• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Porównanie dekoderów dźwiękowych do modeli kolei USA

Reakcje
292 0 0
Witam

Pozwoliłem sobie założyć ten wątek w dziale DCC, ponieważ chciałbym pozyskać Wasze opinie odnośnie dekoderów dźwiękowych różnych firm. Mam kilka lokomotyw w wersjach analogowych i początkowo chciałem się ich pozbyć ale trochę było szkoda i koniec końców postanowiłem wprowadzić je XXI wiek i doposażyć w dekodery dźwiękowe. Już zacząłem.

EMD SD60 Athearn'a zaopatrzyłem w dekoder Digitrax SDH164D Sound FX. Na razie Digitrax zaskoczył mnie brakiem funkcji start/stop = Start Up/Shut Down. Wkurzył mnie też zastosowanym głośnikiem (moja wina, bo nie zwróciłem uwagi zamawiając), który jest taki duży, że miałem kłopot go wcisnąć w korpus SD60 oraz impedancją 32ohm'y, za chorobę nie mogę znaleźć zamiennika w normalnych rozmiarach do tej lokomotywy.

Zamówiłem też dekoder SoundTraxx Tsunami do EMD SD75M Athearn Genesis, czekam aż przyjdzie. Ale popatrzyłem już na instrukcję SoundTraxx'a, też nie widzę "F..-ki" start/stop. Trochę rozczarowujące. Pod tym względem europejskie ESU i ZIMO wygrywają.

Mam jeszcze do wyposażenia EMD MP-15DC Atlas Silver, ALCO RS-11 Atlas Classic oraz EMD GP38-2 Proto2000. Przyznam, że zastanawiam się co w nie włożyć.

Chętnie poznałbym Wasze opinie na temat jakie dekodery są lepsze i w czym.
W czym przeważa SoundTraxx, Digitrax, MRC, QSI, itd.

Pozdrawiam, Konrad

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
396 5 1
Dekodery które podałeś są typowo do lokomotyw amerykańskich, więc opinie na ich temat mogą dać tylko koledzy zajmujący się modelami tych kolei, a tych na forum nie ma chyba wielu. Nie wiem jak w porównaniu np do ESU wychodzą one cenowo, ale ESU ma na stronie dużą ilość dźwięków do lokomotyw amerykańskich, a ich ew. wgranie do dekodera nie stanowi większego problemu i dodatkowo można coś w dźwięku poprawić lub zmienić. Kilku kolegów z forum, ze mną włącznie, ma konieczny do tego programator ESU.

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Witam, dziękuję za odzew. To fakt, są to dekodery typowo amerykańskie. Przeglądałem bibliotekę ESU i Zimo, mają ciekawe projekty i z tego też powodu zastanawiam się, czy nie użyć tych dekoderów nawet w amerykańskich modelach... dużo powiedziane amerykańskich - chińskich na rynek amerykański...:)
Mam też dekoder ESU w mojej BR232 PCC i dźwięki uważam, że są świetne. Co więcej ESU nawet produkuje dekodery do modeli na rynek amerykański, takie, które wstawia się w miejsce oryginalnej płytki sterującej.

Masz rację, na tym forum nie ma chyba wielu kolekcjonerów modeli kolei amerykańskich ale może ktoś się znajdzie. Ten sam post umieściłem na forum, które teoretycznie skupia się na właśnie takich modelach ale tamto forum jest jakieś takie mało... "ruchawe".
Co do cen dekoderów to chyba są zbliżone, a przynajmniej te lepszej klasy. Ten, który teraz kupiłem SoundTraxx Tsunami będzie kosztował około 500 PLN po przeliczeniu, czyli podobnie jak ESU, czy Zimo na naszym rynku. Trochę koszty transportu są chore ale najbliższy sklep znalazłem w Niemczech i kasują 17 EUR na paczkę.

