• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

N (1:160) Plan laika...

xnyl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam - jako ze przypomniały mi się czasy dzieciństwa i NRdowska kolejka rozkładana na dywanie - chce zrobić coś dla mojego syna i wraz z jego dorastaniem tworzyć coś wspólnie przy czym obaj mielibyśmy zabawę. Początkowo planowałem skale H0 ale analizując "+" i "-" padło na skale N. jako ze detale najważniejsze dla mnie nie są a głownie będzie chodziło o zabawę taborem to w "N" zmieścimy go więcej na mniejszej powierzchni.
Planuje zakup zestawu startowego i chciałbym do niego dokupić od razu troszkę torów. Wymyśliłem sobie coś takiego:

Czy taki układ ma jakiś sens? czy flexy sa dobrym wyborem? Istotne dla mnie jest by nie bylo to wszystko zbyt skomplikowane tak bym czasem nie zniechęcił się tylko małymi kroczkami parł do przodu. chciałbym na początek kupić 2 tabory + te tory. Proszę o sugestie i z góry dziękuje.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Układ ma sens, kiedy wiesz, co gdzie ma być i jest to w miarę zgodne z rzeczywistością. Fleksy są dobrym wyborem, jeśli chcesz się bawić w różnice poziomów lub geometria torów się nie zgadza na jakimś etapie.
Twój układ nie jest zły. Dobrze by jednak było, gdybyś się zastanowił nad "dekoracją", czyli, co gdzie ma być. Da nam to jakiś pogląd na Twoje założenia i łatwiej będzie cokolwiek doradzić.

Poza tym: CZYTAJ FORUM ;)

Gleisbauer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W górnym lewym rogu nie zmieści się ani jeden dom. Musisz też brać pod uwagę, że budynek stacji na pewno jest szerszy od szerokości jednego toru... Najlepiej by było, gdybyś poszedł do jakiegoś modelarskiego, i porównał rozmiary budynków z torami.

EDIT I wątpię, by pomiędzy torami na stacji w obecnej konfiguracji zmieścił się jakikolwiek peron.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Nastawnię dysponującą ustawiłbym na prawej głowicy stacji. Dwa rozjazdy na lewej może obsługiwać dróżnik, a jego budynek będzie nastawnią wykonawczą. Wtedy też wydłuży Ci się peron drugi w lewo i odsuniesz go od rozjazdu na bocznicę magazynu.

wątpię, by pomiędzy torami na stacji w obecnej konfiguracji zmieścił się jakikolwiek peron
W prezentowanym układzie nie ma peronu między torami więc taki problem tu nie występuje :) Co do rozmieszczania zabudowy. Dobrze jest wyciąć sobie kartki papieru w rozmiarach poszczególnych budynków (rozmiary budynków znajdziesz w opisach produktów na stronach sklepów) i poustawiać je sobie na zaplanowanym układzie.

W układzie nie pasuje mi chyba tylko manewrowanie z/na bocznicę magazynu w tunelu. Przypuszczam, że to kiepski pomysł jeśli chodzi o odwzorowanie w miarę realnej stacji. ...i jeszcze jedno rozjazd na bocznicę tartaku odsunąłbym od łuku by lokomotywa nie musiała po nim manewrować. Z własnego doświadczenia wiem, że to słabo wygląda już na makiecie. U siebie niestety nie miałem jak tego poprawić bo operuję na zbyt małej powierzchni.

