• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie modele u "wielkich" producentów

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
76 2 0
Może trochę off-topic, lecz sprawa była poruszana m.in. w tym wątku: czy Roco wypuści model Ty2. Otóż skontaktowałem się z tą firmą w tej sprawie i dostałem sympatyczną odpowiedź. Choć nie są w stanie sprecyzować daty wydania, to jednak cieszą się z zapytania i przesłali dalej o nim info do działu zajmującego się projektowaniem modeli. Natomiast w dalszej części podali, że cieszą się z wszelkiego kontaktu ze strony klientów: feedbacku oraz opinii i propozycji wydania nowych modeli. Twierdzą, że ich misją jest usatysfakcjonowanie kilentów. Ta firma zatem to typowe kapitalistyczne przedsięwzięcie -- jeśli czuje możliwość uzyskania zysku, to wejdzie w to.

Zatem -- piszcie do roco <roco@roco.cc> i sugerujcie wydanie Ty2, choćby w III czy może w IV epoce. Jeśli dostaną kilkadziesiąt maili w tej sprawie, to z pewnością taki model wyjdzie za jakiś czas i nie będzie na forum utyskiwań...

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.200 1 0
Re: Nowości PKP 2010

yahya napisał(a):
Może trochę off-topic, lecz sprawa była poruszana m.in. w tym wątku: czy Roco wypuści model Ty2. Otóż skontaktowałem się z tą firmą w tej sprawie i dostałem sympatyczną odpowiedź. Choć nie są w stanie sprecyzować daty wydania, to jednak cieszą się z zapytania i przesłali dalej o nim info do działu zajmującego się projektowaniem modeli. Natomiast w dalszej części podali, że cieszą się z wszelkiego kontaktu ze strony klientów: feedbacku oraz opinii i propozycji wydania nowych modeli. Twierdzą, że ich misją jest usatysfakcjonowanie kilentów. Ta firma zatem to typowe kapitalistyczne przedsięwzięcie -- jeśli czuje możliwość uzyskania zysku, to wejdzie w to.

Zatem -- piszcie do roco <roco@roco.cc> i sugerujcie wydanie Ty2, choćby w III czy może w IV epoce. Jeśli dostaną kilkadziesiąt maili w tej sprawie, to z pewnością taki model wyjdzie za jakiś czas i nie będzie na forum utyskiwań...
A ja powiem to co mi się wydaje, choć mogę się mylić tzn. wg. mnie Roco najpierw wyda jeszcze kilka modeli parowozów które ma w swojej ofercie w wersjach Niemieckich (np. OKi2, TKt2 itp.), a dopiero potem ukaże się Ty2, a wiecie dlaczego? Bo moim zdaniem Ty2 będzie mieć największe branie z dotychczasowych modeli by Roco (bo to jednak chyba najliczniejsza seria, na PKP, bardzo popularna i jeżdżąca w każdym zakątku naszego kraju)
A więc zakładamy, że Roco wydaje Ty2 to co inne modele napewno będą miały mniejszy obrót , bo coś mi sie wydaje, że większość osób które ma do wyboru załóżmy pomiędzy Ty2 a Tw1/TKt2/OKi2 wybierze ten pierwszy ;) , a więc w przypadku wydania Ty2 przed np. TKt2 napewno sprzedaż tego modelu (TKt2) będzie niższa w przypadku wydania wcześniej go przed główym bohaterem tematu ;)

P.S. To taka moja opinia, nie wiem czy powinienem to mówić, proszę o komentarze co o tym myślicie :LOL: Ale chyba Roco nie opłaca sie wydawać jeszcze teraz Ty2, bo nie zarobi aż tak dobrze na innych modelach. Ale ja patrzę na to raczej realnie - jako producent który chce dobrze wyjść na produkcji modelu, a nie tak jak się nam wszystkim marzy (mi też sie Ty2 śni po nocach :LOL: )

Ale żebyśmy się nie zrozumieli źle - ja też jestem za pisaniem do Roco w tej sprawie, bo może akurat się mylę :!: :!: :!: :D

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0

To ja do nich napiszę, ale nie o Ty2, a o SU45 :)
A co tam, skoro Czechom produkują już drugiego diesla, to czas na Polskiego loka :!:
Teraz Polska :!: :!: :D

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
76 2 0

Panowie, nic prostszego, tylko pisać do roco, by wypuścili dany model. Jak dostaną kilkaset maili z prośbą, to z pewnością zainwestują w opracowanie modelu, by im się to potem zwróciło z nawiązką. Trzeba dlatego KORESPONDOWAĆ z tą firmą, a nie stawiać tezy!

