• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plan torowiska 2,5X1,5

OP
OP
K

Kagema

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Fisz napisał(a):
Yh, coś mi się zdaje że się nie zmieścisz ze swoim planem na takiej powierzchni.. :p
Na planie są trochę zaniżone wymiary :D Ale wszystko złożyłem i brakuje mi kilka torów. Ale wszytko ładnie się schodziło największy problem będę miał z dopasowanie łuków.

Reakcje
0 0 0
Na tym torze co przechodzi przez środek makiety zwarcie będzie... I nie bardzo rozumiem po co ta krzyżówka po prawej stronie, przez nią nie będziesz mógł puścić bezkolizyjnie 2 pociągów.

Reakcje
0 0 0
Wywalić. A z tym zwarciem to najprościej było by wywalić ten łącznik który w tunelu idzie. Chyba ze w dcc bedziesz miał makiete, to mozna jakoś z modułem pętli spróbować. W ogóle ciekawe czy coś się z tego urodzi...

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
ziomek 456 napisał(a):
Wywalić. A z tym zwarciem to najprościej było by wywalić ten łącznik który w tunelu idzie. Chyba ze w dcc bedziesz miał makiete, to mozna jakoś z modułem pętli spróbować. W ogóle ciekawe czy coś się z tego urodzi...
W H0 będzie lunapark. Na moje oko: więcej deski lub mniejsza skala. Poza tym koncepcja na torta fajna, warta przerysowania w jakimś programie do planowania.

Michał

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Zanim cokowiek zaczniesz rysować (twój plan jest po prostu... trchę przerośnięty) zaplanuj, co chcesz mieć na makiecie. Stacja, zakład przemysłowy, lokomotywownia, bocznice? Nastepnie staraj się wszystko połączyć w jedną całoś i nastepnie rozbudowywuj.

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
UNIVERS napisał(a):
Bez obrazy, ale cały ten projekt jest do dupy.
Do autora: Jak ma być już tort, to lepiej pooglądaj i coś wybierz stąd (co prawda TT, ale to nie ma znaczenia - przynajmniej sprawdzone elektrycznie):
....
Mnie nie obraziłeś. Co najwyżej mogłeś zniechęcić kogoś kto chce się pobawić kolejką.

Jakbyś trochę pogrzebał w sieci (google w trybie wyszukiwania obrazków, hasło "track" lub "trackplan"), to szybko przekonałbyś się, że takie układy "do dupy" są całkiem popularne za oceanem. Poza tym po odwzorowaniu koncepcji w Wintracku\XtrkCAD\Anyrail, autor sam doszedł by do wniosku, że cały projekt zajmie więcej miejsca, i miejsce na inne elementy (zabudowa) samo się znajdzie (po dodaniu deski lub redukcji skali). Ale to jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Michał

Reakcje
0 0 0
MiGo napisał(a):
Mnie nie obraziłeś.
A co ty masz do tego? Pisałem do autora tematu, kol. Kagema - i nie w zamiarze obrażania nikogo.
MiGo napisał(a):
Co najwyżej mogłeś zniechęcić kogoś kto chce się pobawić kolejką.
Bez przesady.
MiGo napisał(a):
Jakbyś trochę pogrzebał w sieci ...
Sam se pogrzeb.
...Po co początkującemu układ idący na zwarcie, a co za tym idzie wymagający zastosowania odpowiednich układów przełączania polaryzacji po wjeździe pociągu na pętlę...

Żródło: http://www.hmrg.co.uk/techtops/diodeloop.jpg

Można łatwiej, prościej. Temu służył mój post. Oczywiście autor zrobi po swojemu, jak przetrawi wszystkie za i przeciw tutaj naświetlone.
Chłopcy, nie bądźcie delikatni jak galaretka. Tu się rozmawia po męsku :D

Załączniki

OP
OP
K

Kagema

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hmmmm... Zobaczymy jak tory dojdą :D A wymiary i tak podałem umowne :) Ponieważ rodzice kazali mi się w nich zmieścić :) Ale myślę, że mogę mieś większą spokojnie powierzchnie ponieważ makieta będzie podczepiona pod sufit :D Czyli mogę ,,wynegocjować" jeszcze z kilka metrów :D

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kagema napisał(a):
Hmmmm... Zobaczymy jak tory dojdą :D A wymiary i tak podałem umowne :) Ponieważ rodzice kazali mi się w nich zmieścić :) Ale myślę, że mogę mieś większą spokojnie powierzchnie ponieważ makieta będzie podczepiona pod sufit :D Czyli mogę ,,wynegocjować" jeszcze z kilka metrów :D
:shock: No to leżysz chłopie... :| Pogadałem (pogadaliśmy) sobie na próżno.
Wiesz ile taka (duża) makieta waży po wykończeniu? A z resztą może się nie znam...