Digitrax'y są tańsze bo dekoder dźwiękowy z wtykiem 9-pin (8-pin trzeba lutować samemu) i głośnikiem kosztował mnie około 250 PLN, oczywiście nowy ze sklepu. Jednak zasób dźwięków do zabawy jest niewielki i bo jest F0 światła + od F1 do F10 rózne opcje dźwiękowe i co więcej nie ma funkcji start/stop, co mnie wkurza. W instrukcjach producenta nie ma jasnej i jednoznacznej informacji jak wyłączyć dźwięki nie wyłączając całego toru i wszystkiego co na nim jest. Fakt nie programowałem jeszcze tego dekodera systemem amerykańskim, muszę dopiero zrobić tor do programowania. Na razie ku mojemu zdziwieniu udało mi się zaprogramować długi adres przy pomocy Multimaus'a Roco.

W każdym razie na razie skłaniam się aby do Alco RS-11 Atlas'a wetknąć ESU, sprawdzałem już i ma gniazdo 8-pin. Nie wiem jak jest z MP-15DC bo nie udało mi się go otworzyć a boję się działać siłowo, żeby mu czegoś nie urwać. Teoretycznie powinno być gniazdo ale jest tam chyba jeszcze mniej miejsca niż w SM42 Piko.
W każdym razie dziękuję jeszcze raz za odzew w tej sprawie.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Tsunami nie maja sekwencji start/stop przypisanej do eFek. Po zatrzymaniu sie loka nacisnij po prostu na manipulatorze przycisk stop. Zostanie odegrana sekwencja wylaczania silnika. Odpalenie maszyny to podanie mu jakiejs predkosci. Zeby odegrac sekwencje startowa ja naciskam szybko po sobie przyciski dodania jednego kroku i zredukowania predkosci. Loko sie nie rusza ale odpala dzwiek.

Digitrax'a nie mialem w reku ale podejrzewam ze jest tak samo.

Glosnikow masz od groma.
http://www.modeltrainstuff.com/Speakers-s/1171.htm

MRC sobie odpusc, kiepskie dzwieki, bardzo duza awaryjnosc, QSI jak najbardziej ale chyba najdrozsze z tego towarzystwa. Szczegolnie nowa seria Titan.
Tsunami - wiele firm dogadalo sie z Soundtraxx'em i kupuja ich dekodery jako OEM. Walters, Intermountain, Atlas zmienilo dostawcew z Quantum na Soundtraxx'a.
Bardzo fajne dekodery ma TCS. Do niedawna nie mieli dzwiekow ale pojawila sie ich nowa linia WOWSound i ci ktorzy mieli mozliwosc posluchania dekow na targach w USA bardzo chwala.

Mialem jedno podejscie z Zimo do amerykanskich modeli i mimo zachwalania tu na forum ni jak to nie gralo tak jak QSI czy Tsunami.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Dziękuję za następne informacje. Digitrax "odpala" sekwencję startową po włączeniu świateł F0. Wygląda na to, że SounTraxx i Digirax mają podobną ideę rozruchu. I instrukcji Digitrax'a znalazłem informację, że wyłączenie powinno nastąpić po ustalonym czasie po zwolnieniu adresu. Wiem, że opcja zwolnienia adresu jest w systemie sterowania Digitrax'a ale jeszcze nie rozszyfrowałem działania tego sterownika. W Multimaus'ie Roco natomiast nie mogę się doszukać takiej opcji jak zwolnienie, zrzucenie, czy jakbyśmy to tam tłumaczyli, adresu. Mimo wszystko jeszcze jakieś Digitrax'y chyba będę kupował, ponieważ kupiłem ten ich moduł do ładowania dźwięków i co ważne on działa z Apple, a przynajmniej ma działać a ma to dla mnie znaczenie, bo Windowsów nie trawię.

MRC kiepski, no a tak się chwalą, że dźwięki rzeczywiste, nagrywane a nie generowane komputerowo. Czyżby amerykańskie kłamczuchy? No dobra, to teraz mogę ich i Zimo przesunąć na końcowe pozycje rankingu. Będę musiał tylko znaleźć odpowiednie rozwiązanie do MP-15DC z ciasnym wnętrzem. Na jakimś portalu amerykańskim znalazłem informację, że właśnie MRC dobrze pasuje ze względu na wielkość. No ale trudno. Najpierw muszę otworzyć ten model Atlas'a i ocenić ile tam faktycznie jest miejsca i czy jest gniazdo, jakieś.

