• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pod choinkę :))))))))

A

AJ

Gość
Taki mały prezencik Świąteczny ode mnie. W rolach głównych: obszar miasta Wąbrzeźna, SM41-80 oraz wagon zbiornikowy do przewozu granulatu. Więcej opisów chyba nie potrzeba :)

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

Zdjęcia powstały w dniach 10 i 11 września 1993 roku.

Niniejszym
WESOŁYCH dla Wszystkich
żeby tematów nam nie zabrakło :)

PŚP - czyli Po Świętach temat można dowolnie Posprzątać ;)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
718 54 1
Ode mnie gwiazdeczka na gwiazdeczkę, za świąteczną niespodziankę w postaci tych zdjęć i życzenia świąteczne.
Na tą chwilę nie kojarzę tematu, ale zawsze jest miło wrócić do kawałka dobrej ( jeszcze nie tak dalekiej) historii po latach, oglądając takie fotografie.
Pozdrawiam serdecznie Kolegę życząc również WESOŁYCH ŚWIĄT.

P.S.
Jeśli można prosić, to proszę zostawić temat, a autora prosimy o więcej takich historycznych zdjęć, z różnym taborem i miejscami ich fotografowania (y)

OP
OP
Z

Zv

Gość
W rolach drugoplanowych: Motorower Ogar, Skoda 120L, 2 Fiaty 126p, Star, Porsche 924, Golf I i II, Vw LT, Polonez, Żuk i Opel Ascona. Chyba nic nie pomyliłem :) Zajefajne foto!

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Skoda prędzej 105L, Porsche 924 ew.944, Star 200, LT 28 -35 wersja 2, Rower Wigry-składak, MB100, Polonez-prawdopodobnie Borewicz, Prawdopodobnie Renault 19, Golfy I i II.:)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
718 54 1
Poza SM41 i wagonem zbiornikowym typu ???, oraz samochodem w tle na foto 5 od góry: Renault 19, Ford Scorpio, VW Golf II, Star 200, 2x Polski Fiat 126p, Skoda 105L, Porsche 924, VW Golf I, FSO Polonez (Borewicz), Żuk, Mercedes MB100, VW LT28 - 35. Ten motorower i składak Wigry nie wiem jak rozpoznaliście, ale jestem, pod wrażeniem (y)

OP
OP
Z

Zv

Gość
I proszę wspólnymi siłami wszystkie marki i modele rozpoznane brawo chłopaki!!! Teraz nazwiska przechodniów :p na Ogarze - Antka kobity szwagra brata syn - Marian Zezol.

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Ja tam jeszcze widzę jakiś autobiust (chyba Ikarus 2xx lub Autosan H9,tudzież H10).Dołączam się do życzeń.Zdrowych,wesołych i spokojnych świąt.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Piękne fotki! Uważny obserwator zauważy na przed ostatnim zdjęciu resztki słupa sieci trakcyjnej. Za płotem, w ''tapetach'' stacjonowała SM30-bodaj 580. Dziś tam nie ma nic, zachowało się kilka bardzo oryginalnych słupków kilometrowych, w okolicach dworca Wąbrzeźno Miasto zachowano rozjazd łukowy, a ostatnio postawiono semafor kształtowy. Z ciekawostek, to na ''małym dworcu'' stacji Wąbrzeźno jest zabudowany rozjazd S-49 z 1943r.
Przy okazji pięknie widać sytuację, o której pisałem przy okazji zdjęcia Pana Tadeusza, że tor wcześniej przecinał jezdnię w innym miejscu.
Zdjęcie pozwolę sobie wkleić. Zdjęcie autorstwa Pana Tadeusza Suchorolskiego, zamieszczone w wątku http://forum.modelarstwo.info/threads/kolejowe-klimaty.18869/page-22#post-315311
Wąbrzeźno Miasto, 25.08.1972, fot.T. Suchorolski.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Ja akurat tego na powyższych zdjęciach nie widzę. Wydaje mi się, że nic się w tym względzie nie zmieniło.
Jeszcze raz przeglądam zdjęcia i wychodzi na to, że nie tyle strzeliłem ''gafę'', co przebudowa miała miejsce po 93r. Przeszukam swoje zdjęcia. Pociąg po przecięciu jezdni nie odbijał w lewo, tylko wjeżdżał bezpośrednio na stację.

