• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Porównanie modeli

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Nie znalazłem podobnego wątku. Jeśli jest, zbiczujcie.
Mam taką kwestię. Zauważyłem pewne rażące różnice w modelach tego samego typu taboru od różnych producentów.

Tu... Robo vs PIKO i typ /wagon/ 104Af.

Może ktoś z panów znawców wskazać, który model jest bliższy oryginałowi? Niestety nie znalazłem w Internecie zdjęć totalnie z boku tego typu prawdziwego wagonu by się PI x Drzwi przyjrzeć.

Choćby wywietrzniki na dachu, zupełnie inne ulozenie tych z prawej strony:

Na górze Robo, na dole PIKO

20230119_181316.jpg

...są z 10mm w innym miejscu.

Bok pudła wagonu. Zwróćcie uwagę na ułożenie skrzyń w podwoziu, choćby w stosunku do okien, zupełnie inaczej, tu jest też z centymetr różnicy /sic!/:

Na górze Robo, na dole PIKO

20230119_181342.jpg

Kadr z tak samo ustawionymi oknami:

20230119_183045.jpg

Od spodu... po prawej PIKO:

20230119_183503.jpg

Ciekawi mnie, który wagon bardziej w tych aspektach jest bliższy oryginałowi.

Gdyby to były jakieś milimetry to bym się nie czepiał. Ale tu są zupełnie inne ułożenia tych elementów. Trochę mnie to zaskoczyło gdy postanowiłem się w końcu przyjżeć im bliżej.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Proponuję rozszerzyć tytuł wątku, aby wynikało co jest porównywane bez wchodzenia do niego ;). Samo porównanie - fajny pomysł i można pomyśleć o zrobieniu porównania odpowiedników z VI epoki.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Proponuję rozszerzyć tytuł wątku, aby wynikało co jest porównywane bez wchodzenia do niego ;). Samo porównanie - fajny pomysł i można pomyśleć o zrobieniu porównania odpowiedników z VI epoki.
Admin musiał by to zrobić. Ja już nie mogę, bo opcja edycji znikła.

Co do epoki..... mi tu akurat bardziej chodziło o ten sam typ danego taboru (zwykle w podobnym okresie eksploatacji), a nie że epoka ma być ściśle ta czy ta..., zakładając, by nie porównywać po prostu modeli tego samego typu, ale odwzorowujących różne zmiany w konstrukcji oryginału jak ma to często miejsce czasem w tej samej epoce (zwykle nowszej niż IV) --- i na portalu YT, gdzie nie rzadko porównuje się w taki sposób modele i mówi się, że tan ma tu takie coś, a ten nie ma :mamdola:...

Postawione powyżej obok siebie modele wagonu typu 104Af to właśnie przykład tego samego typu bez żadnych zmian w konstrukcji (oryginału). Jedyne różnice w oryginałach to oznaczenia serii (Robo do 1985 roku, PIKO od 1985 roku), ale nie o to tutaj mi chodziło.

Mi nasuwa się jedna konkluzja.... albo PIKO, albo Robo ma coś nie tak. O ile mogli w zakładach naprawczych inaczej umieścić ten wywietrznik, tak nie bardzo wierzę, by dokonano aż takich zmian w układach podwozia (zdjęcie od dołu)...
Pytanie kto miał dobre plany, a kto złe (albo robił trochę na oko)?
Gdyby obaj producenci trzymali się konkretnych dobrych planów tego typu wagonu, nie było by tych różnic po centymetrze w układzie wymienionych elementów...

Ciekawe jak wypadnie porównanie EN57? Jak pisałem.... milimetr pomyłki.... OK, powiedzmy.... ale nie 10mm...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Projekty realizowane dla PIKO są jak najbardziej zgodne z oryginałami.
Modele są wierniejsze w skalowaniu "detalingu" wózków czy poręczy przy drzwiach oraz łączeń blach ścian bocznych nadwozia.
Dzięki za tą informację. Niestety takie miałem przeczucie, że z modelami Robo może być 'coś nie tak' w aspekcie dokładności odwzorowania... więc obawiam się o 'doskonałość' innych podobnych typów wagonów ale i np. projektu EN57... Czyżby i tu sprawdzało się powiedzenie, że "duży może więcej"? (ma lepsze zaplecze informacyjne, dojścia do planów i możliwości wykonawcze?)... zostawiam to jako pytanie retoryczne.

