżej napisał, w skali 1:87 w przypadku poręczy trzeba uwzględnić grubość farby. Nie bez znaczenia jest również finalny kolor poręczy. Biały będzie optycznie pogrubiać, czarny ścieniać.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
No to w takim razie pozostaje mi zaopatrzyć się w uchwyty i do dzieła. Jak podłubię to napiszę kilka słów. Dzięki Wam raz jeszcze.

Kamil

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Hmm skłaniałbym się bardziej ku strunie, ale z tym drucikiem stalowym też można popróbować. Pytanie tylko czy wystarczy przejechać go tylko papierem ściernym by się dobrze lutował? Popowe wspominał coś o jakimś kwasie lutowniczym

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 171
Techniki modelarskie 8