• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pm2 w MD Toruń

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
557 6 1
Witam
Czy ktoś dysponuje (i podzieli się oczywiście) wiedzą dotyczącą tych parowozów? Interesują mnie numery maszyn stacjonujących w parowozowni Toruń Gł/Toruń Kluczyki na początku lat 60. (o ile nie zostały wtedy już zgrupowane w Bydgoszczy). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
A ja mam troszkę bardziej ogólne pytanie odnośnie tej lokomotywy. Czy znane są oryginalne (niemieckie) numery wszystkich 34 egzemplarzy tej lokomotywy które trafiły na stan PKP po II wojnie ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Takie wykazy są w publikacjach niemieckich na temat serii 03, ale różne źródła podają nieco różniące się dane. Taka lista była też w ŚK i w KMiD, które w tym samym czasie ponad 10 lat temu opublikowały artykuły na temat Pm2. Nie mam tego spisanego tak, by tu wkleić. A Pm2 było 35, a niektórzy twierdzą, że nawet 36, bo jeden numer był wykorzystany podwójnie.

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
623 1 0
Za opracowaniem p. Romana Witkowskiego opublikowanym w wymienionym wcześniej ŚK 1/2001, w Toruniu stacjonowały (w dniu 1.01.1966 r) Pm2-1, 7, 8, 11, 12, 14, 17, 22, 24, 27, 32, 33.