• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pojazdy z dzieciństwa i nie tylko- warsztat Kapitana

Reakcje
210 0 0
Witajcie,
Mimo, iż jestem zarejestrowany na forum już od ponad ośmiu lat, jeszcze nic tu nie zaprezentowałem, lecz właśnie nadszedł powód by to zmienić. Kolekcjonuję modele właściwie od zawsze, natomiast modelarstwem zajmowałem się trochę w okolicach gimnazjum. Po rozpoczęciu liceum, aż do teraz (III rok studiów), porzuciłem to hobby. Jednak pod koniec września aktualnego roku postanowiłem spróbować swoich sił w modelarstwie i postarać się coś sklecić. Wieczorami wertowałem fora, by dowiedzieć się, czego się teraz używa. Z Czech zamówiłem zestaw, dokupiłem paletę potrzebnych farbek i lakierów oraz narzędzia. Tak oto powstała ta Skoda 706 wykonana ze starego, żywicznego kitu czeskiej firmy Master Model Brno. Sam zestaw jest dosyć podłej jakości, o czym świadczą grube, nierówne linie podziałów, przeskalowane detale i ogólnie plaskaty wygląd. Jednak model ma swój urok, którego mam nadzieje aż tak nie popsułem swoimi niezdarnymi próbami złożenia go do kupy i pociapania farbą. Kilka rzeczy to moja własna inwencja, m.in skrętna przednia oś czy przewiercone i dosztukowane z lekko nawierconych profili polistyrenowych 2 oraz 2.5mm reflektory. Oczywiście nie powstrzymałem się przed dołożeniem akcesoryjnej blaszki fototrawionej Haulera zawierającej znaczki, lusterka, kierownicę oraz grill. Grill był oczywiście za duży, gdyż zaprojektowano go do plastikowego modelu Permonta, więc trzeba było ciąć. Jeśli chodzi o malowanie- akryle Tamiya, lakiery serii LP tegoż samego producenta, lekka patyna suchymi pigmentami. Właściwie to tyle, na pierwszy raz po tylu latach nie chciałem bawić się w bardziej skomplikowane struktury, których bym nie skończył i jedynie się przy nich wkurzył. A teraz możecie narzekać na tego niewydarzonego plastusia:)))
DSC_0893_HDR.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kapitan

Kapitan

Użytkownik
Reakcje
210 0 0
Jakiś czas temu Brekina wydała bardzo oczekiwany przeze mnie model trolejbusu Skoda 9TR. Tego typu pojazdy w dużych ilościach jeździły w moim rodzinnym Lublinie, toteż nie mogłem odpuścić sobie jego zakupu. Niestety, jak to Brekina ma w zwyczaju, ograniczyła się do wyprodukowania Skody w malowaniach niemieckich, a polskie oraz czechosłowackie (w obu przypadkach kremowo-czerwone) z niewiadomych przyczyn odpuściła. Nie pozostało mi więc nic innego, jak wziąć się do roboty i doprowadzić model do prawidłowego stanu. Po zakupie miniatura wyglądała następująco:

IMG_1080.jpg

Rozbierając model szczególnie dał się we znaki fakt, iż chińczycy niestety nie żałowali kleju, a co za tym idzie niektóre szyby ucierpiały. Są więc dwie opcje: albo kupić drugi model jako dawcę samych szyb, albo wykonać je z folii a uszczelki oraz srebrne ramki zaprojektować i dać do wytrawienia. Składniam się bardziej ku drugiej, trudniejszej opcji, gdyż oryginalne szyby nie są najlepiej odwzorowane (grubość szkła i ramek jest przeskalowana).

IMG_4618.png

IMG_4619.png

Oryginalną farbę usunąłem alkoholem 99%, zeszła nienajgorzej, chociaż sama jej warstwa była nienajcieńsza. Swoją drogą trilexy też chyba pójdą do zmiany, wacham się miedzy kołami Nanofaktury a MM Brno.

IMG_4613.jpeg
IMG_4612.jpeg

Otwory na reflektory nawierciłem (trzeba jeszcze je wycentrować i powiększyć). Same odbłyśniki wykonam z toczonego kawałka polistyrenu, daje to najlepsze efekty.

IMG_4614.jpeg

Teraz najtrudniejsza część przeróbki, czyli zaprojektowanie kalkomanii. Już mniej więcej obcziłem jakie napisy powinny znajdować się na burtach Skody, co wcale nie było takie łatwe ze zwględu na tragiczną jakość ocalałych zdjęć lub niekorzystne kąty, ale udało się, na dniach powinienem mieć skończony projekt. Moglibyście polecić kogoś, kto wydrukowałby takie kalkomanie w jak najlepszej jakości? Parę lat temu korzystałem z usług Meliusmanu, aczkolwiek firma ta chyba już nie istnieje.

5724ea0137822eed8a0b8b2e51b1ecbd_big.jpg

3c0888765c7814f2d5e8dbe8a867a638.jpg

c.d.n.​

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 5
W robocie 5
W robocie 50