Ostatnio edytowane:

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Zgadzam się z Adamem że te manewry w tunelu dziwnie by wyglądały - wjazd do tunelu można od tego miejsca odsunąć. Mnie też trochę dziwi wybrzuszenie na zewnętrznym torze u góry. Pytanie czy to ma "oddzielić od siebie te dwa tory - iluzja dwóch odrębnych linii kolejowych ? Jeśli tak to zwiększyłbym promień na zewnętrznym kółku w tunelu tak by wyjazd wyszedł wyżej i odsunął się od kółka wewnętrznego oraz dał wizualną "barierę" pomiędzy tymi torami na górze - np wysokie drzewa (mały las) lub jakieś zabudowania jeśli się zmieszczą albo bardziej ekstremalnie rzekę - schodzącą wodospadem z górki nad tunelem i płynącą pomiędzy tymi torami by "wypłynąć" z makiety w lewym górnym rogu - wtedy możesz (musisz) dać most na zewnętrznym kółku ... Wybór - oczywiście Twój - tego co Ci się spodoba i będzie pasować. Tego typu podejście logiczne pozwala na następującą legendę: prosta (uproszczona) stacja na dole na skrzyżowaniu dwóch linii jednotorowych ...

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Fajnie, że jesteś - kolejny rzeźbiący w mniejszym wymiarze.
Kolega Krakowiak napisał kiedyś u mnie - ":) popatrz najpierw na to, co inni projektują i budują. Na skale na razie nie zwracaj uwagi, jeśli spodoba Ci się coś, co ktoś robi w skali H0, to spokojnie możesz to konwertować do skali N :) Zastanów się też, jak i czym wypełnisz makietę, jak będzie wyglądał krajobraz? :) ułożenie torów to tylko cześć pracy, jaką trzeba wykonać. Popatrz na filmy pokazujące makiety i moduły na YT, szukaj zdjęć w internecie, poczytaj różne pisma - wiesz, tego mozolnego etapu przygotowań to raczej nie przeskoczysz ;)".
Życzę przyjemnej lektury. Ja im więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości i jestem coraz "głupszy" - tyle rzeczy pochłanianych na raz powoduje mętlik w głowie. Myślisz, że już wiesz - a okazuje się, że .....
Czytaj i słuchaj rad kolegów - podpowiada to Tobie ktoś, kto też dopiero zaczyna. Wytrwaj, nie poddawaj się - będę miał okazję "podglądać kolejną "N - kę"
Pozdrawiam. Misza

OP
OP
X

xnyl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ok, dzięki za sugestie, poprawki naniosę rozjazd do tartaku przesunę o jeden "tor" w lewo patrząc na plan.
peronu nie ma w środku bo jest tam za malo miejsca. co do domków w górnym lewym rogu to maja one wymiar 50 na 50 mm
Dom mieszkalny
  • Skala: N (1:160)
  • Wymiary L x B x H: 50x50x55 mm
a tam jest ok 200x200 mm przestrzeni - wiec dlaczego maja się nie zmieścić?
odnośnie tunelu to jest on na flexie i nie potrafiłem go przesunąć w scarm w rzeczywistości byłby faktycznie trochę dalej
jeśli chodzi o manewry do magazynu i realność w odwzorowaniu skali - to akurat nie jest dla mnie priorytet (bardzo szanuje tych którzy odzwierciedlają stacje idealnie i podziwiam) dla mnie priorytetem jest w miarę by to było prosto :) i dawało frajdę dziecku i mi :) myślę ze bawiąc się akurat mały brzdąc o realności myślał nie będzie.
co do wybrzuszenia to wyszło mi tak w programie flexami - ale podejrzewam ze scinajac je odpowiednio da sie to ułożyć bliżej i symetryczniej.
jeśli chodzi o krajobraz to podejrzewam ze wrzucę jakieś pastwisko w wolne miejsce jakieś krówki, owieczki, może jakiś silos na zboże. drzewka oczywiście tez - jednak muszę mieć to przed oczyma bo trudno mi to sobie to rozrysowywać w mniejszej skali. jak ułożę tory wtedy zajmę się wypełnianiem przestrzeni - chociaż zdaje się ze to od d... strony :)

popracuje zaraz nad wybrzuszeniem u gory.
edit: chyba sie udało :)

Ostatnio edytowane:

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
jak ułożę tory wtedy zajmę się wypełnianiem przestrzeni - chociaż zdaje się ze to od d... strony :)
Ogólny zarys tego co chcesz mieć masz: magazyn, tartak, dworzec. Spokojnie możesz tory położyć, a potem wypełniać już dobrze widoczną powierzchnię bo to już będą jedynie dodatki do planu zasadniczego. Jeżeli tunel będzie przesunięty to nie widzę problemu z manewrami na magazyn. Niektórych rzeczy się nie przeskoczy.