Michał

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.030 85 11
Bloczki i lina pewnie wytrzymaja,zwłaszcza jak bedą odpowiednio dobrane i zakotwione ,pytanie tylko czy strop wytrzyma :? .No i czy będziesz miał tyle pary w łapach (a może w prądzie) żeby takie ustrojstwo dźwignąć,weź pod uwage że masa dużej makiety może dojść nawet do kilkuset kilogramów ;) .Nie chcę krakać ale jak takie coś się upierniczy i razem z ewentualnym gruzem zleci komuś na głowę to wolę nie wyobrażać sobie co będzie :shock: .Proponuję żebyś przed rozpoczęciem robót zasięgnął porady jakiegoś budowlańca najlepiej inzyniera.

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kagema napisał(a):
Daj spokój nie mów, że metalowa lina albo łańcuch na bloczkach nie wytrzyma...
Jak musisz to jakoś schować, to lepiej:
a), podziel na kawałki
b). pomyśl jak je zbudować by trzymać w pozycji pionowej,
c). kombinuj z profilami CD oraz styropianem (lżejsze niż sklejka czy OSB)

Osobiście źle bym się czuł wiedząc że 50-100 kg dynda mi nad głową... Niech się urwie jedna lina z 4 w czasie podnoszenia to już masz nokaut gwarantowany. Poza tym łańcuch w pokoju? wytrzymałe są te "do wiązania krów" (ale ohydne), ale pomyśl nad bloczkiem przez który przejdzie (rozmiar koła do grubości łańcucha). Linka stalowa: nawet stalowa do naciągania płotów potrafi strzelić, a poza tym policz ile razy musisz ją przewinąć przez bloczek byś uciągnął cały majdan (to o czym pisze kolega "stare tory"), chyba że ważysz 80-100kg...
Kołki rozporowe mają ograniczoną nośność, zwłaszcza w pionie - na 10-tce w "wielkiej płycie" czy pustaku stropowym to bym się sam osobiście nie powiesił... (bo wypadnie).

Kombinuj dalej z dzieleniem na kawałki, albo redukuj skalę (TT, N), póki nie obrośniesz w klamoty, które trudno będzie upłynnić gdy okaże się że H0 nie zmieściło się w pokoju (i trzeba przebijać się do łazienki by łuk się zamknął). Twój projekt to w H0 powierzchnia ok 5x2m by te podjazdy jakoś wyglądały (most w H0 ma 11 cm wysokości, najazd 3-3.5 promila, długość toru: 3-3,5mb)...

...a nie mówiłem: projekt ciekawy wart przerysowania w programie do projektowania...

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
K

Kagema

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A gdybym zrobił dwie części 2,5X1 m. :) Wymyśliłem jak nie usuwać toru który roi zwarcie tak by zwarcia nie robił :) Ale kurcze nie mogę znaleźć żadnego dobrego programu do rysowania torów. :oops: Jedyny program jaki znalazłem to był na poziomie painta... A reszta programów była płatna... Gdybym mógł prosić chociaż nazwę programu :oops:

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kagema napisał(a):
A gdybym zrobił dwie części 2,5X1 m. :) Wymyśliłem jak nie usuwać toru który roi zwarcie tak by zwarcia nie robił :) Ale kurcze nie mogę znaleźć żadnego dobrego programu do rysowania torów. :oops: Jedyny program jaki znalazłem to był na poziomie painta... A reszta programów była płatna... Gdybym mógł prosić chociaż nazwę programu :oops:
Na http://www.piko.de/produkt_db/check.php ... =11&sss=10 masz darmowy i legalny WinTrack. W google wrzuć XtrkCAD (free) lub AnyRail (wersja darmowa ma limit do 50 elementów). Jest jeszcze TrainCAD (nazwę podaję z pamięci), ale google przyjacielem człowieka.

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
K

Kagema

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak tylko będę miał chwilę to postaram się przerysować ten plan. Ale tak się zastanawiałem czy nie lepiej by było zrobić sobie mały modulik np. odwzorować moją pobliską stacje Poznań-Strzeszyn zanim zabiorę się za coś większego ponieważ wcześniej robiłem same dioramy i to do WH40K czyli zupełnie inny klimat i chce mieć pewność, że jak zabiorę się za makietę to nie popsuje czegoś na starcie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 2
Planuję 10
Planuję 10
Planuję 8