• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Podstawka prezentacyjna

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 17 0
Cześć!
Podstawkę tę wykonałem ze styroduru. Wymiary 8x8 cm.

40.JPG

Najpierw przygotowałem kwadrat o powyższych wymiarach oraz kilka cienkich pasków. Tymi cienkimi paskami wstępnie ukształtowałem teren. Do klejenia użyłem uniwersalnego kleju polimerowego.

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

Całość wstępnie wyprofilowałem nożykiem i wyrównałem papierem ściernym. Kolejną rzeczą było zaszpachlowanie tak uformowanego terenu kitem akrylowym do drewna. Po wyschnięciu kitu powierzchnię wyszlifowałem.

5.JPG 6.JPG 7.JPG 9.JPG

10.JPG

W celu zmniejszenia nasiąkliwości kolejną czynnością było pomalowanie tak przygotowanej powierzchni klejem rozcieńczonym wodą 1:1.

11.JPG

Po wyschnięciu położyłem kolejną warstwę kleju i posypałem drobnym piaskiem. Do sypania piasku używam sitka wyjętego z wkładu filtracyjnego do wody. Kojejne warstwy piasku zalewam klejem rozcieńczonym wodą 1:3. Przed nałożeniem kolejnej warstwy czekam do wyschnięcia poprzedniej. Warstwy nakładam do momentu osiągnięcia zadowalającego wyglądu "terenu" ;)

13.JPG 14.JPG 15.JPG 16.JPG

17.JPG

CDN....

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 17 0
...CD

Boki podstawki okleiłem sklejką o grubości 0,4 mm. Po wyschnięciu kleju brzegi wyrównałem nożykiem i przeszlifowałem papierem ściernym. Braki podłoża powstałe przy brzegach uzupełniłem "błotkiem" zrobionym z piasku i kleju. Po wyschnięciu, w celu wyrównania odcienia, całość pomalowałem klejem rozcieńczonym z wodą 1:1. Na koniec tego etapu prac wkleiłem "głaz" ;).

18.JPG 19.JPG 20.JPG

21.JPG 23.JPG 24.JPG

25.JPG 26.JPG 27.JPG

28.JPG 29.JPG

W następnej kolejności zabrałem się za trawę. Użyłem trawek jak na zdjęciu. Klej nanosiłem punktowo w celu uzyskania kępek traw.

30.JPG 37.JPG 31.JPG

32.JPG 33.JPG

CDN....

OP
OP
Paweł.W-wa

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 17 0
.....CD

34.JPG 35.JPG 36.JPG

Jeszcze zostały do "posadzenia" kwiatki. Użyłem zestawu Woodland-a T48. Smarowałem delikatnie klejem wierzchołki traw w przewidzianych miejscach i do dzieła :)

38.JPG 39.JPG

A tak wygląda gotowa podstawka.

40.JPG 41.JPG

Serdecznie pozdrawiam
Paweł

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7