• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Podłączenie oświetlenia końca składu w "ryflakach" firmy Robo

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
790 29 1
Szanowne grono, czy mi się wydaje, że osłonka diody do 101A w ogóle nie pasuje i się nie przyda?
Ryflak 101A osw końca składu.jpg

Ona pasuje do wagonów z dolnym oświetleniem końca składu... w dach nie wejdzie i koniec...

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
N
Szanowne grono, czy mi się wydaje, że osłonka diody do 101A w ogóle nie pasuje i się nie przyda?
Zobacz załącznik 1040241
Ona pasuje do wagonów z dolnym oświetleniem końca składu... w dach nie wejdzie i koniec...
Zgadza się. W tym przypadku osłonka się nie przyda. Diodę trzeba wlutować na płytce tak by trafić padającym światłem w światłowód. Ja do tego celu odkręciłem dach i wywierciłem mały wziernik w miejscu gdzie na Twoim zdjeciu leży ta osłonka. Wziernik ułatwia znalezienie odpowiedniego miejsca na montaż diody.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
790 29 1
Tu jest jeden sposób opisany na 102A:
Kolekcja - Wesołe przypadki MIKOTA 1 | Strona 93 | Modelarstwo.info
Diody możesz na przykład zamówić u @mudol
A do montażu w 101A polecam dwie diody zaraz na skraju lightguide'a. Pojedyncza nie daje dobrego efektu. Póki co, zrobiłem na pojedynczej i efekt jest marny (w zasadzie go nie ma). Czekam na materiał i do piątku zrobię Korszaka na dwóch. Kolega starsze edycje 101A robił też na dwóch diodach (dwie na jeden koniec).

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
790 29 1
Jestem w trakcie prac:
BezMasek.jpg

pojedyńcza dioda nie wypaliła...

Zmaskami.jpg

Lightguide pomalowany, a dioda przyklejona do lightguide'a dodatkowo przykryta czarną taśmą maskująca.
Dodatkowo, wycięte są dolne, białe światła. Zbierały czerwień z góry. Będą wklejone osobno.

Czasy podtrzymania świecenia:
- 30 sek. z przedziałami, bez końcówek
- 12 sek. z przedziałamia i końcówkami
- 17 sek. obie końcówki, bez przedziałów
- 31 sek. jedna końcówka

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.016 24 8
Możliwe że widać fabryczne przewody, wszak są na wierzchu, w żaden sposób nie ukryte.

Rezystor 1KOhm SMD 1/8W
Dioda czerwona 0603
Skorzystałem z rady kilka wpisów wcześniej i pojechałem do specjalistycznego sklepu z elektroniką. Pan był mocno zdziwiony, że cyt. „nie posiadając 20 lat doświadczenia z elektroniką, odpowiedniej lutownicy i lupy”, próbuje się podjąć lutowania diody 0603, którą chciał mi odciąć z paska na szpuli. Czy nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu na montaż tych świateł?

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
295 8 0
Będę szukał, ale czy w razie czego może być jakaś inna?
Na allegro widziałem diody z przewodami, właśnie do modeli. Natomiast nie sądzę, że przylutowanie diody smd jest aż tak trudne. Oczywiście wskazane jest pewne doświadczenie i dobra lutownica najlepiej z regulacją temp. I odpowiednio małym grotem. Przydaje się też tzw. "trzecia ręka".

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
43 2 0
@Pd5 Tak, rezystor umieszczasz na jednym "drucie". Nie ma to specjalnie znaczenia, z której strony go umieścisz.

Co do lutowania diody 0603 w powietrzu to nie powiedziałbym, że należy to do prostych. Obudowa 0603 to 1.8 x 0.6mm. Dla kogoś kto lutownicę trzyma w ręce raz na jakiś czas, zazwyczaj nie ma topnika (bo i po co, wystarczy sama cyna), do tego sama lutownica to przeważnie LUTOLA lub podobne, o wspomagaczach takich jak chwytaki czy odpowiednie małe pęsety nie wspomnę - taka robótka może stanowić wyzwanie. Najlepiej mieć pod ręką lutownicę z czystym i dobrym grotem, ja przeważnie takie elementy lutuję "minifalą", a samo urządzenie niech ma regulację temperatury, bo o przypalenie półprzewodników też nie trudno. Temperatura lutowania nie powinna przekroczyć 350 stopni.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
11.898 489 30
ja przeważnie takie elementy lutuję "minifalą"
A co to jest ta "minifala"? Ja nie umiem lutować aż tak drobnych elementów, ale najmniejsze, jakie umiem (np. cienkie druciki do pól lutowniczych na małych płytkach) lutuję miniaturową lutownicą na trzy baterie AA. Oczywiście nie ma żadnej regulacji temperatury, ale moc tego jest tak mała, że wystarcza do takich drobiazgów, a ryzyko przegrzania jest raczej niewielkie.

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
43 2 0
A co to jest ta "minifala"? Ja nie umiem lutować aż tak drobnych elementów, ale najmniejsze, jakie umiem (np. cienkie druciki do pól lutowniczych na małych płytkach) lutuję miniaturową lutownicą na trzy baterie AA. Oczywiście nie ma żadnej regulacji temperatury, ale moc tego jest tak mała, że wystarcza do takich drobiazgów, a ryzyko przegrzania jest raczej niewielkie.
A jest to taki ciekawy grot z wyżłobieniem w spłaszczonej końcówce. Nabiera on trochę cyny właśnie do tej końcówki co bardzo ułatwia lutowanie wszelkich scalaków w wersji TQFP. Po wstępnym ułożeniu układu i przylutowaniu jednej nóżki, wystarczy "prześliznąć" się po pozostałych nogach żeby je wszystkie przylutować. Oczywiście topnik pomoże w prawidłowym rozpłynięciu się cyny po nóżkach i padach scalaka. Ja go wykorzystuję również przy lutowaniu diod SMD, bo lekko posmarowany topnikiem pad diody po zetknięciu z grotem powoduje praktycznie natychmiastowe przepłynięcie rozgrzanej cyny na swoje miejsce i cementuje połączenie. Nie muszę się gimnastykować z trzymaniem diody, podawaniem cyny itd.

600px_00036504_1.jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.016 24 8
Cenne informacje, bo lutowanie wydaje się niby proste, ale … dla tych, którzy to potrafią. Może ktoś kiedyś nagra i zaprezentuje tu na forum prosty filmik dla amatorów jak to wszystko najlepiej zrobić krok po kroku, żeby w efekcie wagon posiadał światła końca składu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.248 26 1
Rozumiem, że do tego na jednym kabelku rezystor 1KOhm SMD 1/8W
Nie musi być SMD. Może być zwykły rezystorek 1kOhm. Jest duży w porównaniu z SMD, ale i tak jest malutki.
Może być lutowany do płytki, ale też na przedłużeniu kabelka, czy przy diodzie.
Zobacz gdzie najlepiej pasuje i nie będzie go widać.
Z lutowaniem to nie rób wielkich oczu ze strachu.:)
Pola lutownicze lekko przeszlifuj, końcówki kabelków też.
Jak masz kalafonię, czy pastę lutowniczą, to nałóż na te elementy.
Pobiel je wszystkie (nałóż cynę na nie). Po pobieleniu dopiero przykładaj elementy do siebie i lutuj.
Do tak przygotowanych elementów starczy tylko "cyknąć" gorącym grotem lutownicy i gotowe.
Nie ma się co bać...:p

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 4