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
76 2 0

Misiek napisał(a):
A dlaczego Ty2
A dlaczego SU45
A dlaczego nie SM42

A dlaczego Czesi i Słowacy dostali Okularnika i dostaną Bardotkę?
No to niech się Pan zastanowi, dlaczego Czechom się wiedzie pod względem ichniejszych modeli w skali H0, a Polakom ostaje się na dobrą sprawę mizeria... BO CZESI PISZĄ DO TEJ FIRMY i jest ona świadoma zapotrzebowania rynku. A jeśli nikt z Polski nie pisze do roco, to traktują nasz rynek jako zupełną niszę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.540 556 30

Koledzy, powiedzmy sobie prawdę, z której wielu z Was, ale chyba nie wszyscy, zdają sobie sprawę: kolej jako obiekt hobby i w konsekwencji modelarstwo kolejowe nie jest w Polsce tak popularne, jak w Czechach i na Słowacji, nie mówiąc już o Wielkiej Brytanii (w końcu ojczyzny kolei) czy Niemczech. W samej Pradze jest ponad 10 sklepów z modelami kolejowymi (w Warszawie dwa), a na Słowacji jest fabryka Roco. Można długo dyskutować o przyczynach tego stanu, ale fakt jest faktem. Żadna firma nie zainwestuje nawet w przemalowanie modelu (nie wspomnę już o opracowaniu całkiem nowego produktu), jeżeli nie ma nadziei na sprzedaż conajmniej kilkuset sztuk. Więc odpuśćmy sobie spiskowe teorie o "olewaniu" Polski i Polaków z jakichś ideologicznych powodów. Przyczyna jest moim zdaniem prosta i prozaiczna zarazem: czysta ekonomia.

Jedyne, co możemy zrobić, to popularyzować nasze hobby (co wielu z Was skutecznie robi), no i rzeczywiście okazywać zainteresowanie modelami, m.in. pisać do producentów. Ja jestem optymistą: zobaczmy, ile w ostatnich latach pojawia się modeli w oznaczeniach PKP. Modele te są coraz lepiej "spolonizowane". Porównajmy pierwsze PKP-skie parowozy Fleischmanna z ostatnim modelem Oi2 Roco. Postęp jest wyraźny. Miejmy nadzieję, że w końcu doczekamy się też modeli pojazdów polskiej konstrukcji.

Pozdrawiam

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3

Andrzej Harassek napisał(a):
Miejmy nadzieję, że w końcu doczekamy się też modeli pojazdów polskiej konstrukcji.
Doczekaliśmy się i 300 egzemplarzy nie sprzedało się do dnia dzisiejszego..... Tak samo było z Ty5 które Roco wyprzedaje (i nie tylko Roco... za 750 zł na allegro nie mogą znaleźć kupca).

Roco posłucha i zrobi Ty2 które potem będzie wyprzedawać bez zysku lub ze stratą....

Dopóki w Polsce modele będą sprzedawać się w śladowych ilościach dopóty nie będzie fabrycznych modeli rdzennie polskiego taboru i pozostaną nam tylko lokalni producenci/konwerterzy (co akurat nie jest takie złe bo Ty42 od Fenixa/L77 bije na głowę to co Roco dostarcza jako Platin na rynek niemiecki, a lokomotywy EFC-Loko to klasa sama dla siebie).

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
76 2 0

I w tym kontekście szkoda, że Piko porzuciło swój projekt Stonki segmentu Hobby. Prawdą jest to, że w Polsce modelarstwo kolejowe to zupełna nisza. Jest teraz sporo innych, łatwo dostępnych finansowo gałęzi modelarstwa, jak choćby modele RC, które kosztują stosunkowo niewiele aniżeli ćwierć wieku temu.

Moim zdaniem, i tak niewielu będzie stać na wyżej omawianego Ty2 chyba, że cena zejdzie do wyprzedażowych 750 zł. Pamiętajcie jeszcze o wzroście VATu i akcyzy od przyszłego roku, co i tak przeniesie się na podwyżki cen wszystkich artykułów, w tym modelarskich.

