• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Podłacznie sygnalizatora do ACCUNI4

jacek_58

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam,
czy ktoś z kolegów podłączał i programował ACCUI4 ( Dekoder akcesoriów Martineza) do sygnalizatorów wielokomorowych i uruchamiał to w Gbbkolejka?
Nie wychodzi mi to nie uzyskuję zmiany sygnałów- np światło czerwone nie wyłącza się po zapaleniu zielonego - tylko świecą oba światła. Prawdopodobnie jakiś błąd przy programowaniu ale nie mogę sobie z tym poradzić.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Pogadaj z Martinezo. Trzeba zmienić tryb działania tego urządzenia.
Jest teraz w trybie zgodnym z manipulatorem Lenz'a - wyłaczenie światła odbywa się poprzez włączenie wyjscie o numerze zwiększonym o jeden (tak jakbyś sterował rozjazdami).

A GbbKolejka wymaga, aby każdym wyjściem dawało się sterować indywidualnie na pojedynczych numerach.

PS. Oprócz tego jest chyba jakiś bug w centralce Lenz'a, który powoduje, że wyłączenie światła nie było przesyłane przez nią - ale to nie jest potwierdzone (w Roco działa OK).

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Postaram sie napisać "po naszemu" zrozumiałym językiem...

Mamy dwa tryby przełączania wyjść dekoderów:
- tryb normalny ON OFF port gdzie system wysyła oba polecenia bezpośrednio do portu
- tryb toogle gdzie system przełącza stan dwóch portów jednego "adresu" na zasadzie "włączenie parzystego - wyłącza nieparzysty port" i odwrotnie.

Dwa systemy w RP zajmują większość "rynku".
LENZ i ROCO.
Podczas gdy ich sterowniki - manipulatory - pracują podobnie - centralki już nie...

Centrala ROCO (zaszyta w myszy master LM2 lub MM) sterowana przez GbbKolejkę potrafi wysłać polecenie ON/OFF do każdego portu.
Centrala LENZ sterowana przez GbbKolejkę potrafi wysłać do każdego portu tylko polecenie ON.

Ktoś kto ma np. MS8ACC w wersji 8/16 z każdym portem sterowanym niezależnie i ustawionym do trybu "normal", używający GbbKolejki i systemu ROCO bedzie miał idealnie działające sygnalizatory. Nie daj Boże, wpadnie na pomysł zmiany systemu na LENZ'a...
Nie pomoże też zmiana trybu dekodera na toogle...

Ktoś kto ma LENZ'a ma problem od początku. Nie skorzysta z dobrodziejstwa jakim jest doskonale wykonana matryca sterowania sygnalizatorami w GbbKolejce.

Jest tylko jeden sposób na uzyskanie pełnej zgodności i kontroli nad wszystkimi typami dekoderów (poza starymi dekoderami LENZ'a które nie są w stanie mieć włączonego jednocześnie więcej niż jednego wyjścia...). Implementacja w programie opcji trybu toogle.
Opcji w której można będzie zdefiniować pary portów dla jednego "światła" do których wysyłane polecenia ON na przemian będzie włączać i wyłączać "adres".

Innego sposobu nie widzę. Przykład - MS8ACC-8/16 który ma oba tryby działania i którym nie jesteśmy w stanie sterować w trybie toogle z ROCO nie mówiąc juz o LENZ'u w którym oba tryby są bezużyteczne...
Takiego który pozwoli w obu systemach mieć sygnalizatory z GbbKolejki.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
martinezo napisał(a):
Jest tylko jeden sposób na uzyskanie pełnej zgodności i kontroli nad wszystkimi typami dekoderów (poza starymi dekoderami LENZ'a które nie są w stanie mieć włączonego jednocześnie więcej niż jednego wyjścia...). Implementacja w programie opcji trybu toogle.
No to zaczynam o tym myśleć... ;)

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Bomba ;)
U Ciebie trzeba by było dodać ustawienie opcji ON i OFF "światło" z wyborem portu włączającego i wyłączającego "światło-adres".

np:
czerwony - adr.0, ON port0, OFF port1
zielony - adr.0, ON port2, OFF port3
itd...
Przy czym przełączenie stanu zawsze jest wyzwalane wysłaniem polecenia ON-port
- polecenia ON wysyłane do portów to zawsze polecenie ON-port(X)
- polecenie OFF wysyłane do portów to zawsze polecenie ON-port(X+1)

Lub odwrotnie - jak User ustawi.
Paczka wysyłana do dekodera musi zawierać tylko polecenia ON (te włączające i te wyłączające).

