• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pomocy co to za tranzystor

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
W ESU Loksound siedzi tranzystor SMD a nawet dwa o oznaczeniu .02 lub czytając od drugiej strony TN .Wygląda to na dual NPN . Wie może ktoś co to?? Nie ma takiego oznaczenia kodowego co by do tego pasowało.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
373 1 0
Jakbyś wrzucił fotkę ...
Ale i tak określenie typu SMD po oznaczeniu to nie więcej jak 5% powodzenia. Oznaczenia się dublują u różnych producentów, te same oznaczają całkowicie odmienne elementy. W necie wszystko co można znaleźć to mutacje tego samego pliku (taki około 1,6M *.doc). A znowu zapisy z tego katalogu nie zgadzają się z tym co produceni publikują w kartach katalogowych.
Trudna sprawa...

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Naprawa dekodera ESU

Z powodu braku info o tranzystorze zrobiłem sobie odpowiednik w wersji SMD :D Na płytce uniwersalnej polutowałem dwa NPN i rezystory co w efekcie dało "dual digital transistor"Płytkę przykleiłem kropelką na Atmela i połączyłem z polami po starym tranzystorze.Próby wypadły pomyślnie.Wszystko działa i sie nie grzeje.Trzy żarówki miniatronics'a na wyjściu :D

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 11
DCC 2
DCC 31
DCC 16