Niemniej, chyba wszyscy, którzy lubią modele PKP, chcą mieć Ty2/42 jeśli jeszcze go sobie nie przebudowali z tego, co obecnie jest dostępne na rynku. Dlatego ja czekam cierpliwie na mobilizację sił w firmie roco.

D

Dariusz

Gość

yahya napisał(a):
Panowie, nic prostszego, tylko pisać do roco, by wypuścili dany model. Jak dostaną kilkaset maili z prośbą, to z pewnością zainwestują w opracowanie modelu, by im się to potem zwróciło z nawiązką. Trzeba dlatego KORESPONDOWAĆ z tą firmą, a nie stawiać tezy!
Czlowieku same pisanie nic ci nie da jak pozniej nikt tego nie kupi. Producenci modeli kolejowych znaja sie jak lyse konie i jak duza firma zmoczy dupe to od razu wszyscy beda wiedziec i jeszcze bardziej beda omijac Polske szerokim lukiem. Juz lepiej robic drogie modele w malych ilosciach.
To jest drogie hobby i lepszy jeden klient z duza kasa niz 10 z pustymi kieszeniami.
Swego czasu podalem temat modeli polskich firmie BLI. Oni chetnie zrobia pod warunkiem, ze ktos zainwestuje w projekt bo to dla nich rynek kompletnie nieznany. A takiego, kto by chcial w to zainwestowac nie ma i nie bedzie bo sa lepsze sposoby na inwestowanie setek tysiecy $$$ niz produkcja polskich modeli kolejowych.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0

Doczekaliśmy się i 300 egzemplarzy nie sprzedało się do dnia dzisiejszego.....
Chodzi Ci o Pt31 ?
To chyba nie jest dziwne.
Droga lokomotywa z dużą przebitką cenową [porównajmy ceny wersji niemieckich] w której jest wiele niedoróbek [a to malowanie, a to złe przeniesienie napędu]. Sorry.

Tak samo było z Ty5 które Roco wyprzedaje (i nie tylko Roco... za 750 zł na allegro nie mogą znaleźć kupca).
Roco posłucha i zrobi Ty2 które potem będzie wyprzedawać bez zysku lub ze stratą....
Jest różnica między Ty5 a Ty2. Ty2 chce chyba mieć większość milośników epoki III i IV, z każdego zakątka Poski. Natomiast Ty5 był w ograniczonej liczbie i na ograniczonym obszarze.
Więc krąg chętnych jest niewatpliwie większy.
Tak samo popularne ST44 nie musieli wyprzedawać, a nawet dorabiać.
Bo krąg zainteresowanych był duży i cena przystepna.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0

Ale sądzę, że z taką SM42 można byłoby do nich uderzyć... Przecież ta chyba pójdzie w większych ilościach... można by zebrać listę zapisów na tą lokomotywę - petycję do Roco z liczbą zainteresowanych - co wy na to ?

SM42 zainteresuje duże nasze grono.... :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22

Zapomnij o jakiś listach zainteresowanych, chętnych, i takie tam. Nigdy, powtarzam nigdy, to nie ma przełożenia na rzeczywistość.
Bo jak model się już pojawi, to ponad połowa zadeklarowanych wielce chętnych wymyśli nagle powody by modelu nie kupić, albo schowa głowę w piasek.
Tak było nie raz, więc takie "prognozy rynku" są zupełnie bez sensu.

A nie jeden dobry model sam się obroni, czego przykłady już mieliśmy, tylko musi akurat naprawdę trafić w gusta. Cena też tu ma znaczenie.
I zapomnijcie o tysiącach sprzedanych egzemplarzy modelu w naszym kraju. A producent woli jak najwięcej zrobić. Nie raz ich minimum to jest przekroczone maksimum tego, co nasz rynek przyjmie. Amen.

D

Dariusz

Gość

Juz lepiej byloby zaprosic przedstawicieli firm na te targi do Poznania (dac im wikt i kwaterunek). Zobacza wasze makiety, tlumy ogladajacych to moze sami cos zaproponuja. Ta firma A.C.M.E. wyglada interesujaco.

