• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Plastikowe koła wagonów a brudne tory.

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Zakupiłem bardzo tanio wagony Lima Trans EuroExpres. Koła i osie niestety są wykonane z plastiku. Wydaje mi się że są przyczyną brudu na torach. Po kilku przejazdach lokomotywy zaczynają szarpać i muszę czyścić tory. Czy możliwe jest, że plastik ściera się i pozostawia dużo nalotu? Torowisko Piko A-gleis.i

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.756 15 0
Nie wydaje mi się, żeby to plastikowe kola były przyczyną.
Jeśli to kwestia tylko kilku przejazdów, to przejedź modelem z tymi plastikowymi kołami na sucho (bez lokomotywy) po fragmencie ~2 metrów i sprawdź później jak lokomotywa zachowuje się na tym odcinku.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
362 98 10
Powierzchnie toczne kół wagonów (w tym tych plastykowych)należy czyścić podobnie jak kół lokomotyw.
Na naszej makiecie największym problemem brudzenia się torów i kół nie były jednak plastykowe koła wagonów a gumowe gumki na kołach lokomotyw.Po zamianie na silikonowe-problem znacznie zmalał.B.dobrym rozwiązaniem na brudne koła i tory jest montaż pojemnego (np.1000nFarada)kondensatora do każdej lokomotywy.:)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Czy mogę wiedzieć gdzie kupić obręcze silikonowe?
Wagony rzeczywiście tworzà problem. Postąpiłem wedłóg rady i wszystko wskazuje na ścierający się plastik.

Ostatnio edytowane:

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
Kupowałem rok temu u p.Adama Woźniaka w:http://datalandhobby.pl/index.html
Lecz myślę że i inne sklepy modelarskie takie gumki posiadają?
Posiadam ok.10 szt.wagonów z plastykowymi kołami i nie stwierdziłem aby brudziły tory ponad miarę.
Jednak jeżeli tak uważasz to je po prostu umyj np.białym denaturatem.

OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Jednak czyszczenie kół nie pomaga. Lokomotywy śmigają same i z wagonami Piko długo i bezproblemowo. Po dołączeniu trzech sztuk wagonów LIMA po czterech okrążeniach pojawiły się pierwsze problemy a po dziesięciu lokomotywa już przestała być posłuszna. Może to dziwne ale wydaje mi się, że koła ścierają się na łukach i potem to wszystko zbierają loki. Trzeba by zamontować nowe koła a to wydatek po czterdzieści złotych do wagonu.

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
W takim razie poszukaj na tut.forum lub Allegro kół metalowych min.jednostronnie izolowanych.Mogą być używane (zawsze troszkę tańsze),zainwestuj także w UPS-y.To koszt na jedną lokomotywę ok.10 PLN.
Ja bym jeszcze raz to wszystko (koła wagonów,loków i tory) dokładnie przeczyścił (umył).Mnie to pomogło.
Być może brudne koła wagonów brudzą tory,te zaś brudzą koła lokomotyw?
Co prawda nie posiadam wagonów "Lima"z plastykowymi kołami
Posiadam natomiast wagony towarowe które takie koła posiadają i nie mam z nimi zbytnich (podobnych do Twoich)problemów,więc nie widzi mi się,aby same koła plastykowe brudziły aż tak mocno tory by były problemy z odbiorem prądu przez lokomotywy z szyn.
Sam już nie pamiętam kiedy ostatnio czyściłem koła wagonów ,loków i tory?A wszystko jeździ normalnie.:confused::)

OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Sam już nie pamiętam kiedy ostatnio czyściłem koła wagonów ,loków i tory?A wszystko jeździ normalnie.:confused::)
Naprawdę zrobiłem czyszczenie kół bardzo dokładnie. I niestety po kilku okrążeniach wszystko zapaprane. W kondensatory zainwestuję muszę tylko rozeznać się jak je podłączać. Może ktoś narysuje schemat?

OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Wymieniłem koła na metalowe. Udało się zakupić na Allegro po 6zł za oś. Wagony śmigają a problem zniknął jak ręką odjął. Jednak problemem był plastik z jakiego są wykonane koła. Może to dziwne ale tak niestety jest.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.614 14 6
Kolega Dark napisał że zakupił bardzo tanie wagony firmy Lima. Nie wiem ile u kolegi Dark znaczy tanio, powiedzmy że 1 wagon który zakupił kosztował go 10 zł. Wymienił 2 osie za 12 zł, na 2-osiowy wagon wydał 22zł. To chyba nie jest wygórowana cena przy cenach nowych wagonów.

OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Kolega Dark napisał że zakupił bardzo tanie wagony firmy Lima. Nie wiem ile u kolegi Dark znaczy tanio, powiedzmy że 1 wagon który zakupił kosztował go 10 zł. Wymienił 2 osie za 12 zł, na 2-osiowy wagon wydał 22zł. To chyba nie jest wygórowana cena przy cenach nowych wagonów.
Kupiłem trzy sztuki za 56zł. Wagony są czteroosiowe więc na wagon dodałem po 24zł. Bilans dość kiepski. Doświadczenie zawsze jest bezcenne ale przecież nie zawsze jeden typ wagonów świadczy o całości produkcji Lima.