• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Piko plus Tillig

Andrus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry,
Ponieważ mam zero doświadczenia, a nie chcę się uczyć na błędach, mam nadzieję, że ktoś może wspomóc wiedzą na tym forum.
W skali TT lokomotywa PIKO BR 187 https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=308&vw_name=detail&vw_id=21423# nie ma kinematyki krótkiego sprzęgu (w opisie: keine Kurzkupplungskulisse). Natomiast wagony Tilliga, np. taki jak ten https://www.tillig.com/Produkte/produktinfo-18113.html, mają kinematykę krótkiego sprzęgu, no i oczywiście sprzęg Tilliga, który, jak się zorientowałem czytając forum, nie pasuje do oryginalnego sprzęgu lokomotyw PIKO.
Na kilku forach znalazłem info, że lokomotywy PIKO wymagają do pracy z Tilligami adapteru aby wydłużyć zaczep. Są dwa takie adaptery: Piko 46040 oraz Piko 46041. Ten pierwszy do loko typu Taurus, a ten drugi do loko BR 151.
1. Czy taki adapter jest potrzebny do loko PIKO BR 187? Jeśli tak to który z nich?
2. Jakie sprzęgi są potrzebne do połączenia wagonów Tillig z lokomotywą PIKO? Czy dobre będą sprzęgi Tillig 08840?
3. Czy, oprócz sprzęgów i ewentualnie adaptera, połączenie PIKO z Tillig wymaga czegoś jeszcze?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 9 0
Witam tetetkowicza. Nie mam BR187, ale to nowe wypusty Piko i jak nie ma w instrukcji mowy o adapterze to nie trzeba. Mam Vectrona Piko i pięknie współpracuje z Tilligami.
Sprzęgi proponuję używać tilligowskich. Wszystkie nowe modele mają już gniazdo nem tak że wszelkie typy sprzęgów pasują (Roco robiło jeszcze swoje)
A tu taki skład, Vectron Piko i wagony Y tilliga robią za TLK Warta ;)
IMG_20200217_083801.jpg

OP
OP
A

Andrus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oo, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ponieważ jeszcze żadnego sprzęgu nie miałem nigdy w ręku to muszę zadać to najprostsze z możliwych pytań: Czy kupno takiego sprzęgu wystarczy żeby połączyć loko Piko z Tilligiem - Tillig 08840?:
1586617754151.png
1586617805202.png
P.S. Ładna wioska w tle TLK Warta.