Na razie do tego SoundTraxx Tsunami, który jedzie do mnie kupiłem głośnik zalecany przez nich, ich firmowy ale zapewne jest robiony w tej samej fabryce w Chinach co i pozostałe mikro głośniki. Jedna wielka, globalna wioska. Ale to nie są jakieś straszne pieniądze i ewentualnie będę mógł coś innego przelutować jak nie będzie mi coś pasowało. Może coś z komorą rezonansową. Na stronie SounTraxx'a dźwięki do SD75M brzmiały ciekawie, zobaczymy jak będzie w rzeczywistości.

Na razie najlepsze dźwięki mam w mojej SD70ACe z Proto Sound 3.0 od MTH. Z tego też powodu (no i do przyszłych programowań również) kupiłem system Digitrax Super Chief Extra. Dekodery MTH mają aż 28 funkcji i Multimaus'em nie bardzo mogłem to uruchomić, z instrukcji wynika, że "nastki" można przelecieć ale powyżej 20-ki już nie. No chyba, że coś przegapiłem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Zwolnienie adresu nastepuje wtedy gdy nie masz go wybranego na manipulatorze. Manipulatorem DT402 masz możliwość sterowania jednocześnie dwoma lokami. Wybierasz adres loka dla każdego pokretla. Dopóki pod ktoryms pokretlem masz adres loka będzie on aktywny nawet jeżeli aktualnie nim nie sterujesz. Po wybraniu innych adresow dla obydwu pokretel nastepuje zwolnienie adresu. Natomiast czy to spowoduje automatyczne wylaczenie - pieniędzy bym na to nie postawil - może trzeba jeszcze cos w CV loka zmienić - z ciekawości sprawdze.
W Multimaus Roco zwolnienie tez nastapi po wybraniu innego adresu na sterowniku natomiast znow smiem watpic ze to spowoduje automatyczne wylaczenie loka. Przy zatrzymanym loku naciśnij ten wielki buncol Stop - powinno zadzialac. Na Digi na 100% działa wylaczanie loka jak naciśniesz emergency stop.

ProtoSound 3.0 jest poza konkurencja jeżeli chodzi o dzwieki ale niestety nie da się kupic tych dekoderow do samodzielnej instalacji. Tylko w lokach. Chyba ze jakiś model po crashu i wtedy przekladka.

Do MP15DC najlepiej byłoby dorwać oryginalny modul QSI od serii Gold. Jeżeli nie to tu masz przewodnik co i jak z Tsunami.
http://www.soundtraxx.com/documents/appnotes/atl_ho_mp15.pdf
Generalnie cala plytka DC wylatuje a na jej miejsce dekoder. Miejsca jest okrutnie mało.

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Dziękuję za podpowiedzi. Chyba muszę zacząć od przeglądu funkcji CV tego Digitrax'a i ustawienia ich. W każdym razie po wybraniu innego adresu na Multimaus'ie Roco lokomotywa nadal pracowała ale wydaje mi się, że gdzieś trzeba ustawić czas wyłączenia. No ewentualnie ja miałem za mało cierpliwości aby poczekać na zadziałanie funkcji.

A co do przycisku "Stop", pytanie hipotetyczne na razie, bo makiety jeszcze nie mam a co za tym idzie nie mogę jeździć wieloma lokomotywami, a przynajmniej nie ma to sensu na owalu testowym, to czy "Stop" nie spowoduje zatrzymania wszystkich? Bo przecież on odcina całość napięcia. Przyznam, że gdzieś podczas czytania instrukcji przemknęło mi coś o wybiórczym zastosowaniu "emergency stop" ale chwilowo nie mogę się tego doszukać.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Z tego co widzialam na filmikach modelarskich w USA sa troche inne systemy DCC i tam istnieje cos takiego jak "wyrejestrowanie lokomotywy z systemu" i to rzeczywiscie gasi wszystko. Natomiast w ROCO z tego co widze jako uzyszkodnik na wystawie w ETC w Gdansku nie ma czegos takiego jak wyrejestrowanie lokomotywki tzn jak sie wlaczylo swiatla i dzwiek i w myszce przelaczylo na inny adres tak swiatla/dzwiek czy nawet jazda jest aktywna do momentu recznego wylaczenia danej funkcji.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
A co do przycisku "Stop", ..., to czy "Stop" nie spowoduje zatrzymania wszystkich? Bo przecież on odcina całość napięcia.
Przytrzymanie i owszem wylacza wszystko.

