• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plac Budowy + Baza Sprzętowo Materiałowa 1:43

Krzysiu

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Witajcie:)

Prezentuję makietę o łącznej powierzchni 5m2, choć może tego nie być widać na fotkach. Być może część z Was zna ją z innego forum... Jest to ciągle wersja bez wielu detali, ale jak wiadomo nie od razu Kraków zbudowano:) W dodatku makieta dotyczy konkretnej epoki, a wtedy budowano baaardzo wolno:p

IMG_20230612_150850 (Copy).jpg

IMG_20231109_200326 (Copy).jpg

IMG_20231212_003353 (Copy).jpg

IMG_20240309_113642 (Copy).jpg

IMG_20240421_144443 (Copy).jpg
IMG_20240422_124103 (Copy).jpg
Mam nadzieję, że zdjęcia są widoczne:)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.385 38 4
Robi wrażenie, nie powiem(y) Na żywo musi być całkiem spory placyk budowy(y) Różnorodność sprzętu i tego co się dzieje na duży plus. Poprawiłbym ten napis szablonem "Hydrobudowa Poznań", nikt takiego szablonu by nie ogarnął w 1:1 ;) Za to ręcznie malowane tego typu napisy to był klimat każdego zakładu pracy! :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.758 387 20
Witaj na naszym forum. Piękna makieta. Jestem pod wrażeniem przerobionych modeli, a i ogrom pracy włożonej powala na kolana. To jak rozumiem skala 1:43... Kapitalna praca modelarska... (y)

OP
OP
K

Krzysiu

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Dzięki koledzy za miłe słowa:)

Dzięki, ale Twój TRANSBUD wymiata! Niebo robi jednak ogromną robotę, bo nadaje mega realizmu! Moją makietę ciężko wynieść bo niestety nie jest to makieta modułowa(i nie mieści się ani przez okno ani przez drzwi), ale gdyby ją trochę pociąć:D

Poprawiłbym ten napis szablonem "Hydrobudowa Poznań", nikt takiego szablonu by nie ogarnął w 1:1 ;) Za to ręcznie malowane tego typu napisy to był klimat każdego zakładu pracy! :)
Tak, to się nadaje do naprawy. Jest zbyt cukierkowy jak na tamte czasy(y)

To jak rozumiem skala 1:43(...)
Witaj:)
Tak, to 1:43

No to jeszcze kilka fotek:)

IMG_20230905_224147 (Copy).jpg

IMG_20231109_194604 (Copy).jpg

IMG_20240205_150523 (Copy).jpg
IMG_20240205_195039 (Copy).jpg
IMG_20240205_195351 (Copy).jpg
IMG_20240308_184118 (Copy).jpg

Reakcje
1.229 4 1
Ten piasek w dole fajnie by było jakbyś jeszcze jedną warstwę przesiał drobnym sitkiem bo mocno grubo tam wygląda i po przesianiu możesz zetrzeć trochę czarnej kredki i wymieszać, co mi się jeszcze rzuciło w oczy to ta rura na górze strony podwieszona do łańcucha, wygląda jakbyś zwinął papier ścierny w rulon, warto byłoby to wymienić lub poprawić. Jaka to jest średnica tej rury w tej skali?
Fajnie, że jest dużo elementów, dużo szczegółów, widać, że coś się dzieje na budowie a nie tylko karty i butelki ;)

Ten płot chyba też można by było wyprostować?

1736604831939.png

OP
OP
K

Krzysiu

Nowy użytkownik
Reakcje
33 0 0
Witaj:)

Z tym piaskiem to jest ciężki temat, bo jego wygląd/sypkość - zależą od jego wilgotności. Bardziej realnie wygląda on, kiedy jest mocno wilgotny i w trakcie kopania wykopu - taki jest najlepszy. Ale wystarczy jeden dzień i zamienia się niemalże w pył - który wygląda już mega nierealnie. Pomysł z kredką ciekawy - sprawdzę;)

Co do rury... No rury to jest improwizacja. Ta na foto jeśli mówimy o tej "stalowej" jest całkiem spoko w realu, natomiast to zdjęcie może trochę ją wypaczyło, bo akurat od tej zdjęciowej strony dosyć dziwnie rozłożyła się farba i może stąd to wrażenie papieru ściernego. W skali to jest fi1800, a materiał to jest zwykła tuba tekturowa.

Na tym foto poniżej wygląda zupełnie inaczej:

DSCN7010 (Copy).jpg

Co to płotu... To trochę się ich naoglądałem na wielu budowach i ta moja budowa ma aż za prosty płot:)
Może focia poglądowa...

Plote.jpg.PNG

Pozdro:)

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
710 4 0
Hydrobudowa Poznań ... łza mi się w oku zakręciła. 20 lat temu wdrażaliśmy w tej firmie system kadrowo-płacowy z integracją z jakimś systemem obsługi budów no bo specyfika budowlana choć jako delikwent zajmujący się (z przypadku, bo samoloty miałem konstruować ale się inaczej poukładało :cry:) rozliczaniem płac i czasu pracy jest mi zupełnie obojętne czy będę obliczał premię jako ilość przewiezionych taczek piasku razy stawka za taczkę (budownictwo) czy też ilość ubitych świń razy stawka za świnię (przemysł mięsny, gdzie jeszcze wcześniej wdrażałem w wielu firmach z tej branży system płacowy, ale wtedy mojej "produkcji"). Dygresja przydługa się zrobiła (lubię sobie poględzić :cool:) ale dla tej skali jako piasek można chyba zastosować drobnoziarniste posypki. A makieta/diorama świetnie się prezentuje ale jakieś zdjęcie całości by się przydało.

EDIT:

Co to płotu...
Kilka lat temu jechałem do Świnoujścia z przystankiem w Poznaniu właśnie, i o mało co spóźniłbym się na pociąg bo takie ogrodzenie remontowanego odcinka drogi/chodnika (ciągle coś tam remontują w tym Poznaniu, naście lat temu też rondo było chyba przez 2 lata w remoncie) wiatr poprzewracał i był problem z przejściem na druga stronę ulicy a ja zawsze na ostatni moment się na dworcach pojawiam ponieważ ...

spok_cz_1.jpg

:)

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.758 387 20
Kawał makiety... WOW o_O
Bardzo ciekawie wyglądają te przelatujące myśliwce. :D Czyżby to były stare Mig-i?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 0