• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plan makiety

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na początku chciałbym się ze wszystkim przywitać. Na forum jestem od wczoraj, jednak obserwuję i czytam dużo. powoli składam pieniądze na nowe stare hobby ( pierwszą makietę miałem w wieku 8 lat) planuje powrót do tego. Zamierzam kupić zestaw startowy roco 41258 i około wakacji ruszyć z makietą. Miejsce jakie do tego celu wygospodarowałem to 300/120cm na początek takie wymiary ,w dalszym terminie jest opcja wygospodarowania jeszcze 100cm w takie sposób że powstała by makieta w kształcie L. Próbowałem stworzyć projekt w programie Scarm ,jednak trochę mi to nie wychodzi tzn tory ciężko połączyć w widocznych miejscach na zdjęciu poniżej. to jest tylko poglądowy zarys.Proszę o pomoc jak to ładnie wykończyć i może podsunąć ciekawsze pomysły na kształt torowiska.

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za szybką odpowiedź. Przejrzałem już ten temat kilka razy i nad kilkoma się zastanawiam. Chciał bym jak najlepiej wykorzystać te 3 m długości i zrobić zabudowę polskiej wsi z lat 90 :)

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wstawiam zdjęcie gotowego projektu makiety. Proszę o ocenę i ewentualne wytknięcie błędów ,dopiero się uczę :) mam też spis potrzebnych torów tylko jak je znaleźć na allegro ? np piko H0 nazwa 1 ?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
357 2 0
Cześć tomcio :)
Tak na początek:
- będziesz musiał zastosować 2 moduły pętli (zmieniają biegunowość torów) Jednak lepiej by było je zlikwidować.
- brak wyszczególnionej stacji, może więcej bocznic?

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A Witam witam. ad1 co konkretnie musiał bym zlikwidować ? póki co nie bardzo łapie proszę tłumaczyć jak krowie na rowie :) ad2. Stację zamierzałem zrobić w miejscu "zgięcia" makiety gdzie jest ten długi tor ,a z bocznicami nie ma problemu bo sam zastanawiałem się że może za dużo jest ,ale jeśli sam Paparazzi uważa że mogło by być więcej to jak najbardziej się zgadzam.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.391 67 5
Hello
Zakładam, że masz na imię Tomek. Więc Tomku...Powolutku. Jeśli zechcesz poczekać do poniedziałku, to jak wrócę z delegacji, to pomogę Ci namalować
jakiś optymalny planik. Na lapku nie mam scarma, a nie lubię malować na laptopie.
Formę masz dobrą, ale na tych wymiarach można naprawdę wymalować dobrą makietkę. :)

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam kolejnego Kolegę :) dokładnie tak nazywam się Tomek. Z tym wszystkim nie ma absolutnie żadnego pośpiechu ,jak już wcześniej mówiłem temat jest do zrealizowania coś ok wakacji ,mam nadzieję że tego roku :) a na poważnie aktualnie odkładam kasę na zestaw startowy ,materiały do budowy makiety itp ,dla tego chciał bym znać już teraz zarys makiety żebym mógł powoli kompletować torowisko ,więc jak najbardziej poczekam do poniedziałku i z chęcią poznam Twoją koncepcję.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zgadzam się z przedmówcą. Tomku, wstrzymaj się do poniedziałku a na 100% się nie zawiedziesz. A do tego czasu czytaj, czytaj, czytaj ;) A jak znaleźć tory na allegro ;)? Wchodzisz w Narzędzia, klikasz na Listę elementów i pojawia Ci się lista torów z nazwą, numerem i potrzebną ilością. potem drukujesz sobie taki plan i układasz według numerów.

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak też oficjalnie postanawiam :) czytam czytam i nawet filmiki oglądam ;) teorie budowy makiet już poniekąd znam ,jest jeszcze kilka wątpliwości ale te są już do ogarnięcia przy budowie. Mam tą listę potrzebnych torów ,ale w spisie mam np piko 55201 ok na allegro wpisuję jest .Następna pozycja piko 1 ??? i o co chodzi ?[DOUBLEPOST=1365107221][/DOUBLEPOST]Tak koncepcja to Polska wieś 1990-2000 :) ,a chodzi Mi właśnie o Twój układ ,tak żeby wszystko pasowało i nie było niepotrzebnych baboli :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.391 67 5
Układ w dużej mierze zależy też od tego, co chcesz mieć na makiecie. Czyli: stacja, stacja i przystanek, stacja towarowa, bocznice postojowe, odstawcze, bocznice do zakładów, magazynów, lokomotywownia z obrotnicą lub bez, lub też brak lokomotywowni. ITP ITD.