Ślij bety do testów :D

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Wiecie na czym polega wyższość GbbKolejki nad innymi programami ?
Na tym, że:
- jest w naszym języku
- działa idealnie
- mamy Autora do dyspozycji i do tego skłonnego do współpracy

INFORMUJĘ KOLEGÓW - PROBLEM JUŻ ZOSTAŁ ROZWIĄZANY !!
Piotr dodał obsługę toogle.
Co się tam będę rozpisywał... - sprawdziłem poprawność działania.
Zgadnijcie - z jakim skutkiem...
:D

Test na trzech typach dekoderów :arrow: OK
Jutro (tzn. dziś...) przetestuje jeszcze oba tryby na MS'ach ale nie przewiduję "sensacji" ;)
Można już z powodzeniem napisać, że mamy dostęp do dobrodziejstwa jakie nam dał do ręki Piotr w postaci pełnej kontroli nad sygnalizatorami na obu systemach - ROCO i LENZ.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Chciałem wyrazić uznanie oraz podziękowanie dla Martinezo i GbbKolejka za szybką reakcję i zaangażowanie w ten problem. Choć nie jest to problem który mnie dotyczył, ale było bardzo miło zobaczyć jak szybko uporaliście się z tematem.

Jak wiecie jestem użytkownikiem Waszych produktów i powyższe zdarzenie utwierdza mnie, że dokonałem dobrego wyboru.

Mam nadzieję, że inni dostawcy usług oraz produktów dla użytkowników tego forum wezmą sobie za wzór to zdarzenie jako przykład dobrej i rzetelnej obsługi klienta.

Załączniki

OP
OP
J

jacek_58

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam,
dziekuję za zajęcie się sprawą. Nie było mnie przez tydzień i w przyszłym spróbuje ponownie podłaczyć sygnalizatory.
Pozdrawiam
Jacek

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Całkowita zgodność.
Nowy tryb w GbbKolejce obsługuje prawidłowo tryb toogle.

przetestowane:
-ACCUni4
-ACCUni10
-MS8ACC 8/16 (w trybie DUAL-toogle)
Polecenia generowane przez centralę - "idą" dokładnie tak jak wysyła program do centrali.

Sygnalizatory "proste" na tę chwilę nie mają możliwości ustawienia w programie trybu toogle.
Należy wybrać wielokomorowy, zaimportować sygnały PKP, zredukować ilość "kolorów" do dwóch, usunąć zbędne sygnały, ustawić matrycę i porty w dekoderach ;)

"Gania" aż miło :D

OP
OP
J
Reakcje
3 0 0
Witam Kolegów
mam dalej problem z ACCUNI4 podłaczonego do semafora wielokomorowego.
Programuję z Gbbkolejka w trybie Toggle. mam 8 wyjść a tylko 4 kable.
Robię to tak:
- przykładam magnes do dekodera - zaczyna migać światło i z Gbbkolejka progamuję - kolor światła "włącz" a nastepnie "wyłacz", potem ponownie przykładam magnez zaczyna migać następny kolor i powtarzam operację.
Po zaprogramowaniu 4 świateł kończę programowanie i pozostają 4 światła załączone.
Co robię źle? Proszę może o jakiś algorytm postępowania, siedziałem cała sobotę i nie mam żadnych efektów.
Pozdrawiam
Jacek

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
A czemu mnie nie zapytasz ?
Po wejściu w programowanie (raz się wchodzi) ACCUni4 czeka na cztery polecenia załączające cztery kolejne wyjścia. Po komendzie sterującej pierwszym wyjściem sam się przełącza na drugie wyjście i czeka na polecenie dla tego wyjścia itd... Po czwartym poleceniu - wychodzi z trybu programowania
Jak Ty włączasz i wyłączasz to wysyłasz dwa polecenia - dekoder przyjmuje pierwsze dla pierwszego a kolejne polecenie dla drugiego...

ACCUni4 miał, ma i mieć będzie cztery wyjścia - nie osiem (ACCUni8/10 ma ich więcej ;) )
Portów jest osiem. Programujesz tylko porty włączające - wyłączające przypisują się same.

Wejdź w programowanie - RAZ !! - zacznie mrugać pierwsze wyjście - włącz w GbbKolejce to światło któremu ma odpowiadać, zacznie mrugać kolejne - włącz jemu odpowiadające w programie - aż do czwartego.
Tylko...
Jeżeli załączaniu kolejnych wyjść w programie odpowiada wyłączenie innych - to dupa - do dekodera lecą polecenia które on zapamiętuje... jako włączające kolejne wyjścia.