Reakcje
0 0 0

Dariusz napisał(a):
Juz lepiej byloby zaprosic przedstawicieli firm na te targi do Poznania (dac im wikt i kwaterunek). Zobacza wasze makiety, tlumy ogladajacych to moze sami cos zaproponuja. Ta firma A.C.M.E. wyglada interesujaco.
O to nareszcie mądre słowa w dyskusji toczącej się w wielu tematach na różnych forach :!:

SM

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 9 1

piterson napisał(a):
Ale sądzę, że z taką SM42 można byłoby do nich uderzyć... Przecież ta chyba pójdzie w większych ilościach... można by zebrać listę zapisów na tą lokomotywę - petycję do Roco z liczbą zainteresowanych - co wy na to ?
SM42 zainteresuje duże nasze grono.... :)
Lista zainteresowanych - tak - zawsze to pomoże i nie zaszkodzi, ale podstawą jest czy sprzedawcy w Polsce to zamówią i kupią. Liczenie jest proste : jeżeli każdy sklep sprzedający Roco w Polsce zamówi minimum 50 sztuk to jest jakaś nadzieja. W przypadku czeskich spalinówek model jest praktycznie sprzedany zanim się ukaże.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
509 18 0

Bo jak model się już pojawi, to ponad połowa zadeklarowanych wielce chętnych wymyśli nagle powody by modelu nie kupić, albo schowa głowę w piasek.
A to lokomotywownia nie ta, nie ta (pod)epoka, a to kreska o grubości 1/4 włosa gdzieś na budce a to świeci w jedną stronę, albo w obie... Skąd to znamy. Wystarczy poczytać to forum.
Prawdą jest też, że polonizowanie przez firmy modelarskie dziwnie kosztuje więcej. Warto wsponieć o Ty5, której cena w wersji PKP dopiero teraz osiągnęła poziom wersji CSD. Jak dla mnie ta druga była "zjadliwa". Czy rzeczywiście przemalowanie budki i obręczy kół kosztowało Zygmunta Starego więcej?
Sprawa jest złożona a głównej przyczyny należy upatrywać w małym rynku zbytu. Na szczęście (choć zapewene niektórzy oburzą się) o młodych i początkujących kolekcjonerów i modelarzy dba Piko, którego oferta z polskimi modelami pozwala na utworzenie w najbliższych latach grupy odbiorców.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.612 36 1

Witam :D . P J. Milos wyprodukował 100 kitów EN57 i - jak wynika z mojej z Nim korespondencji - czeka sobie cierpliwie na zamówienia, tyle że jest ich niestety mniej. Choć z drugiej strony kit to kit - mniejsza inwestycja, mniejszy ból przy niepowodzeniu. A roboty przy kit-ach dużo, co może zniechęcać.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22

Dokładnie.
I teraz należy zauważyć, że od momentu stworzenia takiej listy, do momentu pojawienia się modelu mija na tyle dużo czasu, że może być przynajmniej kilka różnych powodów, dla których ktoś wcześniej chętny jednak nie kupi modelu. BO życie pisze własne scenariusze. Do tego dochodzą wszelkie "a bo to jest źle", "a bo tamto jest źle". BO niektórzy chcą dokładnie to, co mają wymarzone, a nie podobne. Ostatnia grupa stwierdzi że nie kupi, bo cena za duża. BO niektórzy chcą coś super w cenie gniota.
Dlatego zobaczymy, ilu chętnych z listy na model EN57 firmy Modela faktycznie model kupi, szczególnie Ci co chcieli parę sztuk.

Ja szukałem chętnych na modele (kity i gotowe) od Milosza. Zwrócę uwagę, że na modele dostępne w zasięgu ręki, a nie żadne planowane. Było 10 chętnych. Jak pojawiła się informacja że Modela zrobi ten model, to mimo iż nawet on sam pewnie nie wie kiedy to będzie, wszyscy zrezygnowali z modelu Milosza. Wszyscy. A mogłem kupić większą ilość od Milosza taniej, miałem to już z Miloszem ustalone. A później niektórzy na własną rękę ściągali ten model od niego. Nie to że zapłacili normalną cenę za model, to jeszcze płacili za przesyłkę.

Nie jedna osoba z tego forum, z doświadczeniem w temacie, powie Wam, że wszelkie listy i ankiety są bez sensu.
Tylko nie piszcie teraz, że w takim razie ludzi zobowiązać, poprzez zaliczki. To następny głupi pomysł, który już kilka lat temu okazał się także niewypałem.
Chociażby dlatego, że kto będzie chciał nawet na parę lat zamrozić kasę w zaliczce, nie wiedząc kiedy i czy w ogóle model się ukarze, a do tego taki, jak zapowiadano?

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.