• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Podmiana fabrycznego dekodera w TRIX 22030 - możliwa, czy nie?

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Witam kolegów,
w dniu dzisiejszym stałem się posiadaczem loka BR E10.3 TRIX 22030. Kupując go wiedziałem, że jest w nim dekoder firmowany przez TRIX posiadający (jakieś) możliwości dźwiękowe. Udało mi się już go postawić na torach i stwierdzić, że te jego możliwości dźwiękowe są ograniczone do dwóch odgłosów. Trochę rozczarowujące. No cóż - można się było spodziewać. Chwila zastanowienia co się da tu poprawić i wpadł mi do głowy pomysł - a może da się zmienić dekoder na coś innego. W szafie mam dwa dekodery ESU - jeden 8pin, a drugi 21pinowy. Zacząłem więc studiować manual od loka i napotkałem tam zapis, który ostudził moje zapały. Otóż mimo że TRIX deklaruje, że jego dekoder to 21pinowy dekoder pracujacy w standardach DCC/Selectrix (wg. instruckcji jego numer katalogowy to 116 558), to już na samym początku instrukcji w sekcji Safety info zaznacza wyraźnie: "Only the TRIX decoder installed at the factory can be plugged into the 21-pin connector". Nie miałem jeszcze możliwości otworzyć lokomotywę i pooglądąć jak wygląda ten dekoder. Może to coś wyjaśni?!
Moje pytanie - czy ktoś "przerabiał" już taką sprawę? Czy włożenie innego dekodera 21pinowego spowoduje spalenie dekodera, spalenie silnika, spalenie płytki z elektroniką czy może wszystko na raz?
Proszę o Waszą pomoc.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Myślę, że tylko straszą. Nie sądzę, żeby specjalni do tych lokomotyw robili niestandardowy dekoder i niestandardową płytkę bazową z niestandardowym złączem. To powinien być zwykły MTC21 i każdy dekoder z MTC21 powinien pasować.
Gdyby złącze było niestandardowe, to na pewno nie upalisz silnika. Gdybyś już coś miał upalić, to dekoder, a i to jest mało prawdopodobne.

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Otworzę ją dzisiaj wieczorem, walnę fotkę dekowi i może zanim go podmienię to ta fotka cos wyjaśni.
Pozdrawiam i dzięki za słowa otuchy.

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Coś tam rozpoznałem wieczorem po rozmontowaniu loka.
Walczę z proxy, który blokuje ładowanie fotek, więc odkładam relację do wieczora.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 3
Trix stosuje dekodery ESU. To nie są jakieś specjalne dekodery ze śmiesznych złączem. Natomiast należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe włozenie dekodera w gniazdo. Można źle, i wtedy na bank dekoder się wyjara.

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Dzięki za info, ale mój LkSound 3,5 tam zwyczajnie nie wchodzi! Mam to na fotkach, które wstawię wieczorem. Zmieści się tam dekoder o długości do 26,5 mm. ten TRIX ma 22 mm. Wsadzając tam LokSounda 3,5 (takiego mam) opieram go na takim złączu/gnieździe od tasiemki przychodzącej od silnika. Dekoder nie wchodzi na piny! Albo będę orał elektronikę, albo jest jakiś dekoder (np. Zimo?) ze złaczem 21pin ale długi na jakieś 26mm. Dodatkowa atrakcja to dwa głósniki połaczone szeregowo o sumaryczne impedancji 32 Ohmy. Może ta dodatkowa płytka do której są podlutowane (będzie na fotach) załatwia temat dopasowania do końcówki mocy?
ten dekoder TRIX (ESU?) wygląda na coś małego - tak jakby był to sam dekoder jazdy(?) a końcówka mocy i sounbank jest na wydzielonej płytce.
Pozdrawiam.

baktrian

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 3 0
loksound 4.0 jest mniejszy,może taki będzie pasował tylko ta impedancja,zaszkodzić nie zaszkodzi tylko moc chyba spadnie.ew wymiana głosnika

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Tak jak zadeklarowałem - wklejam fotki z opisem. Może to cos komuś podpowie rozwiązanie?
Generalnie lokomotywa ma dosyć rozbudowaną elektronikę. Na zdjęciu widać płytkę bazową obsługującą silnik i łączącą dekoder i to "coś". Coś to płytka do której dolutowano min. głósniki i po konsultacji z kolegami z Klubu możemy chyba uznać za moduł dźwiękowy. Wygląda na to że dekoder to dekoder jazdy i sterowania oświetleniem:
IMAG0742A.JPG
Płytka po lewej z napisem RS - to "coś". Można by to wywalić i dźwięki dawać z bardziej rozbudowanego dekodera bezpośrednio?
Białe/kremowe na środku to gniazdo taśmy zasilania/sterowania silnikiem. Jest na tyle wysokie i na tyle blisko gniazda 21pin. że uniemożliwia wciśnięcie tam dekodera dłuższego niż 26,5 mm. Wszystkie LokSoundy - łacznie z wersją Micro są dłuższe niż 28 mm.
Po prawej - dekoder w gnieździe. Poniżej jego powiekszenie przy LokSound 3,5:
IMAG0745.jpg IMAG0743.jpg

generalnie całość wyglada tak:
IMAG0740.jpg

Po lewej komory głósników spietych szeregowo i dolutowanych do "czegoś". Dekoder poza płytką - widać gdzie wchodzi.
A teraz pytanie - Czy istnieje szansa na podmianę tego dekodera z pozostawionym tym "czymś", czy może w celu uzyskania lepszego zestawu dźwięków da się podmienić to "coś" na coś znanego i swobodnie programowalnego? Jak uważacie?

