• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO Taurus - ucyfrowienie?

rjack

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
2 lata temu kipile zestaw piko Intercity z Taurusem.
Od tygodnia bawie sie jednak Roco z torami geoline i zastanawiam sie czy takiego Taurusa moznaby nieiwelkim nakladem kosztow przerobic na cyfrowke a jesli tak to jak? (nie jestem biegly w te klocki)

Na pudelku jest napisane ze Taurus posiada wejsie na dekoder czy jakos tam - wlasnie rozmontowalem loko i szczerze nie widze (vide zdjecia). Czy ktos mi moze pomoc?

Załączniki

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzieki! Fajnie, ze mowicie, ze jest miejsce na dekoder. Prosze Was jeszcze tylko o odpowiedz na ponizsze:
1) na powyzszym rysunku (czerowna loko) - gdzie jest wspomniana zlaczka "pozwalajaca na jazde analogowa"?
2) U mnie w Taurusie odkrecilem plytke lecz aby ja wyjac/obrocic chyba trzeba by odlutowac kable/sprezynki itp - czy dobrze mysle? (wieksze zdjecia w zalaczeniu)
3) Zakladajac, ze chcialbym sie jednak w to bawic dalej - co potrzebuje oprocz dekodera?
3) i na koniec - jakie mam najlepsze opcje dekodera? Dla mnnie wazna jest oczywiscie cena lecz jeszcze wazniejsza kompatybilnosc z zestawem RocoMaus wiec jesli mozna dorzucic 2 grosze a bedzie pewniejszy to jestem otwarty.

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Oooo i teraz pięknie widać co i jak;)
1. Na powyższym rysunku tej złączki nie ma, ponieważ jest już założony dekoder.
2. Teraz, patrząc na pierwsze zdjęcie ta złączka do jazdy analogowej jest pokazana jak na dłoni. Jest to ta mała odstająca płytka z tymi dwoma czarnymi elementami. Należy ją wyjąć i w jej miejsce wpiąć dekoder z takim złączem, jakie ma czerwone loko, czyli dekoder z wtykiem 8-pin.
3. Oprócz dekoder system sterujący, czyli wszystkim polecany standardowy zestaw MM Roco, gdzie jest myszka, czarne magiczne pudełko, zwane potocznie boosterem oraz zasilacz.
3'. W naszym kręgu stosujemy dekodery rodzimych producentów, np. Martinezo ale i firmowe, takie jak Zimo, ESU, Lenz. Każdy kupuje, co mu się podoba.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a co tomjest ABC? tak generalnie to pomijajac jakosc,market itd jakie funkcje sa wazne w dekoderze 8pin? (Przy zalozeniu, ze kupuje aby w przyszlosci wykorzystac to wszystko w dobrej makiecie)

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Jeśli nie wiesz, co to, to raczej tego nie potrzebujesz. Informacje o ABC znajdziesz łatwo w sieci, choćby w okolicach GBBkolejki. Chodzi o samoczynne hamowanie lokomotywy np. przed semaforem przez drobne zakłócenie sygnału w szynach.

OP
OP
R

rjack

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam - dziekuje za pomoc. Oficjalnie informuje, ze wlasnie udalo mi sie "uzyfrowic" Taurusa Piko. Uzylem dekodera Roco (za jakies 150zl). Teraz bede mial jeszcze pytanie o mozliwosci dzwieku ale zaloze osobny watek
Pozdrawiam

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
344 0 0
Strasznie drogi ten dekoder. W tej cenie należało wstawić coś z ZIMO lub LENZ'a. Była by chociaż możliwość podłączenia modułu dźwiękowego przez SUSI.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 1
DCC 3
DCC 3
DCC 18
DCC 9