• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Plany makiety skala n

Kadet22

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam wszystkich serdecznie Prosiłbym o pomoc Chciałbym rozpocząć budowę pierwszej w swojej pracy modelarskiej makiety kolejowej skala n wielkość makiety 100 na 230 cm do tej pory zajmowałem się typowo makietami i dioramami plastycznymi więc jeżeli chodzi o to nie będę miał z tym problemu Natomiast Chciałbym dodać trochę ruchu myślę o trzech składach Chciałbym prosić o pomoc w planie samego torowiska myślał o sterowaniu cyfrowym Jeżeli byłby ktoś chętny do pomocy zapraszam do kontaktu chętnie udzielę pozostałych informacji z góry

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.889 37 1
Cześć.
To tak nie działa.:)
Przedstaw swą wizję, jak Ty wyobrażasz sobie plan torów na podanej powierzchni. Jaka epoka, jaka koncepcja, czego oczekujesz...
Następnie odniesiemy się do tego co zaproponowałeś, wprowadzając jakieś korekty.
Użyj darmowego programu SCARM TU LINK.
Po lewej w oknie programu u góry wybierasz z biblioteki rodzaj torów w skali, których chcesz użyć do budowy.
Zrzut ekranu 2025-04-15 165402.jpg
No i rysujesz sobie...
Później wrzucasz tu plan, popatrzymy i działamy.:)

OP
OP
K

Kadet22

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć.
To tak nie działa.:)
Przedstaw swą wizję, jak Ty wyobrażasz sobie plan torów na podanej powierzchni. Jaka epoka, jaka koncepcja, czego oczekujesz...
Następnie odniesiemy się do tego co zaproponowałeś, wprowadzając jakieś korekty.
Użyj darmowego programu SCARM TU LINK.
Po lewej w oknie programu u góry wybierasz z biblioteki rodzaj torów w skali, których chcesz użyć do budowy.
Zobacz załącznik 1117264
No i rysujesz sobie...
Później wrzucasz tu plan, popatrzymy i działamy.:)
Dziękuję bardzo za szybką i konstruktywną odpowiedz
spróbuję w scarm wyrysować wstępny plan torów i wrócę z nim i opisem koncepcji na pewno będę chciał korzystać z torów fleischmann ponieważ mam do nich ułatwiony dostęp Co do epoki myślę o III-IV choć ponieważ będzie to makieta górska z 1 małą stacją kolejową i jedną większą kusi mnie wprowadzenie choć jednego składu z parowozem ( pozostałe to diesle ) Tak Jak wspomniałem ponieważ to pierwsza makieta kolejowa nacisk położę na początek na ukształtowaniu terenu i wykonaniu otoczenia.
Pozdrawiam

OP
OP
K

Kadet22

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuję bardzo za szybką i konstruktywną odpowiedz
spróbuję w scarm wyrysować wstępny plan torów i wrócę z nim i opisem koncepcji na pewno będę chciał korzystać z torów fleischmann ponieważ mam do nich ułatwiony dostęp Co do epoki myślę o III-IV choć ponieważ będzie to makieta górska z 1 małą stacją kolejową i jedną większą kusi mnie wprowadzenie choć jednego składu z parowozem ( pozostałe to diesle ) Tak Jak wspomniałem ponieważ to pierwsza makieta kolejowa nacisk położę na początek na ukształtowaniu terenu i wykonaniu otoczenia.
Pozdrawiam

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.995 79 12
...wtrące swoje przysłowiowe 3 grosze...
Przy wymiarach jakie podałeś, będzie to spory klocek, gdzie w sytuacji koniecznosci transportu ( lifting pomieszczenia / remont / przeprowadzka*) będziesz miał problem oraz będzie istniało ryzyko destrukcji makiety w którą wpakujesz sporo pracy. Planując profil terenu i układu torowego radziłbym wziąć to pod uwagę ( i zrobić makietę w formie połączonych segmentów o poręcznych rozmiarach)...

Powodzenia i pozdrawiam,...

*) niepotrzebne skreślić

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 2
Planuję i buduję makietę 31