• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PKP Energetyka

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
W związku z pojawieniem się SM42 z PKP Energetyka zastanawiam się jaki sensowny składzik złożyć,(pewnie nie tylko i ja) żeby w miarę wyglądał realnie, wiadomo że w 100% realny nie będzie, ponieważ trzeba by było przerabiać ryflaki od ROBO i min Tillig'owskie Bdn, co ze wzgledu na cene jest niemożliwe (aczkolwiek...:gwizd: )ale można iść na kompromis i coś wyhaczyć na alle i przerobić. Ja w składach energetyki widywałem z wagonów głównie ryflaki, ale także bonanze, Bdn, 8A, pocztowce, chyba platformę Pdk31, wagony gospodarcze, mieszkalne, i magazyny, oraz także dżwig EDK80, wózek motorowy WM15A. Macie jakieś pomysły?

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Wagony silnikowe z dawnych trójmiejskich SKM, EN56, dźwig taki, jaki jest w ofercie GPM widziałem 20 lat temu w bazie w Maksymilianowie.

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Są też np: SR53 i SR71 ale jak na razie niedostepne nigdzie. Jak i inne pojazdy do utrzymania trakcji.
Ale z wagonów coś można złożyć, hmm może taki:
SM42+przerobione np Schichty+platforma PDK31+lubania x2+WM15A

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
345 2 0
PKP Energetyka Tutaj niebieski pociąg pogotowia sieci trakcyjnej (y) Taki ładny model widziałem paręrazy min.w zeszłym roku na wystawie w Krk :ROFL: a tu w Rybniku od 03:19 do 04.41

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Tak, tutaj Zbyszek ma rację. Lima produkuje wagony tego typu, jakie z pewnymi zmianami (także zdecydowanie w wyglądzie) eksploatowane były w SKM.
Poniżej fotki takich wagonów (modeli).
01.jpg
04.jpg

OP
OP
Hardtech

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Nie wiem, czy jeszcze obecnie produkowane, ale chyba można było przerobić na EW90 i EW92. Trzeba by poszperać w dawnych Ś.K.
W zasadzie mnie zawsze interesowało skręcenie składu sieciowego ale za nim pojawiła się PKP Energetyka,czyli w kolorze niebieskim. Ale skoro pojawi się Stonka w barwach energetyki...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
W zasadzie mnie zawsze interesowało skręcenie składu sieciowego ale za nim pojawiła się PKP Energetyka,czyli w kolorze niebieskim. Ale skoro pojawi się Stonka w barwach energetyki...
A taka ciekawostka i pytanie zarazem. Ma ktoś zdjęcia pociągów sieciowych w okresie tzw. przejściowym. Pomiędzy malowaniem niebieskim, a powstaniem PKP Energetyki?

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Posiadam 5 zestawów tych s-bachnów Limy z zamysłem przerobienia na SKMki. Teraz już wiem co zrobię z jednym z nich. Co do zestawów. trzeba uważać bo większość jest robiona pod Marklina. Zostało ich wydanych dużo wersji. Nawet z pantografami. Oczywiście były wydane z silnikiem (posiadam jeden niestety AC), oraz wagony doczepne które w tym przypadku bardziej nas interesują. Uwaga, składy łączone są za pomocą długiego sprzęgu. Jutro postaram się, zapodać ich zdjęcia. Koszt zestawu dwóch doczep na ebayu nie mniejszy niż 100 euro.

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ok, Panowie a są jakieś fajne pomysły na zmontowanie podestu na dach do zwykłego osobowego czteroosiowego ?? Może ktoś już takie wyrzeźbił i się pochwali ??