Pojedyncze nacisniecie zatrzymuje aktywnego loka a w momencie gdy lok jest już zatrzymany (w przypadku Soundtraxx'a i pewnie Digitraxa) powoduje zainicjowanie odgrywania sekwencji shut down.

PS
Doczytalem to o czym wspomniales odnośnie aut. wylaczania loka. Jest jakiś "problem" z adresowaniem pakietow sterujących dla lokow które maja predkosc 0 (zatrzymane) w innych systemach niż Digitrax.
Może się zdarzyć ze ten sam lok sterowany przez Digitrax będzie gral a sterowany przez inny system zgasnie. Odpowiada za to CV11. Ustawienie na 00 rozwiazuje problem i loko się nie wylacza.

Ostatnio edytowane:

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Mowimy o centralce ROCO nr 10764 z takim czerwonym manipulatorem? Wlasnie sprawdzilam oscyloskopem ze nacisniecie przycisku STOP odcina zasilanie. Z tym ze w menu myszy jest mozliwosc zmiany tego zachowania z "odetnij zasilanie" na "wyslij komende stop awaryjny". Sprobuj to sprawdzic.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Odnośnie centrali Roco. Przycisk "STOP", mówiąc potocznie jest awaryjnym zatrzymaniem systemu DCC. Wyłącza całkowicie zasilanie w szynach. Taki sam stan system przyjmuje, kiedy na makiecie dojdzie do zwarcia, np. przez wykolejenie lokomotywy. Aby cofnąć do stanu aktywnego, naciskamy ponownie "STOP" i powinniśmy wrócić do sytuacji sprzed stanu awaryjnego.

Aby w lokomotywa, a konkretnie dekoder miał opcję rozruchu bądź wyłączenia dźwięku z poziomu MM, czy za pomocą jakiejś F-ki, należy zmienić ustawienia uruchamiania dźwięku. Nie da się tego zrobić z poziomu MM. Jest to możliwe chyba z poziomu MMpro ale po podłączaniu pod komputer. Miałem raz taką przygodę z dekoderem Zimo i niestety musiałem go odsyłać do dystrybutora, który miał osprzęt do konfigurowania dekoderów aby zmienić tę funkcję.

Ostatnio edytowane:
D

Docteur

Gość
Tak, centralka Roco 10764 z czerwonym Multimaus'em. W takim razie muszę znaleźć w instrukcji, gdzie to przestawić. Dziękuję
Tzw. "Selektiver Nothalt" dla konkretnej (wybranej na wyświetlaczu) lokomotywy można wywołać kombinacją klawiszy SHIFT+STOP. Zatrzymuje to jedynie lokomotywę, napięcie jest nadal podawane na tory. A jeśli chcesz zmienić to ustawienie w myszy na stałe to poszukaj na stronie 23 w instrukcji (wersja polska).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.046 578 30
Nie znam zupełnie systemów i dekoderów amerykańskich, ale cała ta sprawa start/stop wydaje mi się dziwaczna. Ja mam dekodery ESU dwa ZIMO (też tymi ostatnimi nie jestem zachwycony) i tam włącza i wyłącza się dźwięk F (1 w ESU i 8 w ZIMO). Dla mnie jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Przecież zdarza się, że zatrzymuje się lokomotywę, przełącza mysz na inny adres i rusza drugą lokomotywą. Byłoby bez sensu, gdyby w takiej sytuacji w tej pierwszej lokomotywie dźwięk się automatycznie wyłączał - zwłaszcza w parowozach. Włączanie i wyłączanie dźwięku powinno być sterowane niezależnie od funkcji awaryjnego stopu, tak, by można było pozostawić lokomotywę stojącą z silnikiem pracującym na wolnych obrotach niezależnie od tego, czy na sterowniku jest wybrany jej adres czy nie.

