• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pociągi towarowo - osobowe potocznie "Towos"

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.925 111 11
brankardy planowo jeździły na pociągach zbiorowych, czyli takich, które na kolejnych mijanych stacjach, ładowniach czy bocznicach podstawiały i zabierały wagony. W wagonie brankardzie w takim pociągu jechała drużyna manewrowa która robiła manewry i kierownik pociągu towarowego, który zajmował się niezbędna dokumentacją,
Lubię zimne kotlety. A więc chciałbym się zapytać czy wagony Ft aka "brankard" były podczepiane na początku czy końcu składu?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.603 5 0
Lubię zimne kotlety. A więc chciałbym się zapytać czy wagony Ft aka "brankard" były podczepiane na początku czy końcu składu?
Na mój stan wiedzy brankardy były zazwyczaj ustawiane na początku składu, zaraz za lokomotywą. Oczywiście po wykonanej pracy manewrowej mogło się zdarzyć, że trafił na koniec składu lub gdzieś w jego środek.
Z doświadczenia zebranego podczas obsługi makietowych stacji wiem, że czasami nie ma możliwości, aby brankard ustawić zaraz za lokomotywą po wykonanych manewrach. Czasami trafia on na koniec składu.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.925 111 11
Na mój stan wiedzy brankardy były zazwyczaj ustawiane na początku składu, zaraz za lokomotywą. Oczywiście po wykonanej pracy manewrowej mogło się zdarzyć, że trafił na koniec składu lub gdzieś w jego środek.
Z doświadczenia zebranego podczas obsługi makietowych stacji wiem, że czasami nie ma możliwości, aby brankard ustawić zaraz za lokomotywą po wykonanych manewrach. Czasami trafia on na koniec składu.
Dziękuję Tomku. Miałem nadzieję na taką odpowiedź. Mam wagon bez jednego gniazda sprzęgu co by z tego powodu był doczepiany na końcu. Na szczęście Ft ma sprzęgi z obu stron więc pójdzie jak Bóg przykazał tuż za lokomotywę :)

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.227 2 1
Poniżej kilka ujęć towosów na linii Chełm - Włodawa z 1978 roku. Kadry pochodzą z odrzutów materiału filmowego nagrywanego do filmu "Shoah" w reżyserii Claude'a Lanzmanna. Miejsce nagrania to stacja Sobibór gdzie w latach 1942–1943 funkcjonował niemiecki obóz zagłady, co było tematem nagrywanego tam filmu. Przy okazji nieźle udokumentowano funkcjonowanie ówczesnej kolei.

SP42-084 z pięcioma ryflakami oraz częścią towarową złożoną z pustych węglarek, wapniarek, wagonu chłodni i węglarek załadowanych drewnem.

Sobibór SP42-084.jpg

Sobibór SP42-084 2.jpg

Sobibór SP42-084 3.jpg
Sobibór SP42-084 4.jpg
Sobibór SP42-084 5.jpg

Na innym ujęciu widać Ty2-660 z podobnym zestawem.

Sobibór 10.jpg
Ty2-660 Sobibór.jpg

Ty2-660 Sobibór 3.jpg
Ty2-660 Sobibór 4.jpg

Ostatnio edytowane: