• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? pojemnik wodoszczelny, własny kształt

amator303

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry.

Nie jestem modelarzem ale wydaje mi się, że wybrałem dobre forum.

Chciałbym "wyprodukować" pudełko / pojemnik wodoszczelny, prostopadłościan. - obudowę to telefonu

Chciałbym móc zanurzać pojemnik (wraz z telefonem) na 10 - 20 - 30 metrów (jezioro).

Z jednej strony przezroczysty (pleksi i uszczelka?), tak abym mógł nagrywać filmy.

Czy jest to do zrobienia w warunkach domowych?

Jakich materiałów/technik powinienem użyc?

Proszę o informacje, linki ze wskazówkami.

W miarę możliwości, chcę utworzyć inne formy, np. na latarkę itp.

Obecnie używam szklanego słoika od miodu z gumową uszczelką (mason jar) ale jest niepraktyczny - mimo to działa - ani kropla nie przecieka do wnętrza słoika.

dzięki

pozdrawiam

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.028 37 4
Pewnie druk 3D, plus jakieś gumowe elementy uszczelniające. Jest kilku kolegów z drukarkami na forum i do nich to pytanie by było. Mam znajomego który fotografował ryby, piękne to jes,t ale jak robił to nie mam pojęcia.

OP
OP
A

amator303

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję za odpowiedzi.

Czy możliwe jest "przetopienie" plastiku?

Czytałem, że za pomocą acetonu można roztopić plastik aby potem ponownie stwardniał.

Myślę aby uformować plastikowe pudełko o grubej ściance, tak abym mógł wywiercić w nich dziury i od góry przykręcać pleksi z uszczelką.

Ale jaka uszczelka/oring i jak to zmontować to już kolejny etap, który może być do nie przeskoczenia.

Reakcje
66 2 0
A dlaczego nie chcesz użyć przeźroczystego plexi ?
Musisz tylko zapewnić równomierny docisk obiektywu do 'ścianki' ..
Krawędzie plexi możesz kleić normalnie cyjanoakrylem, dodatkowo uszczelniasz silikonem i już - to oczywiście gigantyczne uproszczenie ...
Ale tak kiedyś robiłem wodoszczelną obudowę do starego aparatu "Zenit E" - to była staroć spisana 'na złom' więc w razie zniszczenia strata niewielka.
Obudowa zdała egzamin. Niestety potem poszła 'do ludzi' i już do mnie nie wróciła ...

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
425 37 0
Jeżeli chodzi o sztukę czystą tworzenia pojemników, czyli Twoim celem jest zabawa w budowniczego, to nie mam zdania.
Jeżeli chodzi o sztukę użytkową, która ma w pewny sposób zabezpieczyć Twój sprzęt w trakcie nurkowania, to czy nie lepiej po prostu kupić coś sprawdzonego, np: Etui do nurkowania?