• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Plan makiety

Góral-wwa

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Planuje budowę makiet , mam taki o to projekt na torach piko a gleis, dlaczego taki ? Myślałem o zwykłej jednej płycie ale nie było by to dobrze wykorzystane względem posiadanego miejsca na to. Ten projekt jest dopasowany do pokoju a ściślej mówiąc do ścian, wymiary to 3,6 na 2 metry i jest to wymiar torowiska. Stacja ma taki układ zwrotnic ponieważ zależy mi na długości peronów aby mógł zatrzymać się
0299c5de-5221-4f48-9f4c-99f20dbf9ef8.jpg
skład 5x wagon osobowy plus lok. Zastanawiam się nad ewentualną drugą stacją, bocznicą itp po przeciwnej stronie już zaplanowanej. Przy ścianach będzie trochę więcej miejsca niż tu widać , ścięcie wynika z wejścia do pokoju. Obrys płyt był robiony dla planów jak to ma wygladać mi głównie chodzi o sam układ torów drugi skan dla zobrazowania użytych torów , jak wy to widzicie mając większe doświadczenie ?

Załączniki

Waldens

Nowy użytkownik
PGMK
Reakcje
27 0 0
Ja się zastanawiam nad koncepcją torcika z makieta modułową.
Czy większe koszty? Niekoniecznie, chociaż może i tak, bo torcik można na desce położyć, a jeśli moduły to trzeba każdy oddzielnie, wzmacniać, transportować itp., co faktycznie zwiększa koszty.
Pytanie jak kto lubi się bawić?
Ja z torcików i podłogi wyrosłem, wolałbym w domu zrobić taki torcik modułowy i część tego w postaci modułów brać na imprezy i bawić się z innymi, a po powrocie z powrotem torcik i było by jedno i drugie. Ale to taka moja koncepcja.
Pozdrawiam

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.039 40 1
No, ale kolega @Góral-wwa sam rozrysował plan w formie "segmentowo-modułowej". Co prawda bez podziału, ale z pustym środkiem.
Wielkość makiety sugeruje, że można wejść do środka i tam sterować całością.
A same tylko segmenty stacyjne wykonać znormalizowane i połączyć w moduł stacyjny. Z nim będzie można pojechać na imprezkę.:cool:(y)
To by było bardzo rozsądne rozwiązanie.
Drożej, czy taniej? Moim zdaniem finalnie taniej może wyjść, bo odpada cała zabudowa i zagospodarowanie dużej powierzchni "środka".
0299c5de-5221-4f48-9f4c-99f20dbf9ef8.jpg

Ja pokusiłem się o dodanie proponowanego podziału na segmenty.
Choć jeśli chodzi o wszystko oprócz segmentów stacyjnych, to jak zostają w domu na stałe, to można tam dowolnie podzielić, jak pasuje.
Nie wiem jak zabudowa stacji jest planowana, więc tam można ten podział zmienić i dopasować do planowanej zabudowy.
Plan wg mnie dość fajny. Można coś tam korygować, ewentualnie na dole dodać przystanek z małą zakładową bocznicą, albo samą bocznicę.
Wtedy pociągi osobowe, czy towarowe będą miały jakiś cel do jazdy.

Ostatnio edytowane:

Waldens

Nowy użytkownik
PGMK
Reakcje
27 0 0
Dzięki , jakoś w miarę to wygląda sensownie, chyba w złym podpunkcie dodałem post ;) Do domu a dokładnie do pokoju ;) Myślałem o modułowej ale to większe koszta a nie będzie potrzeby jej ruszania.
Ja oczywiście podziwiam każdy pomysł jeśli się komuś coś chce zrobić.
Cieszy mnie że nie tylko ja mam takie zwariowane pomyły. Myślałem jak kolega @melonowy !
Oczywiście mój pomysł żeby kawałek makiety był w systemie modułowym jest niejako zaproszeniem do wspólnej zabawy. Taki pomysł
O ile cię to interesuje.

Dla przykładu, organizujemy wspólną zabawę w Sokołowie Podlaskim.
https://forum.modelarstwo.info/thre...ych-w-sokołowie-podlaskim-18-19-x-2025.64189/
Zapraszam do odwiedzin, jestem współorganizatorem więc będę tam na pewno. Wtedy byśmy mogli spotkać się w realu i porozmawiać

Pozdrawiam, Waldek

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
957 8 0
Planuje budowę makiet , mam taki o to projekt na torach piko a gleis, dlaczego taki ? Myślałem o zwykłej jednej płycie ale nie było by to dobrze wykorzystane względem posiadanego miejsca na to. Ten projekt jest dopasowany do pokoju a ściślej mówiąc do ścian, wymiary to 3,6 na 2 metry i jest to wymiar torowiska. Stacja ma taki układ zwrotnic ponieważ zależy mi na długości peronów aby mógł zatrzymać się Zobacz załącznik 1115157 skład 5x wagon osobowy plus lok. Zastanawiam się nad ewentualną drugą stacją, bocznicą itp po przeciwnej stronie już zaplanowanej. Przy ścianach będzie trochę więcej miejsca niż tu widać , ścięcie wynika z wejścia do pokoju. Obrys płyt był robiony dla planów jak to ma wygladać mi głównie chodzi o sam układ torów drugi skan dla zobrazowania użytych torów , jak wy to widzicie mając większe doświadczenie ?
Plan fajny, realistyczny, w sumie bardzo podobny do mojego projektu. Tylko za bardzo poszedłem w megalomanię i przesadziłem z rozjazdami (ale tylko dlatego, że człowiek chciał wykorzystać materiał zakupiony na wcześniejszy projekt.
Teraz po czasie też poniekąd żałuję że nie żal mi było wydać kasę na moduły.
Twoja kasa i Twój wybór.
Pozdrawiam Mariusz

OP
OP
Góral-wwa

Góral-wwa

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Plan fajny, realistyczny, w sumie bardzo podobny do mojego projektu. Tylko za bardzo poszedłem w megalomanię i przesadziłem z rozjazdami (ale tylko dlatego, że człowiek chciał wykorzystać materiał zakupiony na wcześniejszy projekt.
Teraz po czasie też poniekąd żałuję że nie żal mi było wydać kasę na moduły.
Twoja kasa i Twój wybór.
Pozdrawiam Mariusz
Dzięki za zainteresowanie tematem, doszedłem do wniosku że będzie modułowa. Trochę to potrwa ale będzie, kwestia wygody wzięła górę.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.086 81 12
Dzięki za info..., z Mińska daleko nie jest, tylko jako niezmotoryzowany mam pytanie do zorientowanych...
Jak wyglada kwestia skomunikowania na linii Sokołów - Siedlce ( bardziej pytam o transport kołowy, bo kolej... no cóż, Poczekaj Kiedyś Przyjedzie)...

Pozdr,...

ps. co do rozważań tort czy moduły...
MODUŁY!!! Przy jakich kolwiek "remontach" łatwiej jest z transportem i uniknięciem potencjalnych defektów...
Romontujesz, przeniesiesz, złożysz...
Zrób to samo z płytą np o wymiarach 2,5*2*0,6 m...:ROFL::ROFL::ROFL:

Ostatnio edytowane:

Waldens

Nowy użytkownik
PGMK
Reakcje
27 0 0
Dzięki za info..., z Mińska daleko nie jest, tylko jako niezmotoryzowany mam pytanie do zorientowanych...
Jak wyglada kwestia skomunikowania na linii Sokołów - Siedlce ( bardziej pytam o transport kołowy, bo kolej... no cóż, Poczekaj Kiedyś Przyjedzie)...

Pozdr,...

ps. co do rozważań tort czy moduły...
MODUŁY!!! Przy jakich kolwiek "remontach" łatwiej jest z transportem i uniknięciem potencjalnych defektów...
Romontujesz, przeniesiesz, złożysz...
Zrób to samo z płytą np o wymiarach 2,5*2*0,6 m...:ROFL::ROFL::ROFL:
Ja jeżdżę praktycznie codziennie z Węgrowa do Warszawy i wiem że na stronie http://pkssokolow.pl/ można znaleźć połączenie bezpośrednie z Mińska do Sokołowa przez Kałuszyn, Grębków, Węgrów. Cena biletu 16 zł.
Z samych Siedlec do Sokołowa na pewno jest też połączenie.

Pozdrawiam