• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Podświetlenie na zasadzie kontaktronu

Dymitry

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
1. Mam zmontowane paski Led do podświetlenia wagonów w układzie - Taśma Led, kondensator 800uF,stabilizator napięcia 8v i postek prostowniczy 2A. Teraz moje pytanie brzmi następująco. W jaki sposób zamontować przełącznik kontraktonowy magnetyczny aby było możliwe włączanie oświetlenia w wagonie niezależnie za pomocą magnesu. Oraz drugie pytanie czy mogę do "plusa" biegnącego z wózków do mostka prostowniczego oraz "minusa" podpiąć diody oświetlające koniec składu? Na nich również planuje podłączyć przełącznik kontraktonowy na magnes. Może ktoś w prosty lub skomplikowany ;) sposób wytłumaczyć gdzie należy zamontować przekaźnik? Czy dobrze myślę że należy to zrobić na jednym z przewodów biegnących od wózka wagonu aby otwierał i zamykał obwód?

2. Drugim problemem jest nieumiejętność znalezienia przeze mnie odpowiednich kontraktonów do kupienia. Ma ktoś sklep, w którym takowe się zaopatruje?

Pozdrawiam, Dymitry.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Aaa ok. Kontaktron możesz dać przed albo za prostownikiem i kondensatorem. Jeżeli dasz przed prostownikiem to światło nie zgaśnie nagle tylko będzie przygasało w miarę rozładowywania kondensatora. Kontaktron za prostownikiem da Ci efekt szybkiego gaśnięcia oświetlenia. Sterowanie masz analogowe czy DCC? Lampy końca składu podłączyłbym za prostownikiem, nie prosto z wózków.

OP
OP
D

Dymitry

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem dokładnie jakie cechy musi mieć taki włącznik na magnes, działanie rozumiem, aczkolwiek chciałem aby ktoś potwierdził lub polecił jakiś konkretny model. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

OP
OP
D

Dymitry

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A jesteś w stanie podesłać link do jakiegoś innego? Może tańszego lub innego typu? Coś żebym miał porównanie, będzie mi łatwiej wybrać i szukać na przyszłość.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Nigdy nie zamawiałem kontaktronów bo nie miałem potrzeby, oświetlenie robię na dekoderach. Szału nie ma, jest dostępny tylko ten który pokazałeś, reszty nie mają w magazynie. Poczekaj trochę może ktoś Ci coś podpowie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 26