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Przyznam, że kupując dekoder Digitrax'a i SoundTraxx'a nie sprawdzałem wcześniej tej funkcji i jej brak był dla mnie zaskoczeniem. Przyjąłem jako pewnik, że to jest. Mam inne lokomotywy amerykańskie i one mają funkcje startu i zatrzymania ale to muszę zaznaczyć, te modele mają fabrycznie wbudowane dekodery dźwiękowe. Na razie muszę przetestować programowanie CV11 (wspomniane przez Cobrix'a) ale muszę w końcu zainstalować tor programowania, wygląda na to, że Roco sobie z tym nie radzi i będę musiał użyć systemu Digitrax'a. Docteur wspomniał Shift+Stop i to też muszę przetestować, jak zadziała to wystarczy. Na razie Stop powoduje odcięcie i wszystko gaśnie a ponowne wciśnięcie uruchamia wszystko od nowa tak jak opisał to Paziu. Muszę poćwiczyć i potestować.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Andrzeju, w dekoderach amerykańskich zawsze działa F8 to jest standard który wszyscy producenci utrzymują. F8 wylacza dźwięk jest to tzw. mute czyli natychmiastowe wyciszenie dzwiekow.

Pytanie Konrada dotyczyło odgrywania dzwiekow uruchamiania loka i wylaczania a wiec odgrywania dzwiekow startu diesla albo jego wylaczenia przy unieruchomieniu loka.
Tu producenci stosuja rozne rozwiązania. QSI ma do tego F9 który trzeba nacisnąć "trzy razy po dwa razy" ;) wtedy odtwarzana jest sekwencja wylaczenia silnika lacznie z okrzykami maszynisty do trzasniecia dzwiami wlacznie :) Po takim shut down'nie nie ruszysz loka. Nawet podanie mu predkosci go nie odpala. Trzeba go odpalić przez wcisniecie F6 dwa razy. I wtedy mamy znow trzaskanie drzwiami gdy maszynista wchodzi do loka i odpala maszyne. W MTH z kolei mamy dwa rodzaje startu. Szybki F3 jak ktoś jest znudzony i chce od razu zacząć jezdzic albo F15 gdzie sekwencja dzwiekow trwa prawie minute.

Konrad był rozczarowany ze takich dzwiekow nie ma Soundtraxx i Digitrax. Wnioskowal z instrukcji gdzie nie znalazł tego pod zadnym z F. Wyjasnilem ze jest w bledzie, dzwieki odpalania i gaszenia loka sa. Nie sa pod eFkami tylko wlacza się je przyciskami stopu/F0. Mam dwa amerykańskie systemy Digitraxa i Prodigy. W obydwu tak to działa. Zatrzymujemy loka a on nadal odtwarza dźwięki i jest ok. Tak jak piszesz - można zostawić loka z wlaczonym silnikiem. Nie musi on być wybrany na "myszce". Jeżeli chcesz to będzie chodzil caly czas dopóki będzie zasilanie w torach.
Jeżeli chcemy go jednak odstawić na bocznice i zgasic to dojezdzamy na bocznice ztrzymujemy loka (predkosc 0) i naciskamy stop. Lok odgrywa dzwieki wygaszania. Żeby go odpalić naciskamy F0 wlaczenie swiatel (lub dodajemy predkosci) i już lok budzi się do zycia odgrywając dzwieki których Konradowi brakowalo. Można po prostu powiedzieć ze zamiast pod eFkami sa te sdwie sekwencje dzwiekow przypisane pod innymi klawiszami :)

Przycisk stop w amerykańskich systemach działa tak samo. Jedno nacisnienie zatrzymuje w miejscu aktualnie sterowanego loka. Przytrzymanie przycisku >1s odcina zasilanie.

To automatyczne wylaczanie do którego się odnosisz jest faktycznie bez sensu ale tak jak napisałem wynika ono ze specyficznych własności Digitraxa a wlasciwie loconet'a który jest w ich centralkach stosowany.

To jest wpis z instukcji:

"If the sound in your decoder shuts down after you stop it and you are not using a Digitrax system for control.
On some DCC systems decoders are not addressed by DCC packets after the locomotive is set to 0 speed. In this case after the CV11 timeout elapses (6 second default), sound will “shutdown.”. To defeat this feature, set CV11=00 to remove the timeout and shutdown. "

Jeżeli dźwięk w twoim dekoderze wylacza się po jego zatrzymaniu w przypadku gdy nie używasz do kontroli systemu Digitrax.
W niektórych systemach DCC dekodery nie otrzymują pakietow DCC po tym jak predkosc lokomotywy jest ustawiona na 0. W takim przypadku po czasie określonym w CV11 (domyślnie 6s) dźwięk się wylaczy. Aby pozbyć się tego efektu i usunąć limit czasu należy ustawić CV11=0.

Po prostu w loconecie (Digitrax) pakiety danych z centralki sa wysylane nawet jeżeli loco ma predkosc zero. Dlatego loco gra i czuwa caly czas bo centralka wysyla jej rozkazy. W innych systemach jeżeli lok stoi i ma predkosc 0 centralka nie wysyla do niej pakietow z rozkazami. Digitrax ta sobie wymyslil ze ich decodery domyślnie maja ustawiana funkcje ze jezeli nie otrzymają przez 6 sekund żadnego pakietu do nich adresowanego to wylaczaja loka. Aby się tego pozbyć wystarczy zmienić CV11.

Jak dzialalaja przyciski stop w EU systemach nie wypowiadam się. Nie moja bajka.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.046 578 30
Pytanie Konrada dotyczyło odgrywania dzwiekow uruchamiania loka i wylaczania a wiec odgrywania dzwiekow startu diesla albo jego wylaczenia przy unieruchomieniu loka.
Tu producenci stosuja rozne rozwiązania. QSI ma do tego F9 który trzeba nacisnąć "trzy razy po dwa razy" ;) wtedy odtwarzana jest sekwencja wylaczenia silnika lacznie z okrzykami maszynisty do trzasniecia dzwiami wlacznie :) Po takim shut down'nie nie ruszysz loka. Nawet podanie mu predkosci go nie odpala. Trzeba go odpalić przez wcisniecie F6 dwa razy. I wtedy mamy znow trzaskanie drzwiami gdy maszynista wchodzi do loka i odpala maszyne.
Ale ja właśnie dokładnie o tym pisałem. W ESU i ZIMO stosuje się do tego przyciski funkcyjne (F1 w ESU i F8 w ZIMO) i wystarczy nacisnąć je raz, nie trzeba ich przyciskać w określonej sekwencji. Na postoju też odgrywana jest sekwencja rozruchu silnika lub jego zatrzymania (choć akurat z trzaśnięciem drzwi się nie spotkałem). Nie dotyczy to oczywiście parowozów, gdzie nie ma dźwięków rozruchu i zatrzymania silnika, po prostu dźwięk się pojawia lub cichnie. Przy naciśnięciu F1 (F8 w ZIMO) podczas jazdy dźwięk pojawia się lub znika natychmiast, bez scenki odpalania/wygaszania. Po wyłączeniu dźwięku można lokomotywą jeździć "na cicho". Wygląda na to, że przycisk funkcyjny w ESU czy ZIMO pełni podwójną rolę w porównaniu do systemów amerykańskich: na postoju działa jak F9 (wyłączanie) lub F6 (rozruch), a w trakcie jazdy jak F8 jako "mute".

Przycisk "Stop" wyłącza wszystko, jazdę i dźwięk.

No i przy okazji dowiedziałem się czegoś o modelach amerykańskich...

OP
OP
Konrad Lewandowski
Reakcje
292 0 0
Tak jak napisał Cobrix dekoder Digitrax odtwarza dźwięki uruchamiania diesla po wybraniu adresu i włączeniu świateł F0. Ale z wyłączaniem już było gorzej, nawet pozostawienie w bezruchu na czas zupy nie pomogło. Cały czas pracował, dźwięk przyjemny ale dobrze byłoby go czasem wyłączyć, no i doczekać się tych wspomnianych trzaśnięć drzwiami. Fakt w MTH jest również dostępna długa opcja rozruchu oraz wyłączenia. Bardzo ciekawy efekt i dopełnia całą zabawę.
Dziękuję za rady i podpowiedzi. Będę testował i zobaczymy co zadziała.