• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PKP PLK zakazuje jazdy „do kilometra”.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Witam,

Jak rozumiem, chodzi o sytuację, gdy linia biegnie dalej, do kolejnego posterunku ruchu, ale pociąg dojeżdża tylko do określonego miejsca nie będącego posterunkiem ruchu ("do kilometra") i wraca, nie docierając do tego następnego posterunku. Chodzi o to, że w takim wypadku ruch nie może być prowadzony na podstawie blokady liniowej (zwłaszcza blokady samoczynnej), ani nawet zapowiadania telefonicznego. Ruch odbywa się więc po zamknięciu szlaku, a jazdy odbywają się albo na sygnał zastępczy, albo na rozkaz szczególny. Zakaz nie dotyczy przypadku, gdy linia kończy się np. peronem bez posterunku ruchu i dalej nie ma już nic. Na takich odcinkach stosuje się inne zasady prowadzenia ruchu. Taka sytuacja, o ile się orientuję, ma miejsce w Wieliczce i chyba w Balicach (nie jestem z Krakowa, więc nie mam pewności). PKP PLK wydały komunikat z wyjaśnieniem tej sprawy. Komunikat jest dostępny tu: http://www.plk-sa.pl/wydarzenia/archiwum-komunikatow/article/829/360.html

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
360 5 1
Sytuacja dotyczy nie Wieliczki czy Balic tylko (przynajmniej na południu) Rabki Zdroju. Tylko nie bardzo rozumiem o co autorowi wyjaśnienia chodziło po głowie bo sytuację w Rabce Zdroju rozwiązałem kiedyś (jak jeszcze jeździły normalnie pociągi do Sącza i była w Zdroju ładownia) tak, żę kierownik brał z Chabówki klucz jak na obsługę ładowni i jechał do kilometra tam i z powrotem na semafor jak do obsługi bocznicy. Klucz był uzależniony zamkiem elektromagnetycznym w blokadzie liniowej. Czyli daje się zrobić to bezpiecznie.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Witam

Żeby nowego wątku nie otwierać: do problemów z kursowaniem pociągów spółki Interregio niedługo ma dojść do wstrzymania kursów ICC - wniosek z tego taki, że niebawem jedynymi składami osobowymi jeżdżącymi po Polsce będą nasze :D

Pozdrawiam Rafał