Generalnie - nie wpadłem na to aby programować z programu - programuje się na "czystym" systemie w którym nie ma zbędnych poleceń - MM + 10764.
Jak już działa program (np.GbbKolejka) - w torach może być masa poleceń które dekoder po wejściu w programowanie też widzi i będzie je przyjmował jako polecenia na które ma reagować.

OP
OP
J
Reakcje
3 0 0
Dzięki Marcin, ale coś mi nie wychodzi.
Robię to tak:
1. podłączam dekoder do DCC osobno.
2. na Gbbkolejka projektuję mały kawałek toru z semaforem o nr 101.
3. programuję mu cztery kolory swiateł ( czerwone, pomarańczowe, zielone i białe mrugające)
4. przytykam magnes do dekodera i zaczyna migać czerwone
5. przypisuję mu w programie "ustaw sygnał" S1 czyli stop.
6. zmieniam w programie światło i nic się nie zmienia więc zmieniam je centralką LH100 - SW 101,naciskając przycisk +,
7. Ten przycisk zmienia światło i zaczyna migać nastepne - w moim przypadku zielone- powtarzam tę operacje cztery razy.
8. Po czwartym naciśnięciu przycisku + dekoder wychodzi z trybu programowania i świecą się wszystkie sygnały
9. W opcji parametry sygnalizatora po wybraniu Trybu Tggle Lenz przypisuję kolene wyjścia sygnałom.
Po wyjściu z trybu projektowania mimo zmiany świateł w Gbbkolejce świecą się wszystkie sygnały i sygnalizator reaguje tylko na centralkę bo + włącza wszystkie a - je wyłącza.
Gdzie robię błąd?

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Zrób najpierw to:
Tylko LENZ
- wprowadź dekoder w programowanie
- (miga pierwsze wyjście) wybierasz SW101 i "+"
- (miga drugie wyjście) wybierasz SW102 i "+"
- (miga trzecie wyjście) wybierasz SW103 i "+"
- (miga czwarte wyjście) wybierasz SW104 i "+"
- dekoder wychodzi z programowania
- sprawdzasz dla numerów SW101 do 104 reakcję na "+" i "-" z myszy.
Daj znać czy zagrało

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
jacek_58 napisał(a):
Dzięki Marcin, ale coś mi nie wychodzi.
Robię to tak:
1. podłączam dekoder do DCC osobno.
2. na Gbbkolejka projektuję mały kawałek toru z semaforem o nr 101.
3. programuję mu cztery kolory swiateł ( czerwone, pomarańczowe, zielone i białe mrugające)
4. przytykam magnes do dekodera i zaczyna migać czerwone
5. przypisuję mu w programie "ustaw sygnał" S1 czyli stop.
6. zmieniam w programie światło i nic się nie zmienia więc zmieniam je centralką LH100 - SW 101,naciskając przycisk +,
7. Ten przycisk zmienia światło i zaczyna migać nastepne - w moim przypadku zielone- powtarzam tę operacje cztery razy.
8. Po czwartym naciśnięciu przycisku + dekoder wychodzi z trybu programowania i świecą się wszystkie sygnały
9. W opcji parametry sygnalizatora po wybraniu Trybu Tggle Lenz przypisuję kolene wyjścia sygnałom.
Po wyjściu z trybu projektowania mimo zmiany świateł w Gbbkolejce świecą się wszystkie sygnały i sygnalizator reaguje tylko na centralkę bo + włącza wszystkie a - je wyłącza.
Gdzie robię błąd?
Może podłączając elementy DCC do semafora nie skorzystałeś z trybu "Tryb Toggle (Lenz)" dostępny od wersji 1.63.4096...

http://forum.gbbkolejka.pl/viewtopic.php?f=19&t=130

OP
OP
J
Reakcje
3 0 0
Wchodzę w semafor wielokomorowy - zakladka "Elementy DCC"
Ustawiam rodzaj dekodera na tryb Toggle Lenz.
Teraz wyskakuje mi lista kolorów.
Każdy kolor ma dwie opcje włącz i wyłącz.
Do każdej opcji wybieram połącz z... następnie połaczenie z nowym elementem dcc i wpisuję adres dekodera np. 101 dla czerwonego i i nr wyjścia 0 załacz i 1 wyłacz, następnie 102 dla zielonego i 2 załacz i 3 wyłacz itd dla wszystkich 4 swiateł.
I nic się nie dzieje- semafor jest w takim stanie jak go ustawiłem LH100

OP
OP
J
Reakcje
3 0 0
Chyba skapowałem. Przydzieliłem nr 101-104 rozjazdom i swiatła sie zmieniają z programu.
Muszę jeszcze sprawdzić jak to sie zachowa w bloku.
Dziękuję za wskazanie drogi.