OP
OP
A

AJ

Gość
wagonem zbiornikowym typu ???
206S

To dwa dni jeździli z jednym wagonem? ;)
A tam dwa - pięć dni w tygodniu tak jeździli :ROFL:. Fakt faktem, że cwaniaki, wagony dla niepoznaki sobie podmieniali. Nam się chciało tam siedzieć tylko dwa dni. To była jeszcze taka pozostałość dziwnych czasów, że to kolej była dla klienta, ale o tym to Ty chyba wiesz lepiej ode mnie ;).
[DOUBLEPOST=1450512438,1450510696][/DOUBLEPOST]
Przy okazji pięknie widać sytuację, o której pisałem przy okazji zdjęcia Pana Tadeusza, że tor wcześniej przecinał jezdnię w innym miejscu.
A gdzie ta dyskusja się toczyła? Chyba coś przeoczyłem :(

Wydaje mi się, że nic się w tym względzie nie zmieniło.
Jeszcze raz przeglądam zdjęcia i wychodzi na to, że nie tyle strzeliłem ''gafę'', co przebudowa miała miejsce po 93r. Przeszukam swoje zdjęcia. Pociąg po przecięciu jezdni nie odbijał w lewo, tylko wjeżdżał bezpośrednio na stację.
Prawdę mówiąc, aż nie chce mi się wierzyć, aby po 1993 roku coś tam przebudowywano. Jakkolwiek - znalazłem taką fotkę - może coś wniesie, w 1993 z drugiej strony wyglądało to tak:

Untitled-3138.jpg

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Dziś w nocy doznałem olśnienia i wyszło, żem baran straszny(n)
Przecież zdjęcie Pana Tadzia przedstawia pociąg ruszający z Wąbrzeźna Miasta, a ja ubzdurałem sobie, że jest to ujęcie kursu z Wąbrzeźna.
Ten drugi budynek w tle, to Z.R.D., gdzie ustawiona jest mała ekspozycja z walcem, jakąś ubijarką i lokomobilą.
Ostatnie zdjęcie Andrzej też jest świetne.(y)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Dziś w nocy doznałem olśnienia ....
.... a ja teraz.:)
Ten drugi budynek w tle, to Z.R.D., gdzie ustawiona jest mała ekspozycja z walcem, jakąś ubijarką i lokomobilą.
A ja tej lokomobili szukam co roku..... :( ale nie we właściwym miejscu.:( Szukam jej na tej ulicy ale dopiero od wyjazdu z obwodnicy Wąbrzeźna. :(
A kiedyś nawet ją fotografowałem.....:)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
Cholerka, mam wyrzuty sumienia, bo dostałem pozytywne oceny, za nie moje zdjęcie.
Proszę bardzo moderatora o dodanie wpisu, że jest to zdjęcie Pana Tadeusza Suchorolskiego i wklejenie tego linku:
http://forum.modelarstwo.info/threads/kolejowe-klimaty.18869/page-22#post-315311
By uniknąć kolejnej sytuacji, gdy ktoś sobie wykorzysta zdjęcie do książki, pisząc źródło zdjęcia internet.
P.S. @Andrzej Jaroszewicz , czy dobrze widzę, że na jednym ze zdjęć, załapał się Andrzej C., ten w jasnym sweterku na chodniku?;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
A

AJ

Gość
No to dla Prezesa TS też już poszło, a dla Ciebie uznajmy że było za wyszukanie ;). Jakoś tam ta miniaturka mi umknęła (n).
Co do P.S.-a to moje oczy już nie takie, ale jak najbardziej jest to prawdopodobne :podstepny: