• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poezja dźwięku i obrazu:-))

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Jeszcze kilka lat temu nie trzeba było niczego reżyserować, takie widoki były tam codziennością, nieraz w podwójnej trakcji, a czasami także z trzecim parowozem na popychu. Ja tam, niestety, nigdy nie byłem (za daleko i za drogo). Z tego, co wiem, to koleje chińskie całkiem niedawno wycofały ze służby parowozy (a nowe budowano jeszcze w latach 1980-tych), więc jeżeli jest to film zrobiony w ostatnim czasie, to faktycznie mogło to być specjalnie zaaranżowane.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
Film ma już CONAJMNIEJ 3 lata (przynajmniej u tego użytkownika, który go wypuścił), ale ja ten filmik już ponad 5 lat temu widziałem. Znalazł się nawet na jakichś składankach.

Jednakże nie można odmówić uroku temu zjawisku :D

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
359 5 1
Wygląda to na kolej Jitong. Mam całą płytę z tej linii wydaną przez "RioGrande" w serii "Eisenbahn-Romantik". Wg informacji na okładce jeździli do 2005 roku! A to na moście to odmulenie kotła wykonane w bardzo dobrym miejscu bo nie rzuca tłuczniem z toru na boki! Ciekawostka z tej linii: w tunelach na wzniesieniach ze względu na konieczność ciągłej bardzo ciężkiej pracy parowozów drużyny jeździły w maskach przeciwgazowych (widać to na płycie).

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Parę uściśleń.
Filmik jest dość stary, chyba ma 10 lat :)
Nie jest to słynna prawie 1000km kolej Jitong, tylko mniej znana 75 km bocznica do kopalni węgla Zhungeer, tu inny filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=SPYbeNAlK5E
Z tego co wiem, ta linia dawno już jest zelektryfikowana.
Z parowozami w Chinach była taka sprawa, ze dekretem Komunistycznej Parii Chin wszystkie parowozy miały zniknąć do 2000 roku z kolei państwowych - a że produkowano je jeszcze w latach 80tych:

to można była prawie nówki sztuki bardzo tanio kupić, z czego korzystały liczne prywatne linie kolejowe.
Jako ciekawostkę podam, że wspomniana to kolej Jitong, firma Joint-Venture, była budowana w latach 90tych wraz z infrastrukturą z przeznaczeniem na trakcję parową.
Pewnie parowozy jeździłyby dalej, bo węgla dużo a ropy brak, ale wzrastające zadania transportowe spowodowały, że firma kupiła używane spalinowozy od kolei państwowych, które w międzyczasie intensywnie się elektryfikowały i miały nadmiar diesli.
Zdążyłem w 2004 na wspaniały spektakl w stylu spore brutto z podwójną parowozową trakcją na górskich serpentynach:
http://layer.uci.agh.edu.pl/M.Czapkiewi ... =54&page=5

Nadal można spotkać parowozy w Chinach, głównie w kopalniach, hutach i kompleksach energetyczno-przemysłowych, i często nie są to jakieś tam zamknięte na terenie zakładu bocznice, tylko rozbudowana na kilkadziesiąt km sieć po której kursują również ogólno-dostępne pociągi osobowe.

Pozdrawiam,
Maciej.

Ps. z góry odpowiadam na ewentualne pytania - nie było żadnych problemów z fotografowaniem, to nie Polska ;->

Załączniki