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
285 39 11
(...) "duży może więcej"? (ma lepsze zaplecze informacyjne, dojścia do planów i możliwości wykonawcze?)... zostawiam to jako pytanie retoryczne.
To pytanie nie musi być retoryczne - da się na nie odpowiedzieć.
Nie ważne, czy jest to "mały" czy "duży" - każdy może projekt ... "sknocić".
Czasem nieświadomie, a czasem ... celowo.
Przykładem jest kierująca się "miłością do detali" firma BRAWA i jej najnowsza seria wagonów Ucs 908/909 - mając przecież dostęp do dokumentacji (skoro i ja takową mam...) - w tym również znacznie bogatszych zasobów zdjęciowych - wykonują modele niezgodne z oryginałem.....
W jaki sposób realizował projekt Robo, czy własny czy pozyskany nie muszę wiedzieć, to prawo producenta. Ja mogę tylko ocenić efekt końcowy.
Ale to są jednak tylko zabawki - nie tylko w tematach "kolejkowych" są takie .... dylematy.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Jestem zaskoczony.
Firma (nie tania) BRAWA owiana jest w kręgach modelarskich jako detalista. To sprawiło, że chyba (tak zakładam) wiele osób "wierzy", że ich modele są bardzo dobrze odwzorowane. Nie mam modeli BRAWA, ale gdy czytam, że:
Przykładem jest kierująca się "miłością do detali" firma BRAWA i jej najnowsza seria wagonów Ucs 908/909 - mając przecież dostęp do dokumentacji (skoro i ja takową mam...) - w tym również znacznie bogatszych zasobów zdjęciowych - wykonują modele niezgodne z oryginałem.....
.
....to wygląda jak by był super-hiper detal, ale nie w tym miejscu gdzie trzeba. Pytanie.... dlaczego? Mając zasoby i moce przerobowe...

W tym aspekcie takie podejście przypomina mi trochę to, jakie występuje w modelach MTB (tam też np. są okna, ale "nie tam gdzie trzeba" --- ST43) :eek:.... a cały model jak by był robiony 'trochę' na oko.... Zaraz zaraz... który wiek mamy? XXI?

Czy teraz nie śmieszne stają się niedawne "problemy" z ramkami w wagonach Robo? Osobiście olał bym te ramki, a bardziej zależało by mi na nie rażących niedokładnościach odwzorowania bardzo widocznych elementów jak wymienione powyżej, tym bardziej, że zabawki te nie kosztują 5zł...

Ostatnio edytowane:

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 14 1
Projekty realizowane dla PIKO są jak najbardziej zgodne z oryginałami.
Modele są wierniejsze w skalowaniu "detalingu" wózków czy poręczy przy drzwiach oraz łączeń blach ścian bocznych nadwozia.
A czy można prosić o jakieś podparcie tej informacji? Zdjęcie/link do opracowania/dokumentacji? Czy może porównał Pan do jakiegoś zdjęcia (można prosić o link do tego zdjęcia w takim przypadku)?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.909 121 1
Bardzo ciekawy wątek, brawo dla Kolegi @J1974H0 za podjęcie tego tematu. Warto go kontynuować również o inne porównywalne modele różnych producentów. A tego już trochę jest:)

A wracając do poruszonego pierwszego tematu. Również mnie intryguje, że dwaj producenci wydający ten sam model wagonu inaczej odwzorowują dach i podwozie. Niestety w internecie praktycznie nie ma zdjęć, które by te elementy w należyty sposób eksponowały do porównania.
Natomiast ostatnio porównująć modele spod znaku ROBO Modele, ze smutkiem stwierdzam, że ten producent chociaż deklaruje na każdym kroku jak on to wiernie odwzorowuje swoje wyroby, popełnia dużo błędów, zarówno jeżeli chodzi o malaturę i oznaczania jak również z doborem odpowiedniej formy. Wydaje się, że PIKO podchodzi do tego tematu o wiele rzetelniej. Ale warto aby wypowiedzieli w tym temacie fachowcy mający do czynienia z prawdziwymi wagonami.