• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plan makiety - program, techniki wykonania

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam po raz kolejny. Mam w planach budowę pewnej stacji / to na razie ścisła tajemnica jakiej :) / i tak się zastanawiam, jak najwierniej przenieść układ torowy w środowisko programu komputerowego przeznaczonego do planowania makiet. Chodzi przede wszystkim o to jak odwzorować łuki oraz skąd wiedzieć jakie zastosować rozjazdy. Czy sa jakieś sprawdzone tricki na jak najwierniejsze przeniesienie rzeczywistości na komputer.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
134 3 0
Polecam SCARM. Darmowy, prosty w obsłudze, kompatybilny z całą masą systemów torowych różnych producentów (w tym stare U-Rurki nawet).

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzieki za pierwsze głos w temacie. Wiem, mam już ten program. Chciałem się bardziej dowiedzieć w jaki sposób wykonać w tym programie rysunek prawdziwego torowiska. Jaka jest technika do tego używana?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.263 66 5
1. Trzeba mieć układ torowy danego obiektu.
2. Trzeba ten układ torowy przerysować do programu. W programie łączymy poszczególne elementy torów ze sobą, aby stworzyć podobny do oryginału układ.
:)

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie no wszystko rozumiem. Układ jak układ, da się przerysować. Ale na przykład jak wspomniałem łuki, jak je wiernie odwzorować. Skąd też wiedzieć jakie zastosować rozjazdy. Chodzi mi o metodę, jeśli taka została opracowana, przeniesienia niejako układu z "reala" do takiego programu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.263 66 5
Aby najwierniej odwzorować łuki, najlepiej użyć fleksów. Rozjazdy o najmniejszym kącie, czyli nie 15, a 10 stopni np. Poza tym trzeba znać długość rzeczywistą stacji, przeliczyć ją na H0 i pewnie dokonać pewnych korekt długości. :)

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No tak. Teren stacji/perony/ nie będzie problemu ponieważ przebiegają po linii prostej. Problem że na dwóch krańcach stacja bardzo delikatnym łukiem odchodzi. Jak uchwycić kiedy ten łuk się zaczyna a przede wszystki po jakim kącie potem idzie.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Pierwsza rzecz to trzeba określić ile się ma miejsca na tą stację... Bo można się nawet sprężyć na rozjazdy 6°30' tylko co z tego jak mała stacja będzie miała ponad 30 metrów a większa to już hali potrzebuje... Modelarstwo kolejowe to w większości przypadków sztuka kompromisu i dlatego pierwszym krokiem powinno być określenie ilości miejsca a potem zastanawianie się jakie rozjazdy, co skrócić, etc.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Hmm, nie rozumiem. Skoro moja makieta ma powiedzmy w rzeczywistości 800m no to wychodzi że po przeliczeniu na H0 będzie to pewnie coś niewiele ponad 8 m. Zatem stosując nawet najbardziej realistyczne rozjazdy to i tak długość makiety się nie zwiększy no bo jak rozjazd H0 może być dłuższy od tego w rzeczywistości?. Ale właśnie o to pytam o rozjazdy. Jak na przykład korzystając z map satelitarnych / wikimapia na przykład / wyczaić, gdzie się rozjazd zaczyna, gdzie kończy i ile ma stopni? Podobnie z łukami?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.263 66 5
Myślę, że dużo pomogłoby, gdybyś nie robił tajemnicy z tego, jaka to ma być stacja.
W ciemno, to nawet kota w worku się nie kupuje :)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Hmm, nie rozumiem. Skoro moja makieta ma powiedzmy w rzeczywistości 800m no to wychodzi że po przeliczeniu na H0 będzie to pewnie coś niewiele ponad 8 m. Zatem stosując nawet najbardziej realistyczne rozjazdy to i tak długość makiety się nie zwiększy no bo jak rozjazd H0 może być dłuższy od tego w rzeczywistości?. Ale właśnie o to pytam o rozjazdy. Jak na przykład korzystając z map satelitarnych / wikimapia na przykład / wyczaić, gdzie się rozjazd zaczyna, gdzie kończy i ile ma stopni? Podobnie z łukami?
Stacja to coś więcej niż tylko perony i budynek... Chyba że jest to przystanek na linii jednotorowej... a 800 m w wielkości H0 to ponad 9m...

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Stacja to coś więcej niż tylko perony i budynek... Chyba że jest to przystanek na linii jednotorowej... a 800 m w wielkości H0 to ponad 9m...
Zgadza się, 800m jest od nastawni do nastawni. Ale to jest tylko odcinek który chcę najwierniej przenieść na makietę. Reszta, przynajmniej do semaforów wjazdowych też będzie ale już w mniejszym stopniu zachowany będzie realizm. Stąd mówię tylko o tych 800 metrach na razie.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja bym się przeszedł do urzędu miasta, bądź gminy( nie wiem gdzie mieszkasz) i poprosił o wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego okolic stacji. Zapłacisz parę pln i będziesz miał całą linię kolejową w danej skali...a potem czysta matematyka i wyjdzie Ci ile długości mają łuki, jakie kąty i tak dalej.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Zgadza się, 800m jest od nastawni do nastawni. Ale to jest tylko odcinek który chcę najwierniej przenieść na makietę. Reszta, przynajmniej do semaforów wjazdowych też będzie ale już w mniejszym stopniu zachowany będzie realizm. Stąd mówię tylko o tych 800 metrach na razie.
Lepiej skrócić wszystko proporcjonalnie.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A ja bym się przeszedł do urzędu miasta, bądź gminy( nie wiem gdzie mieszkasz) i poprosił o wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego okolic stacji. Zapłacisz parę pln i będziesz miał całą linię kolejową w danej skali...a potem czysta matematyka i wyjdzie Ci ile długości mają łuki, jakie kąty i tak dalej.
i to jest myśl :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 10
Dla początkujących 0
Dla początkujących 39
Dla początkujących 71
Dla początkujących 31