• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń POLE PSZENICY np.BUSCH 1204

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam wszystkich użytkowników forum,chciałbym zakupić zboże na makietę i mam pewną nie jasność,nie mam możliwości zobaczenia produktów na żywo firm modelarskich.A na ekranie monitora nie widać jak to jest wykonane.Zboże firmy Noch widziałem w sklepie,oprócz pędzli ławkowców ktoś polecał na forum właśnie Buscha zboże ale jak zobaczyłem na jakieś niemieckiej stronie ten produkt to trochę mnie zdziwił sposób jego montażu,na mini instrukcji była tak jakby wypraska z plastiku a w niej kilka rzędów zboża coś do malowania na brązowo ,chyba ziemie i dalej już nic nie było pokazane.Czy miał ktoś do czynienia z tym produktem? i może coś więcej napisać o montażu na makiecie i wyglądzie końcowym czy warto to kupować.

Reakcje
45 2 5
Zboże "podobno" można zrobić jeszcze w następujący sposób. Sadzimy trawkę Noch 12mm - taką żółtą i jak wyschnie to delikatnie pryskamy same czubki klejem/lakierem itd i na to sypiemy pyłek taki żółty który potem imituje pokłosie. Zamierzam to wypróbować na jednym ze swoich modułów. Gotowe pole pszenicy od Nocha ma tylko 6mm wysokości więc chyba trochę mało. Mam również to plastikowe pole pszenicy produkcji firmy Busch. Na makiecie nie montowałem ale wygląda na to że będzie miało ciut grube łodygi...

OP
OP
vs125

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zboże "podobno" można zrobić jeszcze w następujący sposób. Sadzimy trawkę Noch 12mm - taką żółtą i jak wyschnie to delikatnie pryskamy same czubki klejem/lakierem itd i na to sypiemy pyłek taki żółty który potem imituje pokłosie. Zamierzam to wypróbować na jednym ze swoich modułów. Gotowe pole pszenicy od Nocha ma tylko 6mm wysokości więc chyba trochę mało. Mam również to plastikowe pole pszenicy produkcji firmy Busch. Na makiecie nie montowałem ale wygląda na to że będzie miało ciut grube łodygi...
Napisałeś "plastikowe" czy w tym zestawie wszystko jest z plastiku? w opisie jest ,że z tego kitu można obsiać około 100cm2 w tym jest jakaś ala trawka czy tylko to co w tych wypraskach?

Reakcje
45 2 5
100cm^2 to jest 10cm x10cm... Mało. Po rozpakowaniu to jest kilka wyprasek z rzędami źdźbeł zboża które można powykręcać w różne strony żeby nie wyglądało tak jednakowo. Pole robi się klejąc rządek do rządka. Podmalować na "zbożowy" i podłoże wysypać piaskiem.

Załączniki

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Przyznam się że nie wiem. Wiem że wychowałem się na wsi i że jak się wejdzie w pole zboża to jest po pas a nie po kolana :)
Witam.
Jesteś młodym człowiekiem.
Ja będąc u Cioci na wsi pamiętam jak specjalnie wybierano długi żyto na dach do kryci strzechy.
Teraz syn Cioci uprawia zboża i ma niskie 50 -60 cm i mówi po co tyle słomy?
Jan

Reakcje
45 2 5
Czyli wniosek z tego wątku jest taki: na makietach w epoce III i IV sadzimy zboże wysokie, a na makietach w epoce V i VI trzeba uważać żeby sadzić niższe... Będę pamiętał ;)

OP
OP
vs125

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Odnośnie zboża w realu to ja dokładnej wysokości nie znam ,ale jak tydzień temu u mojego wuja kosił kombajn na jego polu rosło pszenżyto ,a dwa ugory dalej facet miał posianą pszenicę to na oko było widać różnicę w wysokości i kolorze, a rodzai zboża jest kilka np. żyto,pszenżyto,pszenica,jęczmień,owies. Zdarzają się mieszanki tych wszystkich zbóż w różnych konfiguracjach.I chyba owies ma całkiem inne kłosy od pozostałych zbóż a pszenica ma znowu charakterystyczny odcień słomy taki żółtawo-złoty i jest niższa od np. żyta.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Żyto ok. 1,5 m, owies 0,8-1,3m, pszenica ok 1,5m, pszenżyto 1,0-1,2m .Pszenżyto zaczęto stosować dopiero w latch 60,a w Polsce po 1982, obecnie jest dominujące w uprawach. Wielu osobom w dzisiejszych czasach myli się ono z przenicą i żytem. Owies jest najniższy z nich wszystkich i przypomina małą miotełkę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 6
Techniki modelarskie 20