• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

połączenie z pulpitem

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam.
Moje pytanie, to bardziej prośba o przesłanie zdjęć, czy jakichś schematów – ale bardziej praktycznych niż teoretycznych - dotyczących połączenia zasilania napędów podmakietowych (conrady) i oświetlenia budynków na torcie z pulpitem. Mój tort składa się z trzech części i w sumie ma wielkość 250 na 125cm. Zasilanie torów (ruch pociągów) tylko dcc, natomiast oświetlenie i napędy normalnie z fz1. Wiem, że wiele osób robi taką hybrydę. Pomyślałem sobie, że połączenie torów pomiędzy modułami torta wykonam jako zwykłe bananki, albo inne dżeki. Natomiast instalacja analogowa akcesoriów każdej z trzech części byłaby podłączona do pulpitu za pomocą gniazd 21-pinowych (czyli w sumie trzy przewody z pulpitu do trzech elementów torta). Jeżeli chodzi o conrady, to myślałem o takim rozwiązaniu: jednym przewodem połączyć na makiecie wszystkie czerwone przewodziki od conradów i ten jeden przewód włączyć do jednego pinu gniazda w module torta. Od brązowych przewodów conradów (tych z diodami) leciałyby kabelki wzdłuż makiety do gniazda, a z gniazda wtyczką dalej do pulpitu, gdzie byłyby przełączniki. Według mnie to chyba jedyne rozwiązanie – w sumie najprostsze, ale bardzo kabelko- i miejscochłonne... I teraz pytanie: czy jest prostsze rozwiązanie tego podłączenia, czy trzeba koniecznie kupić 100 metrów kabla i robić doktorat z lutowania? Oczywiście nie mówię tutaj o dekoderze akcesoriów i sterowaniu cyfrowym urządzeniami. Może macie też jakieś zdjęcia – byłyby bardzo pomocne – miałbym się na czym wzorować. Jeżeli tak – to będę wdzięczny. Zdjęcia można przesłać na maila: przemyslawczyk(małpka)poczta.onet.pl. Z góry dzieki! Przemek

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
arch_przemo napisał(a):
I teraz pytanie: czy jest prostsze rozwiązanie tego podłączenia, czy trzeba koniecznie kupić 100 metrów kabla i robić doktorat z lutowania? Oczywiście nie mówię tutaj o dekoderze akcesoriów i sterowaniu cyfrowym urządzeniami.
Jeżeli nie sterowanie w pełni cyfrowe (dekodery akcesoriów) to pozostaje tylko doktorat z lutowania. Z tą jednak różnicą że 100m kabla może nie wystarczyć :).

Na zdjęciach masz mój, jeszcze nie dokończony pulpit. Co prawda do makiety modułowej, ale ide ta sama - jazda w DCC, urządzenia z FZ1.

Połączenia między pulpitem a makietą na D-SUB 25.

Pozdrawiam.
Tomek.

Załączniki

OP
OP
arch_przemo

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Tomasz Wojczyk napisał(a):
Na zdjęciach masz mój, jeszcze nie dokończony pulpit
O dzięki wielkie! Tomku, a na jakich kabelkach robisz instalację? Jaka jest ich średnica? I czy lutujesz transformatorówką, czy lepiej zwykłą kolbą?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
w moim wypadku również zastosowałem połączenia "szczotkowe" pomiędzy pulpitem a makietą co więcej wykorzystałem magistralę do połączenia tych szczot. Lutowanie wszystkich przewodzików wpierw do płytki uniwersalnej, potem jedną taśmą do szczoty w makiecie. Lutowałem transformatorową a gdzie było trudno to malutką gazówką :D

na moim temacie jest kilka fotek tych łączeń
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=1934

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Lutuje zwykłą lutownicą transformatorową, ale sam sobie do niej robię groty z drutu miedzianego (1,5mm).

A kabelki zwykłe telefoniczne. Powinno wystarczyć. Tam gdzie mam podejrzenia, że nie starczy, dubluję na 2 pinach w złączu.

Pozdrawiam.
Tomek.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
ostatnio wywalałem wszystkie druty telefoniczne, bo zaczęły pękać :devil: , więc na przyszłość radzę stosować znane wszystkim kable z taśm(te przynajmniej nie popękają)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 18
Elektryka 8
Elektryka 50