Skoro wieś, to niewielka stacyjka, bocznica do magazynu. Pytanie, czy chcesz postawić tam jakiś spichlerz i elewator z załadunkiem ziarna. A może magazyn-chłodnię, lub zakłady mleczarskie, aaaaaaaaaaaaaaalllbo BROWAR :D ?

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Głównie chodzi mi po głowie stacja ,ale w wiejskim klimacie. Myślałem też o bocznicach magazynowych załadunek węgla może jakiś tartak albo to i to razem :) lokomotywownia powinna również znaleźć się na makiecie bo jak mówią "dobry gospodarz sprzęt pod dachem trzyma ;) na pewno bez obrotnicy bo nie pasowała by za bardzo do otoczenia obrotnica to przepych :)
"Skoro wieś, to niewielka stacyjka, bocznica do magazynu. Pytanie, czy chcesz postawić tam jakiś spichlerz i elewator z załadunkiem ziarna. A może magazyn-chłodnię lub zakłady mleczarskie, to wszystko jak najbardziej tak myślę że miejsca wystarczy :) dodatkowo pola ,łączka lasek może jeziorko dla "miejscowych" co by odpoczęli po ciężkiej pracy :) marzy mi się scenka "żniwa"

co do browaru to jak najbardziej pewnie często będzie się znajdował na makiecie ,jego realizm będzie powalająco prawdziwy ten smak ,zapach :D już dosyć za bardzo się rozmarzyłem :p

Reakcje
1.786 13 0
Witam Cię Tomku:)
Jak już uporasz się z ułożeniem toru i przejdziesz do zagospodarowania terenu to chętnie Ci pomogę :)
To co planujesz zrobić jeśli chodzi o scenerię jest bliskie mojemu sercu więc tym bardziej będę Ci kibicował....:)

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie :) do tego jeszcze daleka droga niestety ,ceny torów ,materiałów każdy zna więc w miarę możliwości będzie to szło do przodu :( ,ale dziękuję za zainteresowanie i trzymam za słowo .Strasznie mnie korci żeby cokolwiek ruszyło...póki co trzeba cierpliwie czekać .Każda pomoc na pewno się przyda .Ten klimat jakoś w całej historii zawsze podobał mi się najbardziej był po prostu "magiczny" ,dla tego pragnę go jak najwierniej odwzorować na makiecie ,szczególnie jeśli chodzi o Polską wieś :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.391 67 5
Tomku, przy planowaniu i w ogóle budowie makiety trzeba zachować umiar i zastosować pewną znaną maksymę:
Mniej znaczy więcej.
Najlepiej zdecydować się na jeden rodzaj przemysłu, czyli: albo browar, albo elewator, albo zakłady mleczarskie, albo tartak.
Masz tort i zmieści się na nim dużo, ale nie wszystko. Pamiętaj, że każdy z tych zakładów wymaga miejsca.
Lepiej zrobić jedną stację i przystanek, niż krajobraz wiejski szybko zamienić na małomieszczańsko-przemysłowy :)

Poza tym, NIE CZEKAJ DZIAŁAJ ! :p
Szukaj już dworca, budownictwa itd. Nie musisz kupować, ale zdecyduj, co chcesz mieć na makiecie. Będzie Ci łatwiej sobie ją wyobrazić :)

OP
OP
T

tomcio

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cenna uwaga. Chodziło mi o to że każda z tych propozycji jest interesująca i ciężko którąkolwiek skreślić na miejscu .Zdaję się więc na Twoje doświadczenie w budowie makiet i najbardziej z tych wszystkich pasuje MI tartak do wsi zresztą też pasuje idealnie :) tzn nie stawiać lokomotywowni ? Oj działam Kolego działam zbieram najważniejsze informacje o sadzeniu trawy ,sypaniu tłucznia na podkłady ,jak zrobić elektrosadzarkę... i szukam odpowiednich modeli do zabudowań scenek itp żeby nie obudzić się z tzw ręką w nocniku :D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.391 67 5
(y)
Lokomotywownia będzie, ale raczej bez obrotnicy. Za mała stacja. Chyba, że taka mała obrotnica, ale tu bym się przy niej nie upierał.
:)