• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Podkłady z laminatu.

Reakcje
0 0 0
Witam!

Skopiuje wątek z innego "mniejszego" forum :)
Może ktoś pomoże: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=6033

Taki temat rozgryzam jak w tytule.

Potrzebuję zrobić trochę takich podkładów z laminatu 2mm, który ma imitować podkłady drewniane.
Materiał nie problem - kupisz w kilku miejscach.
Problemem jest równe przycięcie takiego laminatu w paseczki o wymiarach 2mm x 2mm x powiedzmy 100mm.
Gilotyna raczej odpada - całość zwija się jak świderek - chyba że ktoś zna taki laminat, który by mniej się zwijał przy przycinaniu.
Piłka oczywiście pod każdą postacią da radę - ale przy większej ilości powtarzalność jest mała - chyba że ktoś ma jakąś prowadniczkę i da radę coś takiego przyciąć.
Laser - za drogo wychodzi.
Nożyk i przecinanie tak grubego laminatu - łapki bolą przy większej ilości.

Macie jakieś inne ciekawsze patenty na zrealizowanie czegoś powyższego?

Paweł

A

Adam-H0

Gość
Jaka ilosc tych podkladow potrzebujesz i od razu wyjasniam ciecie laminatu jest problemem natury technicznej odradzam ;)
sa inne materialy i nawet drzewo - jezeli wezmiemy pod uwage ze laser pali brzegi, a podklady tak czy inaczej sa prawie czarne to czemu nie - jest kwestia jakie jest zapotrzebowanie - jakie ilosci ???

zrobic mozna 8)

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
No jednak laminat i to pokryty warstwą miedzi po obu stronach.
A już mówię dlaczego - będzie potrzeba przylutowania do tego laminatu szyny.
Potrzebny jest do produkcji np. rozjazdów lub na zakończenie modułu ( zabezpieczenie przed wyrwaniem toru ).
Wiem, że można to zrealizować z drewna, ale samo klejenie to już nie to samo - czasami nie można przykleić :)
Jeżeli chodzi o ilości to mi potrzeba na początek około 50 sztuk o podanych wyżej wymiarach.
jakby się coś wyklarowało to mogę się spytać u siebie na forum TT - będzie wtedy więcej.

Ale może się okazać, że tutaj też będzie zainteresowanie tylko troszkę innym wymiarem :)
Coś takiego:
http://www.handlaidtrack.com/n-nn3-scal ... p-2826.php

Paweł

A

Adam-H0

Gość
ja odpadam - i ten co pisal ze laser bedzie za drogi mial racje laser do metalu to lampy laserowe innych gabarytow i takie maszyny kosztuja straszne pieniadze :cry:
temat tylko na reczna robote ;)

chyba ze na forum jest ktos kto posiada taki laser - wtedy tez bym sie zglosil z zamowieniami 8)

A

Adam-H0

Gość
Metal odbija promienie to jest zadyma nie praca - te ogolnie dostepne lasery to tylko to polechtaja - slyszalem juz o takich do robienia plytek elektronicznych - mimo wszystko kombinacja miedz i laminat ciezki temat :(

A

Adam-H0

Gość
o frezowaniu nie pisalem - moge ale to strzela koszty dobrze w niebo i 240 zl za 100 frezowanych ?? to mi sie wydaja jeszcze nie wszystko - a koszty przygotowania frezu - to sie nie robi samo dla takiej serii ;-))

laser to chyba jedyne wyjscie tylko uczciwy moj jest do tego niestety za maly ( slaby ) 8)

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
Podałem cenę z kalkulatora - nie znam szczegółów technicznych czym to robią - może cena byłaby trochę mniejsza dla większej partii - no ale po co znowu komuś tyle patyczków :)

Z ciekawości się spytam o cenę takiego elementu z drewienka. Wymiary 2x2x100 ( ten ostatni parametr jest ruchomy ;) może być nawet 300mm - dotnie się wg potrzeb.

Bo można jak pisałem wyżej z Ameryki ściągnąć te wynalazki - ale wszędzie nie trzeba by było ich stosować - tylko tam gdzie zajdzie potrzeba lutowania. Reszta mogłaby być przyklejona do szyn.

Paweł

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
Pozwole sobie odgrzebac watek.
Czy mozna gdzies kupic takie podklady z laminatu na koncowki modulow? Robi to ktos u nas? Potrzebuje kilka sztuk. Niestety pare razy juz zahaczylem modulem i szyna sie wyrwala z plastikowych podkladow.

Ile cos takiego moze kosztowac? Jezeli wogole jest dostepne. Mam mozliwosc sciagniecia ze Stanow ale tam chca $3 za sztuke :(

Cos takiego bym potrzebowal.

Clipboard01.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 6