• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piko SmartControl WLAN

Tom77

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć, mam kilka pytań odnośnie sterowania dostępnego w zestawach startowych PIKO, planuje makietę, około 75 metrów torów, powiedzmy 30 lokomotyw, jednocześnie pewnie z max 8 na raz ma jeździć.
Używałem kilka lat temu z21 z manipulatorem z zestawu startowego, było ok, miałem z 10 lokomotyw ale jednocześnie jeździły 2.
Sterowanie Piko WLAN- tanie w zestawie startowym ale z tego co widzę zakup boostera czy czegokolwiek od PIKO to niemałe pieniądze i to mi się bardzo nie podoba :)
Pytania:
1. czy mogę wystartować z centralą i manipulatorem WIFI a potem po zakupie "lepszej" centrali użyć manipulatora PIKO WIFI do innej centrali czy jestem "udupiony" w PIKO?
2. czy do centrali PIKO WLAN można podłączyć booster innej firmy czy tylko PIKO?
3. ile A potrzebne na jednoczesne sterowanie 8 pociągami
4. jak przełączanie zwrotnicy obciążą booster / centralę, planuje jakieś 20-25 zwrotnic
5. zastanawiam się czy nie kupić starszego zestawu ze sterowaniem PIKO 55017 czyli manipulator na kablu, można by go wykorzystać z innymi centralkami, ma to sens czy teraz nie pakować się w kabel?
6. czy podłączając do centrali PIKO drugi manipulator WIFI można na nim wprowadzić inne 16 lokomotyw czy są one powielone z pierwszego manipulatora?

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
32 0 0
Cześć
Postaram się odpowiedzieć na jedno z pytań
4. jak przełączanie zwrotnicy obciążą booster / centralę, planuje jakieś 20-25 zwrotnic
A więc mam tą centralkę i mam dwa systemy do zwrotnic jeden od Lenz który zasila napędy zwrotnic prądem zmiennym z oddzielnego zasilania drugi to ESU który przełacza zwrotnice serwami na prąd stały jest co prawda teraz podłączony pod zasilanie z centralki ale można go też zasilić z odrębnego źródła.
Centralka po podłączeniu tych dwóch dekoderów z osobnych źródeł zasilania podaje tylko sygnał i chyba nieznacznie obciąża system a wręcz w moim mniemaniu minimalnie chyba że się mylę to proszę o poprawienie i wyjaśnienie
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
241 0 2
2. czy do centrali PIKO WLAN można podłączyć booster innej firmy czy tylko PIKO?
Można podłączyć dowolny, który ma wejście DCC do wyjścia na tory w centralce.
czy mogę wystartować z centralą i manipulatorem WIFI a potem po zakupie "lepszej" centrali użyć manipulatora PIKO WIFI do innej centrali czy jestem "udupiony" w PIKO?
Z tego co wiem, żadna inna centralka nie współpracuje w protokołem od PIKO. My planujemy wsparcie tego latem tego roku.
3. ile A potrzebne na jednoczesne sterowanie 8 pociągami
Mocno zależy od pociągów, ale jeden zwykle używa 0.15 - 0.25A, czyli 2A potrzebne minimum.
Zwrotnicy lepiej zasilić od prostego tanio zasilacza w dekoderach, które wspierają zewnętrzne zasilanie.

OP
OP
T

Tom77

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Można podłączyć dowolny, który ma wejście DCC do wyjścia na tory w centralce.

Z tego co wiem, żadna inna centralka nie współpracuje w protokołem od PIKO. My planujemy wsparcie tego latem tego roku.

Mocno zależy od pociągów, ale jeden zwykle używa 0.15 - 0.25A, czyli 2A potrzebne minimum.

Zwrotnicy lepiej zasilić od prostego tanio zasilacza w dekoderach, które wspierają zewnętrzne zasilanie.
- Dowolny czyli jakiś od was, od Railboxa ?
- w ciągu 6 miesięcy podłączę wynalazek WIFI PIKO do czegoś od was? Chciałbym mieć manipulator piko wifi i np. multimausa na kablu podłączonego do centrali która obsłuży powiedzmy 30-50 pociagów
- czy w Gdańsku można odbierać osobiście zakupione produkty?
- RB 1110 wg informacji na stronie wspiera obsługę 60 lokomotyw a wg instrukcji obsługuje 30 lokomotyw - to błąd czy ja nie ogarniam tego?

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
241 0 2
- RB 1110 wg informacji na stronie wspiera obsługę 60 lokomotyw a wg instrukcji obsługuje 30 lokomotyw - to błąd czy ja nie ogarniam tego?
60 jednocześnie jedzączych lokomotyw. A baza danych lokomotyw na smartfonie jest nieograniczona.
w ciągu 6 miesięcy podłączę wynalazek WIFI PIKO do czegoś od was? Chciałbym mieć manipulator piko wifi i np. multimausa na kablu podłączonego do centrali która obsłuży powiedzmy 30-50 pociagów
Nie mogę tego gwarantować, ponieważ jeszcze nie wiem jak działa komunikacja w PIKO, ale przewiduje, że jest to do zrozumienia. Co do centrali to opisałem wyższej.