Zaznaczam, że nie muszę tego robić "na siłę". Zaintrygowała mnie taka kwestia. Pytam bo chcę wzbogacić wiedzę. A jeśli się by to udało bez totalnej rozp... to byłaby to fajna nagroda za docieliwość.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 3
Sprawdź, czy te 4 przewody, które idą razem nad jednym z głośników połączone są z pinami: 5,6,16 i 20.
21-pin-gniazdo.jpg

pin 11, to miejsce bez bolca.

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Myślę że z METEXem będzie mi łatwiej. Wezmę miernik jutro z roboty i posprawdzam wieczorem. Dzięki za odzew.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
Sprawdź, czy te 4 przewody, które idą razem nad jednym z głośników połączone są z pinami: 5,6,16 i 20. Zobacz załącznik 100539
pin 11, to miejsce bez bolca.
4 przyjaciele z boiska? Dwa szaraki, pomarańcz i żółty?
One idą do oświetlenia. Nawet widać jak szaraki są podlutowane do rezystorów. Raczej Ci chodziło o te przewody pomiędzy "czymś" a główną płytką.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 3
4 przyjaciele z boiska? Dwa szaraki, pomarańcz i żółty?
One idą do oświetlenia. Nawet widać jak szaraki są podlutowane do rezystorów. Raczej Ci chodziło o te przewody pomiędzy "czymś" a główną płytką.
Tak, tak. Tak to jest jak się przez komórkę forum przegląda. A przy jednym z przewodów nawet widać napis gnd. Więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to moduł dźwiękowy podłączony do wyjścia SUSI dekodera.

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Powoli wymiękam....
Z METEXem w garści dopadłem się do kabelkologii. Na początek zbliżenie "czegoś" - określają to w instrukcji jako "leiterplatte geräusch" co słownik googla tłumaczy na angielski jako "PCB noise" (ja bardziej w angielskim gadam) - jak widać jest to "coś" z hałasem.
IMAG0747.jpg oraz od spodu IMAG0748.jpg

generalnie dolutowane jest 6 przewodów - dwa białe to głośnikie SP- i SP+ oraz te 4 kolorowe po prawej stronie:
1. Pomarańczowy to VDC i łaczy się z pinem nr 16 (+) na złączu dekodera
2. Fioletowy to GND i łaczy się z pinem nr 20 (GND) złącza dekodera
3. Przewód brązowo-żółty wlutowano w styk opisany jako W - natomiast nie łączy się bezpośrednio z żadnym stykiem złącza dekodera (4 razy sprawdzałem)
4. Przewód brązowo-zielony wlutowano w styk opisany jako G - natomiast nie łączy się bezpośrednio z żadnym stykiem złącza dekodera. Włutowany jest jeden i drugi
w płytkę opisaną jako PCB Interface i tam "ginie". Płytka pod spodem (ona "trzyma" min. dekoder) wygląda mniej więcej tak:
IMAG0749.jpg

No dosyć gęsto.

Jakoś oklapł mi zapał. No chyba, że Elvis zna takie przypadki. Lub ktokolwiek - może jednak jest to banał?

baktrian

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 3 0
Ha!Kabelki,kabelki,kabelki.Może trochę nie na temat,ale Cie pocieszę.ST43 produkcji Jan Kol 2 lata czekania na model,3 lata czekał w pudełku na swój dzień.I wczoraj nadszedł i wyjarał mi 2 dekodery w tym jeden dźwiękowy esu4,0,drugi zwykły jakiś.I niby oryginalne gniazdo 8 pin,w analogu próby pomyślne.Normalnie załamka....

OP
OP
Gor717

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
826 8 0
Jak to się wyraził sprzedawca jednego ze sklepów "z branży" po moim upierdliwym dopytywaniu się o dostawę - TO HOBBY UCZY CIERPLIWOŚCI. Myślę, że w Twojej sytuacji jak znalazł. A tak na serio - :cry:
Pozdrawiam

baktrian

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 3 0
Tak zdecydowanie uczy cierpliwości,wiem to od 1973r kiedy tata kupił mi pierwszego gagarina PIKO. Może dawniej było bardziej prymitywne,ale jakoś mniej problemów.
Pozdrawiam

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
Płytkę oglądałem bardziej na zdjęciach ale...
"leiterplatte geräusch" = płytka dźwiękowa
czyli zapewne dekoder dźwiękowy. Niestety, czy to SUSI nie wiadomo.
Duża płytka jest dziwna. Prawdopodobnie odpowiada za C-Sinusa. Tylko, że jest następne "ale". Ta płytka ma dwa mikrokontrolery?!? Od góry jest ATMEL od dołu PIC i prawdopodobnie 3 wzmacniacze różnicowe i tranzystory.
Czy może być tak, że dekoder jazdy był tak prostacki, że nie wystawiał SUSI i potrzebne było "coś ekstra" co to wystawi (coś z dużej płytki)? Chyba trochę przekombinowana teza.
Trzeba namierzyć dokąd idą te dwa kabelki "W" i "G" z małej płytki.