• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Plany cystern i wagonów osobowych

Reakcje
69 2 0
Witam,

Poszukuję rysunków zestawieniowych cystern kolejowych i wagonów osobowych wszelakiej maści, zarówno 2 jak i 4 osiowych.
Takich jakie były/są prezentowanie w katalogu wagonów Deutsche Reichsbahn z 45 roku.
A przykład takiego planu prezentuję poniżej (obrazek z forum http://odkrywca.pl)

Byłbym bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie na miejsce gdzie można takie plany znaleźć.
Internet - przynajmniej ten do którego mam dostęp - przeszukałem.
Ale przypuszczam, że nie zadałem odpowiedniego pytania, bo nic nie znalazłem.

Za pomoc dziękuję.

Reakcje
38 1 0
Zestawieniowe budowy niemieckiej możesz kupić, jest strona do której nie mam teraz linku, książka o austryjackich ma się ukazać, jeżeli zachowa poziom tych z wagonami osobowymi to będzie to kolejna pozycja obowiązkowa. Sporo planów jest w archiwalnych numerach Świata Kolei oraz podobnych. Masz „plany zonk.PL”, wydanie okolicznościowe „katalogu świdnickiego”. Sporo osób rysuje z „natury”. Doświadczenie pokazuje że jak zapytasz o konkretny wagon plany ktoś Ci udostępni lub zaproponuje kupno.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
384 3 0
Zalecam skorzystanie z publikacji książkowych serii Guterwagen Band X.X (x oznacza numer itd.), tam jest sporo tego typu materiałów. Ciężko znaleźć rysunki techniczne bezkosztowo.