• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pomoc przy pierwszej makiecie

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, interesuje się kolejkami od jakiegoś czasu i po przeczytaniu setek wątków i postów na forach i "załapaniu co i jak" zabrałem się za zaprojektowanie swojej pierwszej makiety. Pokombinowałem w programach typu Anyrail, sporo rozrysowałem i pomierzyłem i w końcu stworzyłem projekt. Kupiłem tory i złożyłem wszystko do kupy tak na próbę. Znów zmierzyłem i wyszło na to że zajmuje mniej miejsca niż sądziłem co mnie ucieszyło gdyż nie mam zbyt wiele miejsca. Niestety gdy się tak naoglądałem i popuszczałem kolejkę(dostałem na 8 urodziny więc w analogu ale w przyszłości planuję dcc) doszłem do wniosku że czegoś mi w tym brakuje(chodzi o układ torowiska), poza tym wolałbym aby jednak można było puszczać 2 pociągi jednocześnie. I tu moja prośba: moglibyście mi doradzić co można udoskonalić aby było nieco dynamiczniej, żeby można było jeździć 2 pociągami i aby była możliwość rozbudowy do dcc? Makieta ma teraz 2,75m na 1,3 m. Z góry dziękuję i wysyłam parę załączników:

Załączniki

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po pierwsze-pętla wewnętrzna ma tylko jeden punkt stykowy,to trochę niewiele.Ja wymyśliłem inny patent.Dwa owale-jeden większy i zaraz obok mniejszy w środku większego.Przy odpowiednich ustawieniach mogą dwa pociągi jechać obok siebie cały czas.
I wewnętrzny zawijas,żeby nie było nudy(i po to aby w razie czego móc na wewnętrznym dać jakiś przejazd kolejowy i parę domków po obu stronach-wioska rozdzielona drogą).
W moim wariancie będą mogły jeździć dwa obok siebie cały czas, a wewnętrzny jeszcze krążyć zawijasem.Problem mam tylko gdzie lokomotywy wsadzić-planowałem obrotnicę a juz widze ,ze nie wypali,bo miejsca brak.Z trudem dogrzebałem jeszcze bocznicę(bo mam dźwig sterowany cyfrowo-nie po to go mam w końcu aby go nie użyć),żeby było gdzie przeładowywać towar-niestety tylko z gruntu na wagony,bo żeby z pociągu do pociągu to trzeba mieć dwie bocznice a poza tym i tak mam tylko jeden skład towarowy.Układ jest tak pomyślany,aby pociagi mogły zamieniać się torami(prawy górny róg i dolny lewy).Sprawdziłem go na programie gdzie można było po własnoręcznie ułożonym torze puszczać wirtualne pociągi i test wypadł pozytywnie.

Załączniki

OP
OP
D

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jaro, twój pomysł jest bardzo fajny ale zajmuje dużo miejsca i u mnie się nie zmieści :(. Chciałbym aby było to mniej więcej w tych samych wymiarach czyli 2,75 na 1,3m ew. troche dłuższe wzdłuż (czyli tam gdzie 2,75). Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.743 52 5
Sklep to sklep. Zwrotnica, to część rozjazdu. Kwestia ta była na forum poruszana niezliczoną ilość razy :)

Mnie też koledzy z forum swego czasu nastawili na właściwy tor ;)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Diablo117, zastosuj dwa okręgi i wewnętrzny w kształcie 8. Zoabcz w relacjach paziu1000000 zrobił tak.
Nawet link do relacji znalazłem viewtopic.php?t=1934

EDIT. poprawiłem nick koelgi spod spodu

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
KuKu napisał(a):
Diablo117, zastosuj dwa okręgi i wewnętrzny w kształcie 8. Zoabcz w relacjach Pazio10000 zrobił tak.
a żeś pojechał po bandzie i przekręcił mój nic :p

Dokładnie, nie ma sensu przeginać, bo jak nie ma się dużo wolnego czasu, nie jest się w stanie podołać dużemu projektowi. Ja sam pracuję nad makietą no już ok. 3 lat i ciągle coś poprawiam, zmieniam, zdobywam doświadczenie.

ogólnie projekt, jaki jest na samym szczycie wątku jest dość dobry, i jest bardzo podobny do mojego. Jednakże, w rewirze stacji, tam, gdzie jest bocznica do wewnątrz, jak postawisz budynek stacyjny, nie będzie miejsca na jakiś plac, czy cokolwiek. Dodatkowo, na łukach 180 stopni, w połowie dobrze jest wstawić jakieś przedłużenia, co również zwiększy ilość wcześniej wypomnianego miejsca, a i poprawi efekt wizualny.

OP
OP
D

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tylko że na na makiecie pazia10000 połowa torowiska jest niewidoczna, a ja wolałbym bardziej "odsłoniętą" makietę gdzie na pierwszym miejscu jest skład i długość trasy. Właśnie przerabiam ten plan więc jak będzie gotowy to pokaże. :D

OP
OP
D

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Projekt

Na razie stworzyłem takie coś jak w załączniku i... stanąłem. Nie wiem co zrobić z torem zaznaczonym kółkiem. Chciałbym aby przechodził jakoś przez środek makiety lub jakoś inaczej tylko żeby nie szedł równo z 2 innymi torami. Pomożecie????

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
ktoś już gdzieś napisał. Nie zawsze dużo torów to dobrze. Do końca nie jest znane założenie jakim się kierujesz. Czy bardziej zależy na ruchu loków, aby były jakieś manewry itd, czy wszystkiego po trochu. Wówczas bedzie można zweryfikować twoje plany. Co więcej, są one niestaranne. Jeśli w WinRailu brakuje elementów, to co masz skopiuj do Painta, a później wklej brakujące elementy.

wiele osób narzeka na rozjazdy łukowe Piko. Należy uważać, aby było ich jak najmniej, bądź wyeliminować, bądź zmienić producenta. Z doświadczenia wiem, że np. BR52 wykoleja się na nich.

przy projektowaniu, staraj się robić jak najdłuższe odcinki stacyjne, wówczas będzie możliwość "zaparkowania" większego składu. Dodatkowo warto pamiętać, aby była możliwość, przy dwóch okręgach zjazdu i wjazdu z jednego na drugi niezależnie od kierunku jazdy. Ale jak analizuję pobieżnie najnowszy schemat, tego problemu nie ma.

btw.
szkoda, że nie przyłożyłeś się do cytowania mojego nicku.

OP
OP
D

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra, dokończyłem schemat, bardziej zależy mi na samej jeździe niż na jakichś operacjach i chciałbym aby pociągi nie jeździły tylko w kółko. Ale wiem że wszystkiego mieć nie można więc będę elastyczny :p . Więc co myślicie o tym schemacie? A, i jacy producenci mają dobre rozjazdy łukowe? I przepraszam za nick - sprostuję - miałem na myśli paziu1000000 :)

Załączniki

OP
OP
D

Diablo117

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki bardzo za pomoc paziu1000000 :D . Chyba wreszcie mam czego chciałem. Co myślicie? I mam pytanie: czy nikt nie ma zastrzeżeń co do tych rozjazdów 3-torowych piko? Jak ona działa-czy wystarczą do niej 2 przyciski na pulpicie sterującym piko i czy podłącza się do niej zwykły napęd?

Załączniki