OP
OP
X

xnyl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
chciałem upchać właśnie troszkę torów(tak by były 2 "kółka"), stacje, perony, magazyn, tartak, domki, dróżnika - taka mała wiejska stacyjka w wymiarze stołowym tutaj by wyszło ok 130x80 Jako, ze to ma być zabawka to też nie chodziło o to by znalazło się tu 20 rozjazdów, bocznych torów itd... zostawiłem sobie trochę miejsca w środku na jakaś artystyczna wizje ;p Dziękuje tez za mile słowa i wsparcie to mnie zagrzewa do boju :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Ja jeszcze ze swojej strony dodam kilka groszy : :)
1. Mniej znaczy więcej - jedna z podstawowych zasad przy budowie makiety - w Twoim przypadku odwrotność nie grozi :) (chyba, że Cię poniesie "wizja artystyczna" ;) ).
2. POWOLI - kolejna zasada.
3. Lepiej planować przez 2 lata, niż spie.......ić w 2 godziny - czyli jak wyżej - NIE SPIESZ SIĘ. :)

4. Ten zewnętrzny łuk nie wygląda źle, pod warunkiem, że będzie nieco wyżej - wtedy będzie miał jakiś sens i cel i swoją legendę. Będzie elementem urozmaicającym :)
Ja bym go nawet zostawił...na środku wtedy jest dość miejsca, żeby zrobić brzeg jeziora z małą przystanią kajakowo-wodnorowerową :)
5. Przejrzyj sklepy modelarskie i zastanów się nad budownictwem (powinno być w miarę spójne architektonicznie - spójne nie znaczy na jedno kopyto), jak wybierzesz, wtedy zrób ten numer z kartonikami udającymi budynki.
Jeśli zdecydowałeś się na ten plan, kup tory i ułóż, zrób zdjęcie i się poprzyglądaj....."zbuduj" makietę makiety.
6. NADAL CZYTAJ FORUM i przeglądaj internet pod kątem swoich założeń makietowych.....google grafika i hasła, które dotyczą Twojej makiety - full zdjęć - inspiracji...
7. NIE SPIESZ SIĘ, ale nie osiądź na mieliźnie spokoju ;)

Rób i pokazuj :)

OP
OP
X

xnyl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ze sklepami modelarskimi ciężko mi się wyrwać do poznania bądź wroclawia... wiec raczej będzie to internet... wiem co mi sie podoba i na jakie budynki będę stawiał... nie chce mydlą i powidła ale coś miedzy III a V epoka... Podobają mi się ceglane budynki wiec pewnie coś w ten deseń:

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Taka mała wizualizacja Twojego planu ;) Z racji tego że nie mam pełnej wersji programu ;) zamiast tartaku fabryczka, jest to jedyny obiekt przemysłowy dostępny w tej wersji programu. Na wzgórzu po prawej stronie zamek lub jakieś ruiny. Dodatkowo zrobiłbym wiadukt nad torami przez który przebiegała by dróżka prowadząca z miasteczka do tego zamku czy ruin. A resztę zagospodarować wg. własnego uznania i pomysłu :rolleyes: Powodzenia (y)

Załączniki

• 169,6 KB Wyświetleń: 92
  • 78 KB Wyświetleń: 95
  • 91,3 KB Wyświetleń: 92
  • 105,7 KB Wyświetleń: 91
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10
Planuję 70
Planuję 18
Planuję 8
Planuję 52