• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PKP E1 w Siemens Vectron ? Wykonalne?

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Ździwiony srogo, poszukuję modelu Vectrona który by wyświetlił część sygnałów PKP E1, ale się okazuje że to praktycznie niemożliwe. Jazda po torze niewłaściwym, lub światła manewrowe są niewykonalne czy to w Piko, Roco, Trix poprzez płytkę modelu.
Panowie i Panie czy jest na to jakoś sposób czy pozostaje czyste rezanie i przerywanie ścieżek?
Nie ukrywam skłaniam się do Roco, może ktoś wie jak to wykonać?

Danke

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
103 4 0
Vectron Piko

IMG_20221124_152247.jpg

Na oryginalnych płytkach jest to nie wykonalne. Musisz zrobić nową płytkę ledową, główną oraz rozdzielić światłowody.

Vectron Roco

IMG_20221124_153209.jpg

Roco daje większe możliwości ponieważ posiada kilka rodzajów płytek więc można się pobawić. Najbardziej do tego celu moim zdaniem nadawała by się płytka przeznaczona dla modeli kolei szwajcarskiej ponieważ są tam już miedzy innymi rozdzielone ledy. Albo tak jak powyżej zrobić nową płytkę wówczas będziesz miał wszystkie światła (ja poszedłem w tym kierunku).

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Super! Czy jest opcja zamówić u Ciebie dwie płytki do Roco? Z którego roku masz Vectrona od Roco? Bo wiem ze zmieniali coś, i kolory (zielony/czarny) i ścieżki.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
103 4 0
Super! Czy jest opcja zamówić u Ciebie dwie płytki do Roco? Z którego roku masz Vectrona od Roco? Bo wiem ze zmieniali coś, i kolory (zielony/czarny) i ścieżki.
Znajomy robi dla modeli Vectrona Piko i Roco. Prace idą powoli z uwagi na trudności w zdobyciu pewnych podzespołów niezbędnych do jej wykonania. Jak się ze wszystkim uporamy to z pewnością się pochwale efektem końcowym. Mam kilkanaście modeli w rożnych malowaniach więc rocznik tu nie ma żadnego znaczenia. Wszystkie mają taką samą konstrukcje ramy.

Wprawdzie nie ma tu opisu jak zrobić oświetlenie E1 w Vectronie i całość jest w języku niderlandzkim, ale są schematy i parę wskazówek.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=93946.0
Jak już powyżej pisałem Roco posiada kilka rodzajów płytek dedykowanych dla tego modelu. To co przedstawiłeś to nic innego jak przerobienie wersji analogowe w DCC. Jak widać nie ogranicza się to wyłącznie do włożenia dekodera. Coś takiego występuje w pierwszej serii Vectronów PKP Cargo.
Od pewnego czasu obserwuję, że kupując modele Roco w wersji analogowej przy ich uzupełnieniu o dekoder wcale nie uzyskuje pełnej wersji takiej jak model kupiony w oryginalnej wersji DCC. W wielu przypadkach wiąże się to z wymianą dodatkowych komponentów co w praktyce powoduje nieopłacalność takich transakcji więc lepiej od razu zakupić pełną wersje.

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 2 1
Myślę, że jeżeli zrezygnuje się z podświetlenia kabin to w miarę prostym sposobem można uzyskać oświetlenie E1 każdego czoła, wystarczy przerobić układ połączeń w taki sposób i odpowiednio zaprogramować dekoder:
SwiatlaE1VectronRoco.jpg
Schemat zaczerpnięty z https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=93946.0

Kolorem niebieski - połączenia do wykonania
Kolorem czerwonym - przerwy do zrobienia
Dioda oznaczona kolorem niebieskim to zwykła dioda (nie LED).

Przycisku świateł "długich" używać tylko dla Pc 1, przy innych sygnałach będzie źle działać.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Myślę, że jeżeli zrezygnuje się z podświetlenia kabin to w miarę prostym sposobem można uzyskać oświetlenie E1 każdego czoła, wystarczy przerobić układ połączeń w taki sposób i odpowiednio zaprogramować dekoder:
Zobacz załącznik 937534 Schemat zaczerpnięty z https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=93946.0

Kolorem niebieski - połączenia do wykonania
Kolorem czerwonym - przerwy do zrobienia
Dioda oznaczona kolorem niebieskim to zwykła dioda (nie LED).

Przycisku świateł "długich" używać tylko dla Pc 1, przy innych sygnałach będzie źle działać.
Dość skomplikowane, a programowanie to oddzielna bajka, i to nie wierszem pisana. Wykonywałeś może ten projekt?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22